to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 16.02.2015

Πολιτική

Eurogroup: Έληξαν πρόωρα οι διαδικασίες - Η Ελλάδα απέρριψε την παράταση του μνημονίου

Πρόωρη λήξη στις εργασίες του Eurogroup - Οι εταίροι παρουσίασαν κείμενο που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά ως βάση της συζήτησης - Για υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση Ντέισελμπλουμ-Τσίπρα έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές - Η δημοσίευση ενημερώνεται διαρκώς με τις δηλώσεις και τις σχετικές εξελίξεις


(η φωτογραφία, από την άφιξη του Γ. Βαρουφάκη στον χώρο του Συμβουλίου, νωρίτερα)

Η συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη:

Οι εργασίες του Eurogroup ολοκληρώθηκαν πρόωρα αφού οι ευρωπαίοι εταίροι παρουσίασαν ως βάση συζήτησης, κείμενο που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά (περισσότερα εδώ). 

Για ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση Ντέισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη έκαναν αρχικά λόγο κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στο προαναφερθέν κείμενο (περισσότερα εδώ).

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup οι ίδιες πήγες υποστήριξαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού». (περισσότερα εδώ)

Συνεχής ενημέρωση - σχετικές δηλώσεις:

00:50 Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε απόψε ότι αναμένει από την Ελλάδα να υποβάλει αίτημα παράτασης του προγράμματος διάσωσης μέχρι την Παρασκευή, αφού οι συζητήσεις στο Eurogroup έληξαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. «Τεχνικά και επίσης νομικά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο να κατατεθεί ένα αίτημα για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και την αποδοχή των όρων αυτού του προγράμματος», είπε ο Σέλινγκ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας ÖRF.

00:40 Γ. Σακελλαρίδης στον «ενικό»: Τα τελεσίγραφα δεν βοηθούν, η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω (βίντεο)

23:55 Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η πρόωρη λήξη του Eurogroup 

22:40 Γ. Βαρουφάκης: Ήμουν έτοιμος να υπογράψω, αλλά άλλαξε το κείμενο (βίντεο)

Τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες 48 ώρες θα αρθεί η εικόνα του αδιεξόδου και θα υπάρξει μία «έντιμη συμφωνία» με τους εταίρους εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αποκάλυψε δε ότι πριν το Eurogroup ήταν έτοιμος να υπογράψει κείμενο που του παρουσίασε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, το οποίο όμως τελικά αποσύρθηκε. (περισσότερα εδώ)

22:20 Πολ Κρούγκμαν: Η Αθήνα στη θέση της Καρχηδόνας και η Ευρώπη σε ρόλο Ρωμαίων

Το άρθρο, που ανέβηκε στο σάιτ της αμερικανικής εφημερίδας λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, έχει τίτλο «Athenae Delenda Est» («Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί») (περισσότερα εδώ)

22:00 Κύκλοι του Μαξίμου: Στην ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού». (περισσότερα εδώ)

21:45 Γιάνης Βαρουφάκης:

"Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη." 

"Ο Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, το οποίο θα χαιρόμουν να υπογράψω [...] Ξαφνικά το κείμενο του Moscovici αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας ζητούσε να γυρίσουμε πίσω".

"Δεν μας δόθηκαν εγγυήσεις σχετικά με την ευελιξία. Σε αντάλλαγμα μας πρόσφεραν μια νεφελώδη διατύπωση για ελαστικότητα εντός του προγράμματος. Είμαστε έτοιμοι και έχουμε κάθε επιθυμία να φτάσουμε σε μια τίμια συμφωνία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο. Στην ιστορία της ΕΕ τίποτα καλό δεν βγήκε μέσα από τελεσίγραφα. Έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας. Δεν θα κινηθούμε μονομερώς όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων".

"Στο Eurogroup εξήγησα πως δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία μονομερή δράση κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου προγράμματος.Ο μόνος όρος που θέτουμε είναι να μην μας ζητηθούν μέτρα, που επιδεινώνουν την ύφεση."

"Δεν αμφιβάλλω ότι στις επόμενες μέρες κάθε έννοια τελεσιγράφου θα αποσυρθεί και με συλλογικό πνεύμα θα προχωρήσουμε προς μια νέα συμφωνία. Η Δημοκρατία είναι η συμφιλίωση των αντιθέσεων. Η Ευρώπη είναι μία θαυμαστή Δημοκρατία".

"Απαιτούμε να μην μας αντιμετωπίζουν σαν αποικία χρέους. Δεν ανάγεται σε εμάς να προσδιορίσουμε τον όρο “κάποια ευελιξία” που μας προσφέρθηκε. Να μας αποσαφηνίσει η άλλη πλευρά τι σημαίνει ο όρος ευελιξία".

"Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί στο γεγονός πως η Ελλάδα αμφισβητεί ένα πρόγραμμα, το οποίο απέτυχε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον όχι με ένα αποδεδειγμένα λάθος πρόγραμμα".

"Το μήνυμά μου στις αγορές είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει παιχνίδια. Δεν έχουμε αίσθηση μεγάλης υπερηφάνειας, όπως, πιστεύω, και οι εταίροι μας. Θεωρώ ότι εντός Ευρώπης θα καταλήξουμε σε συμφωνία, όπως συνέβη και την προηγούμενη Πέμπτη". 

21:38 Περιμένοντας τον έλληνα ΥΠΟΙΚ, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κάθονται ακόμα και στο πάτωμα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής, Ελένη Βαρβιτσιώτη. 

Embedded image permalink

21:35 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συζητήσουν με την Ελλάδα εάν και όταν η Αθήνα ζητήσει την παράταση του προγράμματός στήριξης, διεμήνυσε από την δική του πλευρά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά το τέλος του σημερινού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

21:30 Π. Καμμένος: Καμία αίτηση για παράταση μνημονίου, δεν εκβιαζόμαστε

«Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε "όχι". Δεν εκβιαζόμαστε» λέει ο Π. Καμμένος.

21:25 «Όλοι είναι απογοητευμένοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου στο οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

21:00 Ακολουθεί σε περίπου 15 λεπτά ενημέρωση από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.

20:55 Tο κείμενο για παράταση του προγράμματος που απορρίπτει η Ελλάδα

Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέρριψαν πρόταση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που καλούσε την Αθήνα να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και να αποδεχτεί εξάμηνη τεχνική παράταση του πακέτου, μεταδίδει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με τίτλο "Greece rejects 'draft' calling for bailout extension, conclusion" (περισσότερα εδώ)

20:54 Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ευελιξία μέσα στο πρόγραμμα αλλά πρέπει και να σιγουρευτούμε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού θα τηρηθούν. Αν ζητηθεί μια επιμήκυνση τώρα θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε το μέλλον.

20:53 Ντάισελμπλουμ: "Μίλησα με τον πρόεδρο κ. Τασκ και δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση για συνάντηση κορυφής της Ευρωζώνης. Η γέφυρα είναι μία άλλη λέξη για την επιμήκυνση. Θα ήμουν χαρούμενος με ένα τέτοιο αίτημα για να ενδυναμώσουμε και την εμπιστοσύνη μεταξύ μας".

20:50 Ερώτηση: Πώς σέβεστε τη δημοκρατία αν επιμένετε η ελληνική κυβέρνηση να αγνοήσει την εντολή της;

Μοσκοβισί: Το 30% (της διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα) δεν είναι μικρό περιθώριο για "πολιτική". Επανέρχεται στο θέμα της αίτησης παράτασης λόγω χρόνου.

Ντάισελμπλουμ: Κάθε πρόγραμμα έχει αυστηρή αιρεσιμότητα. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρεται ξανά στην αναγκαιότητα της παράτασης. Δεν μιλά για το δημοκρατικό ζήτημα.  

20:45 Στην ερώτηση για το αν υπάρχει ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους:

Ντάισελμπλουμ: Οι "θεσμοί" (institutions, πρώην τρόικα) είναι πιο αρμόδιοι να απαντήσουν σε αυτό. Ωστόσο,  εδώ που είμαστε, η άμεση παράταση δεν μπορεί να περιλαμβάνει πιο χαλαρούς στόχους. Δεν υπάρχει ο κοινός τόπος που να επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε "απολύτως" την αίτηση για παράταση. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να συζητήσουμε επί της ουσίας - δεν υπάρχει χρόνος. "Πρέπει να είμαστε λογικοί, όχι ιδεολογικοί."

20:42 Κρ. Λαγκάρντ:

"Για το ΔΝΤ δεν είναι η καταληκτική ημερομηνία η 28η Φεβρουαρίου για την Ελλάδα. Πρέπει να κοιτάξουμε εκ νέου το "πού βρισκόμαστε". Η αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ξαναρχίσει σύντομα. Θα δώσουμε χρήματα μόνο αν έχει γίνει πρώτα αξιολόγηση από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς. Μόνο μετά την επιτυχή υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, η εκταμίευση των δόσεων".

20:40 Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε:

"Η προτίμησή μου είναι η επέκταση του προγράμματος. Και νομίζω ότι είναι εφικτό.  Δεν με απασχολεί πώς θα το πει κάποιος, αλλά η βάση είναι το τρέχον πρόγραμμα πάνω στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε. Δεν θα κάνω καμία εικασία για το μέλλον".

"Άκουσα τον Έλληνα συνάδελφο να μιλά για γέφυρα. Αυτό θεωρώ ότι είναι μία είδους επέκταση του προγράμματος. Είναι διαφορετικοί όροι που έχουν όμως το ίδιο νόημα".

"Δεν είναι μια συζήτηση περί λέξεων. Εμείς χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους γιατί προκύπτουν από τους κανόνες του EFSF και ESM από τα επίσημα κείμενα".

20:30 "Απόλυτη προϋπόθεση" η αίτηση για παράταση από την Ελλάδα, λέει ο Π. Μοσκοβισί. Η επόμενη κίνηση πρέπει να είναι της ελληνικής κυβέρνησης. 

"Ο στόχος ήταν η συνολική συμφωνία με την Ελλάδα. Πιστέυω ότι ήταν δυνατό να υπάρχει συμφωνία, όπως και επιθυμητό ως  κάτι που θα ήταν θετικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ζώνη του ευρώ. Πρέπει να σέβονται όλοι τους κανόνες και το πλαίσιο που εγγράφονται ως μελη. 

Η Ελλάδα ελπίζει να αποφύγει να δράσει μονομερώς. Υπάρχει αναγκαιότητα για ισορροπία ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους, ενώ παράλληλα πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του λαού μιας χώρας. Ωστόσο, το πλαίσιο λήγει στις 8 Φεβρουαρίου και πρέπει να δούμε πώς θα είναι δυνατόν να υπάρξει ένα σχήμα στηριξης για την Ελλάδα. Όλοι οι εταίροι θα εργαστούν ώστε να σεβαστεί η ψήφος του λαού". 

Επαινεί κι αυτός την Πορτογαλία για την πρώιμη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και ασκεί πίεση στην Κύπρο για τους πλειστηριασμούς.

20:20 Ντάισελμπλουμ:

"Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup. Συμφωνήσαμε για το 70% αλλά όχι για το 30% και ζητήσαμε μέτρα τα οποία θα το αντικαταστούσαν. Απογοητευμένοι οι ΥΠΟΙΚ από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος".

"Κάθε αίτημα θα γίνει στη βάση της συνεργασίας με το Eurogroup. Είναι θέμα της ελληνικής πλευράς να αποφασίσει αν θα κάνει το αίτημα για επέκταση του προγράμματος, με την ελαστικότητα που διαθέτει. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο μίας εβδομάδας, αλλά μέχρι εκεί". 

"Μίλησα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα μετά το προηγούμενο Eurogroup, συμφωνήσαμε σε τεχνικές διαπραγματεύσεις με βάση την 70% συμφωνία με το πρόγραμμα που είχε εκφραστεί. Σήμερα εκφράστηκε μια " ελαφρά απογοήτευση" των εταίρων για την ανεπαρκή πρόοδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων. Η γενική άποψη στο Eurogroup είναι ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η αίτηση για παράταση του προγράμματος από την Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο. Υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο η ευελιξία αυτή δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες και κατάργηση μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Νέες πρωτοβουλίες, επιπλέον, πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένες.  Εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν παράταση με αυτούς τους όρους. Ήταν ισχυρή η κοινή άποψη ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να έλθει από τις ελληνικές αρχές. Ο χρόνος που μένει, λόγω των κοινοβουλευτικών διοριών, είναι αυτή η εβδομάδα μόνο. Μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή".

 

20:15 Ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου με Dijsselbloem, Lagarde, Regling και Moscovici.

20:00 Ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Σύμφωνα με tweet του Γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου σε λίγα λεπτά.

19:55 Μαξίμου για τα δημοσιεύματα κατά Βαρουφάκη: Δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν πλέον να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων

Όπως αναφέρουν από το Μαξίμου: «Δημοσιεύματα επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Κατανοητό, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι εταίροι συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα.

Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων.»

 

19:45 Έχουν σταματήσει προσωρινά οι διαδικασίες στο Eurogroup, μετά την απόρριψη από την ελληνική πλευρά του κειμένου που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης στο Eurogroup.

Δυο σημεία στο (προ)σχέδιο που μοιράστηκε στους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup μπλοκάρουν την εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ανυποχώρητη στο σημείο του κειμένου που αναφέρεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το υπάρχον πρόγραμμα.

Επίσης, υπάρχει διαφωνία στη διατύπωση για εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα. 

19:40 Να τηρήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup οι εταίροι αναμένουν από την ελληνική αντιπροσωπεία να παρουσιάσει τις προτάσεις της, τεκμηριωμένες και λεπτομερείς. (περισσότερα εδώ)

19:30 Ρέντσι: Ρόλο γέφυρας έχει η Ιταλία στο θέμα της Ελλάδας

Ρόλο «γέφυρας» έχει η Ιταλία στο θέμα της Ελλάδας, όπως τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διεύθυνσης του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Προς το ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, όπως και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες εμπνέονται από μια λογική προσέγγιση», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής». «Για την Ελλάδα χρειάζεται μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ευρώπη να κάνει χρήση της ευελιξίας, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον σεβασμό των κανόνων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

19:15 Οι θέσεις (κυριολεκτικά) των υπουργών Οικονομικών στο σημερινό Eurogroup.

Embedded image permalink

19:10 Bloomberg: Η στρατηγική θέση της Ελλάδας μπορεί να πιέσει τη Γερμανία. (περισσότερα εδώ)

18:50 Η επιμονή για εφαρμογή του μνημονίου είναι μη αποδεκτή

Για ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση Ντέισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες σε κείμενο που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης στο Eurogroup.

«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

18:45 Όπως μεταδίδει ο Ed Conway για το Sky News, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί όλο το βράδυ αν χρειαστεί. Μέχρι τις δώδεκα το πολύ να τραβήξει η διαδικασία, λένε άλλοι υπ. Οικονομικών.

18:40 «Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Λεττονός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Και πρόσθεσε: «Πρωτίστως, όμως, χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές Αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα».

18:30 Όπως αναφέρει η Jennifer Rankin για τον Guardian, το Eurogroup τελείωσε με τα υπόλοιπα ζητήματα και έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για την Ελλάδα.

18:00  «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα βοηθούν για να σωθεί το ευρώ», αναφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC ο Μάικλ Ιβάνοβιτς, πρόεδρος της MSI Global (οικονομική εταιρεία ερευνών, με έδρα τη Νέα Υόρκη), υποστηρίζοντας ότι «πέραν της λιτότητας που δρα κατά της επιστροφής της ανάπτυξης στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται στα κράτη της Νότιας Ευρώπης και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, ενός στρατηγικού εταίρου στην Αν. Μεσόγειο, υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη συγκυρία».

17:00 Ξεκίνησε τις εργασίες του το Eurogroup.

16:50 Χωρίς προσδοκίες προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός.

16:35 Αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πολ Νούναν.

16:25 Υπέρ μια εξάμηνης επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Περιμένουμε να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη», ανέφερε.

16:10 Νέο Eurogroup εντός της εβδομάδας "βλέπει" ο υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας, όπως είπε ο ίδιος προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση. Υπέρ της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος ώστε να δοθει χρόνος να υπάρξει συμφωνία επί ενός νέου προγράμματος, τάχθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, o Γαλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισελ Σαπέν. «Ό,τι έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν έχει ενισχύσει την αισιοδοξία μου. Φαίνεται πως δεν έχουμε μέχρι στιγμής αποτελέσματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στο Eurogroup. 

15:40 Μια μικρή σύνοψη, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup: Η Αθήνα προσέρχεται εκπροσωπούμενη από τον Γ. Βαρουφάκη -που είχε συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ το μεσημέρι σήμερα- και τον Γ. Δραγασάκη έχοντας "κόκκινες γραμμές" τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά αναφορικά με τον στόχο για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% στο 1,5% και επιδιώκοντας να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική συμφωνία με στόχο ένα πρόγραμμα - γέφυρα και προτάσσοντας τους ανθρώπους έναντι των δανειστών. Το μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι δύσκολα θα προκύψει λύση και εκτιμά ότι από την στιγμή που οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και πολιτικό χαρακτήρα, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα συνεδρίαση του Eurogroup. Θεωρούν στην κυβέρνηση, μάλιστα, ότι ενδεχόμενη μη λύση σήμερα δεν θα σημάνει αυτόματα ρήξη με τους εταίρους και εκτιμούν ότι μπορούν οι δυο πλευρές με αμοιβαίες τροποποιησεις να φθάσουν σε συμφωνία μεταβατικού χαρακτήρα. Από την άλλη, το Βερολίνο μέσω του Β. Σόιμπλε δείχνει ότι είναι άκρως επιφυλακτικό ως προς τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης σήμερα ενώ κάνει λόγο για "ανεύθυνη στάση" της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωση στην οποία απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

15:15 Σε άρθρο του στους New York Times που δημοσιεύεται λίγες ώρες πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης τονίζει ότι το αποτέλεσμα των εν λόγω διαπραγματεύσεων μπορεί να σηματοδοτήσει μια γενιά, και να αποδειχθεί σημείο καμπής για την Ευρώπη και το πείραμα με τη νομισματική ένωση. 

15:05 Όπως μεταδίδει το Mega, πολιτική συντάκτρια του Europe 1, η οποία δηλώνει ότι μίλησε με τον Φρ. Ολάντ, αναφέρει ότι ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται πως δεν αποκλείει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

14:55 Ολοκληρώθηκε η προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν στον χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο Γ.Ντάισελμπλουμ και ο Γ.Βαρουφάκης. Η άφιξη νωρίτερα Βαρουφάκη - Δραγασάκη:

 

14:20 Το Eurogroup θα επιδιώξει μια «θετική κατάληξη για την Ελλάδα», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στις Βρυξέλλες.

View image on Twitter

14:00 Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατά την άφιξη του στον χώρο του Συμβουλίου (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο από τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου):

Yanis Varoufakis arriving at eurogroup meeting

Yanis Varoufakis arriving at eurogroup meeting

13:15 Χωρίς να προβούν σε δηλώσεις εισήλθαν στον χώρο του Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως έγινε γνωστό, οι δυο τους θα έχουν συνάντηση ενόψει του Eurogroup στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ αναμένεται η έναρξη της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, προκειμένου να προετοιμάσει τη Σύνοδο. Στις 3 η άφιξη των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών, όπως αναφέρει σε σχετικό tweet ο πρόεδρος του Eurogroup:

12:25 Το κλίμα δυσπιστίας με το οποίο θα έλθουν αντιμέτωποι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο σημερινό Eurogroup περιγράφουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (διαβάστε αναλυτικά). Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, αξιωματούχοι των Βρυξελλών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης παρουσίασαν μία νέα πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος και την άρνηση της Αθήνας να την αποδεχθεί. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιεύεται τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών». Ένας Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αν εφαρμοσθεί το 70%, ή ακόμη και το 50%, των μέτρων του σημερινού προγράμματος θα μπορούσε να είναι αρκετό, εφόσον υπάρχει το σωστό μείγμα και ευρεία συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους του. «Είναι αυτός ο τελευταίος όρος -η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους που είχαν διαπραγματευθεί στο παρελθόν- που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για μία συμφωνία. 

12:10 Γ. Σακελλαρίδης: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε»

12:05 Handelsblatt: Οι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να παραιτηθούν από το αίτημα παράτασης

12:00 Γράφημα του openeurope.org.uk για τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς και την πιθανότητα αποδοχής τους (εξαιρετικά πιθανή η αποδοχή όπου ο σηματοδότης είναι πράσινος, λίγο πιθανή στο πορτοκαλί, λιγότερο πιθανή στο κόκκινο):

View image on Twitter

11:45 «Η Ευρωζώνη δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει μία ακόμα Lehman Brothers», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Guardian που αναφέρεται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Το δημοσίευμα εμπλουτίζει ο Guardian με μία γελοιογραφία που απεικονίζει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ως πιστολέρο της Άγριας Δύσης, να μονομαχούν, με τον πρώτο να απειλεί με Grexit και την τελευταία με λιτότητα.

Cartoon by David Simonds showing standoff between Greek and German leaders

11:40 Την ανάγκη να δοθεί «μια έντιμη ευκαιρία» στους Έλληνες επισημαίνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντρέας Σίντερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Οι Ελληνες χρειάζονται περισσότερο αέρα για να μπορούν να αναπνεύσουν, για να είναι σε θέση να υλοποιήσουν μια πολιτική κοινωνικά συμβατή και που θα ενισχύει την ανάπτυξη», αναφέρει. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η πολιτική λιτότητας από την οποία πλήττεται ολόκληρος ο ευρωπαϊκός χώρος, απειλεί την οικονομική ανάπτυξη, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ, όπου γίνονται επενδύσεις, έχουν μια υψηλή οικονομική ανάπτυξη.

11:30 Bloomberg: Η Ευρώπη ρισκάρει κάτι περισσότερο από λεφτά με την Ελλάδα

11:10 Deutsche Welle: Νέο Eurogroup, λίγες πιθανότητες συμφωνίας

10:55 Στις 10:48 ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στις  863,18  μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,45%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε 3,45% εκατ. ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται στα 1,14155 δολάρια. Την Δευτέρα η απόδοση του 10 ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 9,25%. Βουτιά 7,7% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης.

10:45 Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιέργκ Σέλινγκ τόνισε πως όταν κάποιος χρειάζεται δάνειο, δεν είναι δυνατό να πηγαίνει στην τράπεζα, να προσβάλει τον διευθυντή, και στη συνέχεια να προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους. Σημείωσε μάλιστα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση φαντάζει να είναι ακόμα «σε κατάσταση εκλογών κι όχι σε κατάσταση δουλειάς». Συμπλήρωσε πως η πρωτοβουλία για την επίτευξη προόδου θα πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε την ίδια ώρα και ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντγουαρντ Σκικλούνα σχολιάζοντας πως η χώρα μας ζητά «απίθανες χάρες» από τους εταίρους της.

 

10:30 «Οι Γερμανοί έχουν δίκιο από μια οπτική γωνία. Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, [αλλά] η χώρα, έχει υπογράψει μια σειρά συμφωνιών. Πρέπει να σεβαστούν αυτές τις συμφωνίες, ανεξάρτητα από την αλλαγή κυβέρνησης. Αλλά οι Έλληνες λένε, και έχουν δίκιο – τους υποστηρίζω – ‘μόλις αλλάξαμε κυβέρνηση επομένως δεν θα κάνουμε τα πάντα όπως πριν’», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. Προειδοποίησε ωστόσο πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «τεράστιους κινδύνους» αν αφήσει την ευρωζώνη. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούμε μαζί», συμπλήρωσε.

 

10:25 «Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο κ. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας. Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

9:20 Επιφυλακτικός για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλεμε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο. «Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

9:15 Δυσκολίες στην εύρεση κοινής βάσης με τους εταίρους διακρίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega" ο Νίκος Χουντής εκτίμησε ότι "θα είναι δύσκολο να βρεθεί η κοινή βάση σε πολλά σημεία, θα είναι δύσκολο με βάση τα στοιχεία που έχω. Και όχι μόνο με βάση τα στοιχεία που έχω, είναι και το βασικό θέμα που πια είναι και το αντικείμενο της πολιτικής διαπραγμάτευσης". Δεν έχουν μειωθεί οι προσδοκίες για το Eurogroup και ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα Δευτέρα, αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει έγκαιρη τελική συμφωνία, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

9:00 «Yστατη προσπάθεια» για την επίλυση του ελληνικού χρέους θα κάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερμετά τη τηλεφωνική συνομιλία επί του θέματος που είχε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Σύγκλιση έστω και στο «και 5΄» προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω της «Καθημερινής» (διαβάστε αναλυτικά), λίγες ώρες πριν εισέλθει στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup. Αθήνα και Ευρωζώνη καλούνται να βρουν τον κοινό τόπο, με τον Ελληνα υπουργό να δηλώνει ότι έχει ήδη επέλθει συμφωνία σε ορισμένα θέματα, αλλά ταυτόχρονα να θέτει και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και δημοσιονομική πολιτική
  • Αυξάνονται οι πιθανότητες για αυτό που προβλέπει τη λήξη του σημερινού προγράμματος και την έναρξη συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα, υπογραμμίζουν οι Financial Times αναλύοντας τα τρία σενάρια για την έκβαση τoυ Eurogroup της Δευτέρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)