to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 06.03.2022

Διεθνή

Euractiv: Αλλαγή στα στρατιωτικά σχέδια με αύξηση αμυντικών δαπανών λόγω Ρωσίας

Σημαντική αλλαγή στο προσχέδιο στρατιωτικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφερε η ρωσική στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Euractiv που επικαλείται την τελευταία έκδοση του σχετικού εγγράφου


Όπως θυμίζει η διεθνής ιστοσελίδα, το νέο σχέδιο υποβλήθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. τον Νοέμβριο με την τελική έγκριση να είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο. Όμως, «η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη, καθώς και οι μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, αμφισβητούν την ικανότητά μας να προωθήσουμε το όραμά μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας» αναφέρει το τροποποιημένο κείμενο που από 34 αυξήθηκε σε 41 σελίδες.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως σημειώνεται επίσης το εξής: «Το πιο εχθρικό περιβάλλον ασφαλείας μας απαιτεί να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και να αυξήσουμε την ικανότητα και την προθυμία μας να δράσουμε, να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας και να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη και την αμοιβαία βοήθεια».

Στο νέο προσχέδιο, που θα συζητηθεί μεταξύ άλλων από τους «27» στην άτυπη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας στο Παρίσι, το μπλοκ εμφανίζεται «πιο ενωμένο από ποτέ», δεσμεύεται να υπερασπιστεί «την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας» και υποστηρίζει «την Ουκρανία στην αντιμετώπιση της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας. Δείχνουμε μια άνευ προηγουμένου αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας».

Μέχρι 5 δισ. ευρώ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας

Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, το κείμενο υποστηρίζει ότι «καθίσταται επείγον να δαπανηθούν περισσότερα και καλύτερα» σε συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και του επιπέδου της ΕΕ. Το μπλοκ θα «καθορίσει στόχους για αυξημένες και βελτιωμένες αμυντικές δαπάνες» έως τα μέσα του 2022, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη πρόσθετων κινήτρων για συνεργατικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια, η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει ένα εκτός προϋπολογισμού χρηματοδοτικό μέσο «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης» (EPF) με ανώτατο όριο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. «Μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης, η ΕΕ μπορεί να παράσχει γρήγορα σημαντική βοήθεια στους εταίρους, για παράδειγμα, παρέχοντας στρατιωτικό εξοπλισμό που συχνά συμπληρώνει την εκπαίδευση από αποστολές ΚΠΑΑ» μεταφέρει το Euractiv.

Επίσης, φέρονται να καταδικάζονται ευρέως οι ενέργειες της Μόσχας ως «απρόκλητες και αδικαιολόγητες», γιατί δείχνουν ότι «η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί ενεργά να αποκαταστήσει και να επεκτείνει τις λεγόμενες σφαίρες επιρροής», και να γίνονται αναφορές στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία το 2008, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξη σε ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες στην αποσχισθείσα περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Παράλληλα, το έγγραφο επικρίνει τη Ρωσία για το ότι «έδειξε ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει το υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής δύναμης, ανεξάρτητα από νομικές ή ανθρωπιστικές εκτιμήσεις, σε συνδυασμό με υβριδικές τακτικές, κυβερνοεπιθέσεις και χειραγώγηση και παρέμβαση ξένων πληροφοριών, ενεργειακό καταναγκασμό και επιθετική πυρηνική ρητορική».

Τέλος, το νέο σχέδιο αναφέρεται επίσης σε «βασικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομείται η ευρωπαϊκή ασφάλεια, που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα ιδρυτικά έγγραφα του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και του Χάρτη του Παρισιού», γιατί «αυτές οι αρχές δεν είναι ούτε διαπραγματεύσιμες ούτε υπόκεινται σε αναθεώρηση ή επανερμηνεία».

Όπως σημειώνει το Euractiv, «το αρχικό προσχέδιο επικρίθηκε έντονα καθώς η απειλή από τη Μόσχα δεν περιελάμβανε συγκεκριμένα στοιχεία όπως χρήση στρατιωτικής βίας και της ενέργειας ως εκβιαστικού εργαλείου καθώς και υβριδικές επιθέσεις. Επιπλέον, ορισμένα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης υποστήριξαν ότι για να αυξηθεί το γεωπολιτικό βάρος της Ευρώπης, πρέπει να διαδραματίσει ρόλο ασφάλειας όχι μόνο στην Αφρική αλλά ακόμη περισσότερο στην ανατολική γειτονιά της. Ως αποτέλεσμα, και λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων, η ΕΕ κατοχύρωσε πιο ισχυρή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της άμυνας, για τους ανατολικούς εταίρους της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)