to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 19.06.2014

Οικονομία

Eurogroup: Διαβεβαιώσεις μνημονιακής συνέχειας από τον Γκ. Χαρδούβελη

Παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πραγματοποιούνται οι εργασίες του Eurogroupμε θέμα την ετήσια έκθεση του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαιώνει για την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα


«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται.

 Επιπλέον, ο Γκ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.

 Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

 Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».

Πέμπτη 19/6

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Βήματος, διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής αναμένεται ότι θα δώσει στους ομολόγους του συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Πρέπει να θεωρείται μια καθαρή δήλωση του Υπουργού ότι η Ελλάδα σκοπεύει να εκπληρώσει τα 12 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπό-δόσεων ύψους 2 δισ. ευρώ οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα. Ωστόσο διόλου βέβαιη δεν δείχνει η διατήρηση των εύθραυστων ισορροπιών στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις αναταράξεις που συνόδευσαν τη διαδικασία διορισμού προσώπων σε θέσεις κλειδιά.

Η τελική απόφαση για την τοποθέτηση του αναπλ. καθηγητή Οικονομικών κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη στο πόστο του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και του καθηγητή Οικονομικών κ. Μάνου Μαματζάκη στο πόστο Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κρύβει έντονο παρασκήνιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)