to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 14.09.2012

left.gr

Οικονομία

Eurogroup: Το πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής λιτότητας και των μνημονίων

Ότι δεν θα παρθούν αποφάσεις... αποφασίστηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στη Λευκωσία.


Δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την Ελλάδα πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στη Λευκωσία.
 
"Δεν περιμένω πολιτική απόφαση ως προς την Ελλάδα πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου", είπε μεταθέτοντας το θέμα στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
 
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ΕΜΣ, θα είναι ενεργός από το τέλος του Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
 
 
Παράλληλα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέστησε "υπομονή" για τις αποφάσεις για Ελλάδα μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας. Μιλώντας επίσης από τη Λευκωσία, ο κ. Σόιμπλε είπε "θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα".
 
 

Σε αδιέξοδο οδηγεί η πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων που ακολουθεί η Ευρωζώνη

 
Σκληρή κριτική στα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup και στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη βασική στρατηγική των ευρωπαϊκών οικονομικών και πολιτικών ελίτ άσκησε με δήλωσή του ο Γιάννης Μηλιός, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 
 
Στη δήλωσή του ο Γιάννης Μηλιός επισημαίνει ότι "στο σημερινό Eurogroup καταγράφεται το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων που ακολουθεί η Ευρωζώνη".
 
Στη συνέχεια το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρει:
 
"Βασική στρατηγική των ευρωπαϊκών οικονομικών και πολιτικών ελίτ είναι ο έλεγχος της δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών της Ευρωζώνης μέσω των χρηματαγορών, ώστε να υποβόσκει διαρκώς μια κρίση χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας αναφορικά με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Με τη μέθοδο αυτή νομιμοποιούν τα «Μνημόνια», δηλαδή τις περικοπές εισοδήματος και δικαιωμάτων για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και τη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας σε λίγα χέρια.
 
Έτσι, από τη μία πλευρά ενδέχεται και η Ισπανία να μπει στα μνημόνια για να εφαρμοστεί κι εκεί η σκληρή νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση που εξαθλιώνει τον κόσμο της εργασίας, από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει ο ομολογημένος φόβος από την πλευρά των κρατούντων για το πραγματικό επίδικο, δηλαδή τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη στη χώρα αυτή. Για τον ίδιο λόγο, δεν συζητιέται επισήμως το θέμα της Ελλάδας και έτσι καθυστερεί η ανακοίνωση των νέων μέτρων. Αλλά η καθυστέρηση δεν μπορεί να είναι για πολύ.
 
Οι κοινωνίες της Ευρώπης βυθίζονται σε αδιέξοδο και η μόνη λύση είναι η αλλαγή πολιτικής, το τέλος της λιτότητας και η εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής ανάπτυξης. Για την προοπτική αυτή αγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε συνεργασία με τις αριστερές και αντινεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)