to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 01.11.2017

Οικονομία

Έτοιμη η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη «φορο-λοταρία», δεν έχουν αποστείλει οι τράπεζες τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι έτοιμη, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν στείλει ακόμα τα στοιχεία, επικαλούμενες την ανάγκη περισσότερης «επεξεργασίας», για να μη γίνουν λάθη.


Η πρώτη κλήρωση της αποκαλούμενης «φορο-λοταρίας» του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα κληρώνει χίλια ευρώ για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, μετατίθεται, διότι οι τράπεζες δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι έτοιμη, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν στείλει ακόμα τα στοιχεία, επικαλούμενες την ανάγκη περισσότερης «επεξεργασίας», για να μη γίνουν λάθη.

«Εμείς, από την ώρα που θα έρθουν τα στοιχεία, είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη κλήρωση μετά από τρεις ημέρες» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Λόγω αυτής της καθυστέρησης μέσα στον Νοέμβρη αναμένεται να γίνουν δύο κληρώσεις. Μία με τους λαχνούς του Σεπτεμβρίου και μία με τους λαχνούς του Νοεμβρίου.

Τον Δεκέμβριο, εκτός από την κλήρωση του Νοέμβρη αναμένεται και μια μεγάλη κλήρωση που θα μοιράσει 8 εκατομμύρια ευρώ σε 8.000 φορολογούμενους για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποίησαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Το ποσό που έχει εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό είναι 12 εκατ. ευρώ και τα χρήματα αυτά το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να τα διανείμει έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το εάν έχουν υποχρέωση πληρωμών με πλαστικό χρήμα για να χτίσουν το αφορολόγητό τους, εφόσον πληρώνουν με εναλλακτικά μέσα για τις συναλλαγές τους, δικαιούνται ένα λαχνό για κάθε ένα ευρώ συναλλαγής μέχρι και τα 100 ευρώ.

Για μεγαλύτερες συναλλαγές το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών του φορολογούμενου και συγκεκριμένα:

  • Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε ένα 1 ευρώ.
  • Για τα επόμενα 400 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 2 ευρώ. Επομένως για συναλλαγές 500 ευρώ τον μήνα, ο φορολογούμενος θα δικαιούται 300 λαχνούς.
  • Για τα επόμενα 500 ευρώ, δηλαδή συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
  • Για το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ. Για μηνιαίες ηλεκτρονικές συναλλαγές 1.500 ευρώ, ο φορολογούμενος θα λάβει 591 λαχνούς.

Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει μέσω της εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ. Όσοι κερδίζουν, θα ενημερώνονται με email, αλλά στην περίπτωση όπου περισσότεροι από ένας τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο φορολογούμενο, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή αντικαθίστανται από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.

Τα χρήματα θα πιστώνονται από την ΑΑΔΕ στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

(πηγή: tvxs)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)