to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έτσι θα θυμάμαι τον Θοδωρή

Ευγενικός, οξυδερκής, «δύσκολος», ωραίος. Έτσι ήταν και έτσι θα τον θυμάμαι.


«Αδάμο δεν θα γράψω αυτή την εβδομάδα την τρία (η καθιερωμένη σελίδα του στην «Εποχή»). Λέω να πάω στο χωριό, στην καλύβα, να αράξω, να ξεκουραστώ λίγο». Το τηλεφώνημα του Θόδωρου για να ενημερώσει ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις εθελοντικές του υποχρεώσεις ερχόταν, κάποιες φορές, σαν ένας «αναμενόμενος κεραυνός εν αιθρία» στα γραφεία της εφημερίδας.

Αμέσως έπεφτε σύρμα. Η Ιωάννα κοίταγε το πλάνο απελπισμένη. Ο Παύλος και ο Μπάμπης έψαχναν πώς θα καλύψουμε το κενό και εγώ ξεκινούσα να γράφω κάτι σε περίπτωση που τελικά χρειαστεί. Λίγες ώρες αργότερα, ο Θόδωρος έπαιρνε και πάλι τηλέφωνο και έλεγε: «Έγραψα κάτι και σας το έστειλα. Πήγα εδώ στο καφενείο που έχει ίντερνετ και το έστειλα, δείτε το αν κάνει. Αλλιώς πετάξτε το, δεν με πειράζει». Την Κυριακή η ανάγνωση της εφημερίδας ξεκινούσε πάντα από την σελίδα 3. Ήταν η πολιτική ανάλυση της εβδομάδας. Ανάλυση που το επίπεδό της δεν το βρίσκεις στις μεγάλες εφημερίδες. Με ικανότητα πολιτικής πρόβλεψης και εμβάθυνση στην ουσία των πραγμάτων.

Από τότε που τον γνώρισα, μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Ποτέ μου δεν τον άκουσα να διαμαρτύρεται. Όποτε τον ρωτούσα πώς είναι, χαμογελώντας μού έλεγε «καλά είμαι ρε, με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα;». Έψαχνε στη νάιλον σακούλα του με τις εφημερίδες, άνοιγε μία και μου έδινε κάτι να διαβάσω. «Να τον διαβάζεις αυτόν. Έχει καλές “πηγές”», μου εξηγούσε, όταν με απορημένο βλέμμα κοίταγα μια υπογραφή από αυτές που δεν είχα συνηθίσει να διαβάζω.

Αργότερα, όταν οι πολιτικοί και επαγγελματικοί μας δρόμοι χώρισαν, κρατήσαμε επαφή. Στο τηλέφωνο για την ενημέρωση του Μαξίμου ή του Υπουργείου Οικονομικών, μεταμεσονύχτια μέιλ στα οποία απαντούσε σε ερωτήσεις που του έστελνα μέσα στην μέρα και δεν προλάβαινε, από κοντά για να πούμε τα νέα μας. Από τους ελάχιστους ανθρώπους του δημοσιογραφικού χώρου που δεν κοίταγε υποτιμητικά του νεότερους. Αντιθέτως, του άρεσε να δουλεύει με «πιτσιρικάδες». Ευγενικός με όλους, οξυδερκής στην πολιτική του ανάλυση, «δύσκολος» πολλές φορές στη συνεργασία, ωραίος όταν πήγαινες για κρασί και σουβλάκι μετά το τέλος της δουλειάς.

Ευγενικός, οξυδερκής, «δύσκολος», ωραίος. Έτσι ήταν και έτσι θα τον θυμάμαι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)