to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 18.06.2012

left.gr

Οικονομία

Εurogroup: Άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης για συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που επιτάσσει το μνημόνιο

Οι Βρυξέλλες ζητούν το σχηματισμό κυβέρνησης άμεσα στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει στήριξη και ευελιξία. Ουσιαστικά επιδιώκουν επιμήκυνση του Μνημονίου.


Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα που οδηγεί σε μνημονιακή κυβέρνησης έγινε δεκτό με ευχαρίστηση στην Ε.Ε. Με κοινή ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο εξέφρασαν ανακούφιση για τα αποτελέσματα των εκλογών. Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στη γραπτή ανακοίνωσή τους: «Ο ελληνικός λαός μίλησε. Σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατική του επιλογή και εκφράζουμε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης»

Ανακοίνωση Eurogroup

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup αναφέρεται ότι η Ευρωζώνη αναμένει τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης που θα αναλάβει το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί η Ελλάδα και η Ευρωζώνη. Διευκρινίστηκε επίσης ότι μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση, η τρόικα θα επιστρέψει στη Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος.
Το Eurogroup δήλωσε πεπεισμένο για τη συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Μνημονίου.


Δηλώσεις Σόιμπλε


Και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε πως η Γερμανία εκλαμβάνει το αποτέλεσμα των εκλογών ως δέσμευση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα το θεωρούμε ως δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης» είπε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς είχε δηλώσει στο Eurogroup το Φεβρουάριο ότι δεσμεύεται για το δεύτερο Μνημόνιο. Δήλωση της Ρένας Δούρου αναφορικά με την ανακοίνωση του έκτακτου Γιούρογκρουπ για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα:


«Δεν είχαν προλάβει καλά – καλά να ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα μας από το υπουργείο Εσωτερικών, και μετά από τηλεδιάσκεψη, το Γιούρογκρουπ είχε έτοιμη την ετυμηγορία του (για όποιον μπορεί να τρέφει ψευδαισθήσεις). Και τι προτάσσεται; Ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης για «συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για προώθηση του «προγράμματος προσαρμογής, του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στο οποίο έχουν δεσμευθεί τόσο το Eurogroup όσο και η Ελλάδα», με στόχο να κρατηθεί η «Ελλάδα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης». 
Με άλλα λόγια, κι ενώ είχαν προηγηθεί και οι σχετικές τοποθετήσεις των Βεστερβέλε και Σόιμπλε, υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών της Γερμανίας: η νέα κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την ίδια πολιτική λιτότητας που επιτάσσει το μνημόνιο, προκειμένου, στο βάθος του… μέλλοντος να υπάρξει και «βιώσιμη» ανάπτυξη… 

Σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις, μέσα σε διάστημα μικρότερο του 1.5 μήνα, ο ελληνικός λαός απέρριψε κατηγορηματικά το μνημόνιο και τις πολιτικές του, που έχουν προκαλέσει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα μας. Προφανώς το αποτέλεσμα (εις διπλούν!) της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, συνιστά… λεπτομέρεια για τους μετέχοντες στο Γιούρογκρουπ – λεπτομέρεια που δεν αξίζει καν να ληφθεί υπόψη. 

Πρόκειται για υπεροψία με ιδεολογικές ρίζες: σε μια περίοδο που απαιτείται επιτακτικά δραστική αλλαγή ρότας της ευρωζώνης και της ΕΕ, προκειμένου να αποφύγουν τη διάλυση, το ‘μήνυμα’ που επιδιώκει να περάσει μερίδα της ευρω-ηγεσίας είναι ότι «πάμε σαν άλλοτε, με λιτότητα, περικοπές δημοσίων δαπανών και εσωτερική υποτίμηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ υπενθυμίζει στους ντόπιους υπέρμαχούς τους, ότι τα μέτρα λιτότητας: 1ον στερούνται λαϊκής νομιμοποίησης 2ον, οδηγούν την οικονομία και την κοινωνία μας στο αδιέξοδο και 3ον διαλύουν την ευρωζώνη (οι εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία είναι ενδεικτικές). 
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)