to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 01.09.2016

Οικονομία

Eurobank: Μικρότερη του αναμενομένου η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ

Η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ αποδείχτηκε μικρότερη του αναμενομένου, λόγω της αύξησης των επενδύσεων.


«Η ύφεση συνεχίστηκε για 4ο συνεχές τρίμηνο, λόγω της συρρίκνωσης των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης» τονίζει η Eurobank στο τελευταίο δελτίο της ανάλυσης «7 Ημέρες Οικονομία».

Σύμφωνα με τα προσωρινά, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΜΕΔ) της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο -0,39%, το 2ο τρίμηνο 2016, από -0,93% το 1ο τρίμηνο 2016. Τα αντίστοιχα μεγέθη, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΕΔ), ήταν της τάξης του -0,95% και -0,97%. Επιπρόσθετα, η τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +0,17% από -0,17%, το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ (12/8/2016), τα προαναφερθέντα μεγέθη είναι ελαφρώς δυσμενέστερα.

Επίσης, όπως αναφέρει η Eurobank, «βάσει της προσέγγισης της δαπάνης, οι εξαγωγές και η κατανάλωση είχαν αρνητική συνεισφορά στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, το 2ο τρίμηνο 2016, της τάξης των -3,17 και -0,96 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ), αντίστοιχα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, δηλαδή οι επενδύσεις, παρουσιάζοντας θετική συνεισφορά +1,70 ΠΜ. Αυτή προήλθε από τη μεταβολή των αποθεμάτων (+0,99 ΠΜ) και από τον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου (+0,71 ΠΜ). Τέλος, η πτώση των εισαγωγών οδήγησε στην ενίσχυση -σε λογιστικούς όρους- του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, κατά 2,21 ΠΜ.

Για το σύνολο του 1ου εξαμήνου 2016, η ετήσια συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -0,64% με βάση τα ΜΕΔ στοιχεία και στο -0,96% με βάση τα ΕΔ στοιχεία. Η ιδιωτική κατανάλωση, η δημόσια κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές, σημείωσαν αρνητική ετήσια μεταβολή της τάξης του -1,14%, -2,60%, -12,03% και -8,83%, αντίστοιχα. Το σύνολο των επενδύσεων σημείωσε αύξηση +10,39% και, εξαιρουμένης της μεταβολής των αποθεμάτων, καταγράφηκε ενίσχυση +2,44%».

Τα κύρια συμπεράσματα έχουν ως εξής: «Η πτώση των εξαγωγών πηγάζει αποκλειστικά από τον τομέα των υπηρεσιών (π.χ. τουρισμός, μεταφορές). Η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ αποδείχτηκε μικρότερη του αναμενομένου, λόγω της αύξησης των επενδύσεων. Η ενίσχυση του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου προήλθε από τις κατηγορίες των άλλων κατασκευών και του μεταφορικού εξοπλισμού και των οπλικών συστημάτων. Οι προσδοκίες, το τρέχον διαθέσιμο εισόδημα, η αβεβαιότητα και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, αποτελούν πιθανούς ερμηνευτικούς παράγοντες των προαναφερθέντων μεταβολών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανοδική πορεία της απασχόλησης, η καθοδική τροχιά της παραγωγικότητας της εργασίας συνεχίστηκε το 2ο τρίμηνο 2016, ωστόσο ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής ήταν μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση αποτελεί ένα θετικό στοιχείο αναφορικά με την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, το 2ο εξάμηνο 2016. Τα πρώτα στοιχεία του 3ου τριμήνου 2016 παρουσιάζουν μεικτή εικόνα (π.χ. οικονομικό κλίμα, δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή και δείκτης PMI)» σημειώνει η Eurobank.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΑΕΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)