to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 21.03.2023

Πολιτική

Euractiv: Ο Δένδιας μένει «εκτός κάδρου» για τα Τέμπη εποφθαλμιώντας την ηγεσία της ΝΔ

Προσωπικούς σχεδιασμούς του Έλληνα ΥΠΕΞ «βλέπει» θέμα του διεθνούς Μέσου για την απρόσμενη εκδήλωση ελληνοτουρκικής φιλίας μετά τη συνάντηση με Τσαβούσογλου


Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν σε αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων τους για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, όπως έγινε γνωστό χθες, Δευτέρα 20 Μαρτίου, μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο πρόσφατος σεισμός σε Τουρκία και Συρία, αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη, μοιάζουν να έχουν αλλάξει το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης και αμοιβαία προσφορά βοήθειας. 

Οι τίτλοι στα ΜΜΕ μιλούν για «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο, φαίνεται να προσπερνούν το «στοίχημα των εκλογών», που και οι δύο πολιτικές ηγεσίες αντιμετωπίζουν τους επόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνει και το Euractiv στο σχετικό ρεπορτάζ, πίσω από την αμοιβαία εκδήλωση φιλίας κρύβεται η ανάγκη τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και της προεδρίας Ερντογάν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες προεκλογικές περιόδους, και μάλιστα σε μια συγκυρία που το κλίμα αλλάζει μάλλον σε βάρος και των δύο.

Στην Τουρκία ο Ερντογάν βλέπει τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης βλέπει την «ψαλίδα» της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει στα όρια του στατιστικού λάθους ενώ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για σειρά «σκοτεινών» υποθέσεων, από τις ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη ως τις υποκλοπές. Η καλλιέργεια μίας εικόνας ηρεμίας θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της τραυματισμένης απήχησης των δύο πολιτικών ηγετών.

Το Euractiv ωστόσο θέτει και μία ακόμη παράμετρο, στη χτεσινή εξέλιξη για την ελληνική υποψηφιότητα στο ΣΑ του ΟΗΕ και την αντίστοιχη τουρκική για τον ΔΝΟ. «Οι φήμες στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο Δένδιας εποφθαλμιά την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση ήττας του Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Μάιο», όπως σημειώνεται.

Μάλιστα, προκειμένου να τεκμηριώσει το παραπάνω, το Euractiv επικαλείται σχετικές αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ -αλλά και «μπηχτές» κεντρικών στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης θα προσθέταμε- για να υπονοήσει ότι ο Ν. Δένδιας «σκόπιμα  απείχε από τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα ώστε να μην επωμιστεί την πολιτική ζημιά που υφίσταται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)