to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 05.12.2016

Πολιτική

Eurogroup: Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (ενημέρωση-βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα και εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, ήλθε η ώρα να αποκομίσουμε καρπούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος


Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι κύριοι Γ.Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί και Κλ. Ρένγκλινγκ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

 

«Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το άλλο καλό νέο είναι ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι πολλά υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Ρένγκλινγκ ήδη ανακοίνωσε μείωση στο 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με την β’ αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Τέλος ο κ. Ρένγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρένγκλινγκ απαρίθμησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

  •  Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή.
  •  Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
  •  Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
  •  Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.

Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .

Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.  Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για  πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο  3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018. 



Συνεχής ενημέρωση από το Eurogroup 

«Δεν δεχόμαστε πρόσθετα μέτρα για το 2019-2020»

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ΔΝΤ φτάνει να ζητάει μέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των προτέρων νομοθετημένα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν κυβερνητικές πηγές, «όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση, αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα».

Ακόμη πρόσθεσαν με νόημα ότι ούτε συμβιβαστική πρόταση με «πολιτική συμφωνία» μπορεί να υπάρξει για τα μέτρα αυτά, κάποια εκ των οποίων αφορούν μείωση των συντάξεων και δραστική μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο των 5.000 - 6.000 ευρώ από 1.1.2019. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδημοκρατικό και δειλό» είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τώρα τέτοιου ύψους μέτρα, ιδίως αν αφορούν μείωση του αφορολογήτου ορίου και περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως εισηγείται το Ταμείο, χωρίς να μειωθεί κιόλας ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αλλωστε κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως κάτι τέτοιο θα είναι αντιδημοκρατικό, δεδομένου ότι θα υπάρξουν εκλογές το 2019, ενώ προσέθεταν με νόημα ότι και οι δανειστές ξέρουν πως αυτά τα αιτήματα σηματοδοτούν «πολιτικές εξελίξεις».

Διαβεβαιώσεις από Μοσκοβισί και Γιούνκερ για τις συλλογικές συμβάσεις

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε». Για να προσθέσει πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιερ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα.

Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι, είπε, «ότι, ενώ ξέρουν τι λέει το Μνημόνιο, που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθειά τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Έδαφος για μικρότερα πλεονάσματα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις

Σε σχέση με τη μείωση των στόχων των πλεονασμάτων μετά το 2018 η αναφορά των ίδιων πηγών ότι «δεν έχουμε πολλούς συμμάχους στο αίτημα μείωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2020», αν και εκτίμησαν ότι το θέμα των πλεονασμάτων θα επανέλθει αργά ή γρήγορα στο τραπέζι αφού περάσει ο εκλογικός κύκλος σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι το φθινόπωρο του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί εκτιμούν πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στη συνέχεια, πέραν του κενού, που είχε προσδιοριστεί αρχικά στα 800 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει μείνει μια απόσταση της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ για το μεθεπόμενο έτος.

Κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.

Θα προσδιοριστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

Αναφορικά με τις πιθανότητες συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, στο τέλος της ημέρας σαφής εικόνα δεν υπάρχει. Το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε άλλο από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ που θα «κουμπώνει» στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα με χρονική έκταση έως το τέλος του 2018.

Στο θέμα του χρέους η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ και την απαίτησή του για άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων θα λήξει με τον προσδιορισμό αυτών και όχι με την ποσοτικοποίησή τους μέσα στο επόμενο διάστημα.

 - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)