to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 10.07.2012

left.gr

Πολιτική

Eurogroup: Καμία διεκδίκηση και πιστή εφαρμογή του μνημονίου

Με διαβεβαιώσεις για την πιστή τήρηση των μνημονίων και χωρίς καμιά διάθεση διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο Eurogroup.



3 δις ευρώ ψάχνει τώρα η κυβέρνηση


Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μείνει πιστή σε όσα προβλέπουν το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση έδωσε στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ουσιαστικά τηρήθηκε απαρέγκλιτα η "γραμμή" που με την επιστολή του στους εταίρους είχε χαράξει ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης στις Βρυξέλλες εξετάστηκαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επανέλθουν στο ελληνικό ζήτημα, όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε, άλλωστε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε κανένα αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%. 

Στην ουσία το αίτημα, το οποίο προεκλογικά αποτελούσε "σημαία" του προγράμματος των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, αποτελεί πια παρελθόν και μόνο σε μια αποστροφή του λόγου αναφέρθηκε σε αυτό ο Γιούνκερ, ο οποίος και δήλωσε: "Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά".

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, o κ. Στουρνάρας είχε συναντήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί. Στις συναντήσεις αυτές ο υπουργός αρκέστηκε μόνο σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ουδεμία προσπάθεια δεν έγινε για να τεθούν ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ο λαός μας τα λάθη τα συγχωρεί τα ψέματα όμως όχι


Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δήλωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε ότι: 

"Συνεπής ως προς τις απόψεις του ο κ. Στουρνάρας δεν διεκδίκησε κανένα άλλο δρόμο πέραν της πιστής εφαρμογής του μνημονίου. Η ταύτιση του κ. υπουργού με τα επιχειρήματα και τις απόψεις των δανειστών μας αποτυπώνεται στο συγχαρητήριο μήνυμα του κ. Σόιμπλε προς τον Έλληνα ομόλογό του.

Όσοι προεκλογικά εμπιστευτήκαν τον κ. Σαμαρά και τους συνοδοιπόρους του ελπίζοντας σε μια διαφορετική αντιμετώπιση της πολιτικής του μνημονίου αισθάνονται απόλυτα διαψευσμένοι. Ο λαός μας τα λάθη τα συγχωρεί τα ψέματα όμως όχι".



Δήλωση έκανε για το θέμα και η Ρένα Δούρου, βουλευτής και επικεφαλής της Επιτροπής ελέγχου του υπουργείου Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 


“Το χθεσινό Γιούρογκρουπ διήρκησε πάνω από εννιά ώρες, χωρίς τα αποτελέσματά του να ανταποκρίνονται στον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης που “καίει” ήδη τις χώρες του Νότου και προχωρά προς την καρδιά της Ευρωζώνης, απειλώντας ευθέως την ίδια την ύπαρξή της.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ξανά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας με μνημόνιο (δηλαδή τον ισπανικό λαό να πληρώνει το τίμημα), ενώ παρέμειναν σε εκκρεμότητα όλες οι λεπτομέρειες που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύνοδο, σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, κ.ά.

Αυτές οι λεπτομέρειες δεν είναι δυνατόν να αποκρύπτουν τον πυρήνα της κατάστασης: η σημερινή πορεία της ΕΖ και της ΕΕ είναι αδιέξοδη. Η εμμονή στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία της λιτότητας, της ύφεσης, της εσωτερικής υποτίμησης, είναι καταστροφική για τις κοινωνίες και τους λαούς. Το ανθρωπιστικό ολοκαύτωμα που βιώνει σήμερα η Ελλάδα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη.

Η δε στάση του κ. Στουρνάρα στην παρθενική του εμφάνιση στο Γιούρογκρουπ μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί. Από την “επαναδιαπραγμάτευση”, περάσαμε στην “επικαιροποίηση”, μετά στην “τροποποίηση” για να καταλήξουμε στις... “διαβεβαιώσεις” του υπουργού Οικονομικών περί της “επαναφοράς του προγράμμματος στη σωστή τροχιά”... Με την ύφεση σχεδόν στο 7%, την ανεργία να αγγίζει επισήμως το 23% (δηλ. ανεπισήμως το 30%), την κοινωνία να αποσυντίθεται καθημερινά, οι “διαβεβαιώσεις” του κ. υπουργού ηχούν, όχι ως ανέκδοτο, αλλά ως πρόκληση στα όρια της ύβρεως...”.


Αποφάσεις για την Ισπανία


Σε ό,τι αφορά την Ισπανία το Eurogroup έλαβε πολιτική απόφαση για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών. Ο επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι οι όροι της βοήθειας περιορίζονται στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συγκεκριμενοποιηθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου. Τέλος, το Eurogroup αποφάσισε να δώσει παράταση ενός έτους στην Ισπανία, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ως το 2014. Φυσικά αυτή η επιμήκυνση δεν δόθηκε χωρίς αντάλλαγμα.

Η Μαδρίτη θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα λιτότητας για το 2013 και το 2014, με στόχο τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,3% για το 2012, στο 4,5% για το 2013 και στο 2,8% για το 2014.



tags: Eurogroup

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)