to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 12.03.2017

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

«Έτσι βγήκαμε… τρομοκράτες όλοι οι κάτοικοι της Ιερισσού»…

Με αφορμή τη δίκη (Δευτέρα, 13/3) είκοσι ενός πολιτών που αντιτίθενται την κατ’ ευφημισμό «επένδυση» της Eldorado Gold, στις Σκουριές, μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Χρήστος Αδαμίδης, εκ μέρους του Συντονιστικού της Ιερισσού, το οποίο μάχεται εναντίον της εξόρυξης


«Είναι φοβερό  ότι, ενώ η Eldorado Gold παρανομεί, αποδεδειγμένα και κατ’ εξακολούθηση, οι κάτοικοι είναι αυτοί που κάθονται στο εδώλιο και μάλιστα αντιμέτωποι με… τρελές κατηγορίες», σχολίασε αρχικά ο κ. Αδαμίδης. Και τόνισε μεταξύ άλλων για τη δίωξη των «21», που αφορά την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου της  «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές, τον Φεβρουάριο του 2013:

«Φορτώθηκαν με κατηγορίες αμέτρητοι κάτοικοι, όχι μόνον οι 21 που δικάζονται τώρα. Με αφορμή αυτό το συμβάν του 2013, που κατά την άποψή μας ήταν κατασκευασμένο, εξελίχθηκε μια τεράστια  επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα μας (…).  Η υπόθεση φθάνει στα όρια του τραγελαφικού».

Προς επίρρωση του συμπεράσματος αυτού, ο κ. Αδαμίδης ανέφερε δυο παραδείγματα. «Κατηγορείται για συμμετοχή σε αυτήν την καταδρομικού τύπου επιχείρηση κι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, που χωλαίνει στο ένα πόδι! Τα άλλο να πει κανείς; Ότι από την εποχή που η Ασφάλεια παρακολουθούσε τηλέφωνα θεωρήθηκε πως  οι παραγγελίες πίτσας και μπύρας ήταν συνθηματικά για μεταφορά… μολότοφ και εκρηκτικών; Κάπως έτσι βγήκε… τρομοκράτης ένας κάτοικος που ήταν, ο άνθρωπος, πιτσαδόρος. Φυσικά οι 21 που δικάζονται έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν είχαν απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν την Αστυνομία (…) Είναι απίστευτο, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατηγορίες έως για τρομοκρατική δράση, για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης. Κάπως έτσι ‘βγήκαμε’… 17 Νοέμβρη όλοι, εδώ πάνω…».

«Οι δίκες, συνέχεια της καταστολής επί Σαμαρά και του ‘δόγματος Δένδια»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού της Ιερισσού, η ποινικοποίηση στη λογική της «συλλογικής τιμωρίας» είναι προέκταση της συλλογικής καταστολής, που είχαν αναλάβει τα ΜΑΤ, επί υπουργίας Νίκου Δένδια.     

«Θυμάστε ασφαλώς τις ρίψεις χημικών, τις εισβολές στα σπίτια. Ήταν το δόγμα του κ. Δένδια,  ‘η επένδυση θα γινόταν με κάθε κόστος’. Η κατασταλτική μέθοδος του κ. Δένδια είχε φασιστικά χαρακτηριστικά, όσο κι αν ο ίδιος παριστάνει σήμερα τον κεντρώο (…) Τελικά το ‘κόστος’ ήμασταν εμείς και ‘επένδυση’ η αποκομιδή κερδών, ορισμένων, με αντίτιμο την καταστροφή ολόκληρης περιοχής».    

Συνέχισε ο κ. Αδαμίδης: «Για την κυβέρνηση Σαμαρά ήμασταν το κακό παράδειγμα, το παράδειγμα προς αποφυγήν. Έπρεπε κατ’ αυτούς να κατασταλεί το δικό μας κίνημα, για να αποθαρρυνθούν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Κάπως έτσι βρέθηκαν κατηγορούμενοι 450 άνθρωποι, σε έναν Δήμο, αυτό του Αριστοτέλη,  που αριθμεί 18. 000 κατοίκους και σε μία περιοχή, της Ιερισσού, με 3.500 κόσμο. Και για να κατασταλεί ο αγώνας μας επιστρατεύθηκαν τα ‘αποφασίζομεν και διατάσωμεν’, που σε εμάς τους παλιότερους θυμίζουν την εποχή της χούντας».

Ειδικότερη επιδίωξη, σημείωσε ο κ. Αδαμίδης, είναι η οικονομική εξόντωση, μέσω των ποινικών διώξεων. «Οι κατηγορούμενοι είναι δασεργάτες, αλιείς, απλοί άνθρωποι. Δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν διαρκώς για  δικηγόρους, να αντέξουν στο οικονομικό κόστος που απαιτείται για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τέτοιων και τόσων διώξεων. Αυτό το ξέρουν καλά, όσοι φροντίζουν για την ποινικοποίηση του αγώνα μας».    

Από τον Χρ. Πάχτα στην «μοναδικότητα» του Γ. Παπακωνσταντίνου…  

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στο «ιστορικό» της υπόθεσης. «Όσοι υπέγραφαν διαδοχικά για να συντελεστεί η καταστροφή διέπραξαν εγκλήματα» είπε, υπενθυμίζοντας πως, ναι μεν στην περιοχή υπήρχε ήδη αρσενικό, αλλά οι «διαρκείς γεωτρήσεις ήταν αυτές που το διοχέτευαν στον υδροφόρο ορίζοντα». Από τη μία πλευρά, σημείωσε υπήρχαν οι εμπεριστατωμένες μελέτες του Πανεπιστημίου, των ίδιων των κρατικών  φορέων. Κι από την άλλη, μια γενική, ατεκμηρίωτη «σταυροφορία» προς καθησυχασμό των κατοίκων.

«Ας μιλήσουμε και με ονόματα, καθώς αυτή η υπόθεση έχει περάσει από πολλά στάδια. Ο κ. Πάχτας διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο. Ήταν αυτός που πούλησε τα μεταλλεία στον «Άκτορα», ο οποίος, ως ενδιάμεσος, κέρδισε 480 εκατομμύρια από αυτήν την ιστορία. Τα πήρε από το Δημόσιο, τα έδωσε στην Eldorado Gold, κερδίζοντας τέτοιο ποσό (…).  Τόσο ο κ. Μανιάτης, όσο και άλλοι αρμόδιοι, υπέγραφαν τα πάντα, αλλά για λόγους ευνόητους το έκαναν στο τέλος της θητείας τους. Ο μόνος που υπέγραψε από την πρώτη εβδομάδα ήταν ο υπουργός της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως γνωστόν… ‘έσωσε’ όλη τη χώρα…».

«Καταστροφή για χάριν του… αδύνατου, απόβλητα σε σεισμικό ρήγμα»

«Όσο ψάχνουμε, βρίσκουμε νέα στοιχεία» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης. Και σταχυολόγησε ορισμένα από αυτά:

«Είναι απίστευτο, αδιανόητο, αλλά ξέρετε τι συμβαίνει εδώ; Στηρίζεται ολόκληρη καταστροφή πάνω σε έναν τρόπο παραγωγής χρυσού που στην ουσία… δεν υφίσταται. Με άλλα λόγια: Σου επιτρέπουν να καταστρέψεις το δάσος, να μολύνεις τον υδροφόρο ορίζοντα, να ρημάξεις τα πάντα, να ‘παίξεις ξύλο ΄ με  τους κατοίκους που δεν σε θέλουν, για να αποδειχθεί τελικά ότι αυτό, για το οποίο ξεκίνησες, είναι ανεφάρμοστο.  Το λέει πλέον και η απόφαση του Υπουργείου, όχι μόνον εμείς».

Δεν νοείται, συνέχισε, η συγκεκριμένη μέθοδος τήξης «σε μεταλλεύματα που εμπεριέχουν σε συμπύκνωμα 9 και 10% αρσενικό, εκτός αν δεχθούμε πως είναι αποδεκτό να πεθάνουμε –  πρώτα οι εργάτες, κατόπιν οι υπόλοιποι».
Υπάρχει όμως και δεύτερη «παράνοια», είπε ο κ. Αδαμίδης:

«Πήγαν κι έκαναν χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, πού; Στον Κοκκινόλακο. Στο δεύτερο μεγαλύτερο σεισμικό ρήγμα της Ελλάδας, σε μήκος, που ‘δίνει’ σεισμούς μεγέθους 7,2 ή 7,5. Εκεί σχεδιάζουν να ρίξουν 14 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων, κάπου 240 χιλιάδες τόνους αρσενικού. Ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι θα είναι στερεοποιημένα. Τα απόβλητα όμως θα μείνουν και μάλιστα  πάνω στο ρήγμα. Κανείς δεν ξέρει αν το πρόβλημα θα φανεί σε πέντε, δέκα ή πενήντα χρόνια. Αλλά κανείς δεν δικαιούται να λέει  πως αυτό το πράγμα  δεν εγκυμονεί κινδύνους και μάλιστα τεράστιους. Βεβαίως δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους ίδιους τους χρυσοθήρες. Αυτοί θα έχουν πάρει τα λεφτά τους και θα έχουν φύγει. Εμείς όμως θα μείνουμε, θα ζούμε σε αυτήν την περιοχή. Και δεν θέλουμε να ζούμε σε περιοχή δηλητηριασμένη, θανατηφόρα».

«Πώς είναι δυνατόν να μην δικάζεται η Eldorado;»

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού της Ιερισσού πρόσθεσε πως ακόμη και οι κατασκευές της Eldorado στην περιοχή είναι διαφορετικές, από αυτές που αναφέρονται στις μελέτες. Πρόκειται, είπε, για μία ατελείωτη αλυσίδα παρανομιών, που πιστοποιούνται είτε από την ίδια την ΕΕ (ως προς την παραχώρηση) είτε από τις επιστημονικές, πανεπιστημιακές μελέτες είτε από τα ίδια τα υπουργικά πορίσματα. Και κατέληξε, λέγοντας:

«Πώς είναι δυνατόν να μην δικάζεται η Eldorado, κατόπιν όλων αυτών; Πού είναι, λοιπόν, η Δικαιοσύνη;  Για ποιον ενεργεί; (…). Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, διότι δεν έχουμε κι άλλη επιλογή. Πρόκειται για την ίδια μας τη ζωή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να την καταστρέψουν».

- Συγκέντρωση συμπαράστασης στους 21 έχει προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη για το πρωί (9 πμ)  της Δευτέρας, 13 Μαρτίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)