to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 08.06.2022

Διεθνή

Euractiv: Χαμένες στη μετάφραση Κομισιόν και Ελλάδα για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου

Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του EURACTIV μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του ρεπορτάζ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να απαντήσουν εάν η κατάσχεση του ρωσικού τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο από την Ελλάδα συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων, μεταδίδει σήμερα το Euractiv σχετικά με την υπόθεση που ως γνωστό έφερε ως αντίποινα την κατάσχεση απ' τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Το υπό ρωσική σημαία πλοίο Pegas που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και έπλεε στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, υπέστη ζημιές και κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο.

Το πλοίο σταμάτησε κοντά στην Κάρυστο, όπου οι λιμενικές αρχές το κατέσχεσαν με εντολή της Αρχής Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος, με το σκεπτικό ότι ανήκει στη ρωσική Promsvyazbank και αυτή υπόκειται στις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Αρχής, Εισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης, δήλωσε στο EURACTIV ότι τρεις ημέρες αργότερα το πλοίο απελευθερώθηκε από την Αρχή Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος καθώς το  Pegas είχε μεταφερθεί στις 17 Μαρτίου στην Transmorflot, μια εταιρεία που δεν υπόκειται στις κυρώσεις της Ε.Ε.

Όμως ήδη στις 20 Απριλίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε το πάγωμα του φορτίου του Pegas επειδή όπως υποστηρίζει τα έσοδα από την πώληση θα χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία με βάση τη διμερή ελληνοαμερικανική δικαστική συνδρομή.

Το αίτημα των ΗΠΑ βασίστηκε στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της παρέμειναν δεσμευμένα.

Το δημοσίευμα εξηγεί στη συνέχεια ότι το δικαστήριο της Χαλκίδας  έκανε δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ και ο αρμόδιος δικαστής ενέκρινε τη μεταφορά πετρελαίου από το πλοίο Pegas σε δύο πλοία αμερικανικών συμφερόντων.

Το EURACTIV Greece έμαθε ότι αν και υπήρξαν αντιδράσεις από νομικούς και διπλωματικούς κύκλους για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το ρωσικό πλοίο και τη μεταφόρτωσή του σε άλλα πλοία, η διαδικασία προχώρησε κανονικά.

Ερωτηθείς από το EURACTIV Greece εάν υπήρξε παραβίαση του Κανονισμού 2271/96 του Συμβουλίου, ο οποίος προστατεύει τους φορείς της Ε.Ε. από την εξωεδαφική εφαρμογή των νόμων τρίτων χωρών, αξιωματούχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέστησε σαφές ότι το Λιμενικό Σώμα εκτελεί διαταγές και δικαστικές αποφάσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

«Δεν εμπλέκεται σε δικαστικές αποφάσεις, απλώς τις εκτελεί», είπε ο αξιωματούχος.

Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του EURACTIV μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του ρεπορτάζ.

Η Επιτροπή δεν έχει αρκετές πληροφορίες

Το EURACTIV επικοινώνησε επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά δεν έλαβε σαφή απάντηση για το εάν η Αθήνα είχε παραβιάσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Έχουμε εξετάσει λεπτομερώς και φοβάμαι ότι δεδομένου του επιπέδου πληροφοριών που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε συγκεκριμένο σχόλιο να κάνουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, παραπέμποντας το EURACTIV στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ, Delta Poseidon και Prudent Warrior, παραμένουν σε ομηρία απ' τις 27 Μαΐου και η τελευταία επίσημη ενημέρωση ανέφερε ότι βρίσκονται στο ιρανικό λιμάνι Μπανταραμπάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)