to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:59 | 04.05.2016

Οικονομία

Eurogroup: Μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους για να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά επισήμως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα


Η συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων και η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να αποδεσμευτούν χρήματα για την Ελλάδα, υπογραμμίζει το Eurogroup στην ανακοίνωση για την έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Μαΐου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα» σημειώνεται.

Την ίδια στιγμή, θετικά αποτιμήθηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης, ενόψει του επικείμενου Eurogroup, στην πρόσφατη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πως σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

To απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, μια προπαρασκευαστική συζήτηση πριν το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, με τη συμμετοχή και στελεχών των τεσσάρων θεσμών. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αποτέλεσε το συνολικό πακέτο μέτρων, αλλά και ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης και τα εφεδρικά μέτρα, που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)