to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 07.03.2016

Πολιτική

#EUCO Οι άξονες της ελληνικής διπλωματίας στη σύνοδο για το προσφυγικό

Μεταξύ αυτών, η ισχυρή δέσμευση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία


Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές.

Ο πρώτος άξονας θα είναι να οριστικοποιηθούν διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα είναι η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα. Ο τρίτος θα είναι η οριστικοποίηση διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες τους και ο τέταρτος η οικονομική αποζημίωση της Ελλάδας για το άχθος της προσφυγικής κρίσης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά. (πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Γερμανία-Ελλάδα αντιδρούν στο κλείσιμο συνόρων

Σκληρή διαπραγμάτευση φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη αναφορικά με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, που πληροφορίες φέρουν να έχει ενταχθεί στο προσχέδιο ανακοινώσεων, καθώς Γερμανία και Ελλάδα διαφώνησαν με τη σχετική αναφορά στο σχέδιο δήλωσης της Συνόδου Κορυφής. Ανάλογες πληροφορίες μετέδωσαν νωρίτερα και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν «η γραμμή Ορμπαν να υπερισχύει της θέσης Μέρκελ».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αυτή τη στιγμή (σ.σ. που βρίσκεται σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας των 28 με τον Αχμετ Νταβούτογλου) η συζήτηση εστιάζεται στο «κλειδί» της προσφυγικής διαχείρισης, δηλαδή στην τήρηση των συμφωνιών από την Τουρκία και στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το AFP εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου χαρακτήρισε την πληροφορία για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου «εικασία».

Μεταβολή του κλίματος βλέπουν κυβερνητικές πηγές

 Όπως σημείωναν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις σημερινές συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα «σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως τα «γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανένα αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής καμία τέτοια αναφορά.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού. Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)