to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 25.02.2015

Οικονομία

Οι επόμενες κινήσεις του υπ. Ανάπτυξης για τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Προβλέπει περίοδο χάριτος αποπληρωμής στα νοικοκυριά με μηδενικό εισόδημα και αποπληρωμή με το 10% του μηνιαίου εισοδήματος για τα νοικοκυριά που παρουσιάζουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ.




Έτοιμη είναι η μεταβατική ρύθμιση για τη προστασία της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, η οποία δίνει ανάσα στα νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Η ρύθμιση που θα έχει ισχύ 4-5 μηνών -η οποία θα αποσταλεί άμεσα για γνωμάτευση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μέχρι τη κατάθεση του οριστικού νομοσχεδίου, προβλέπει περίοδο χάριτος αποπληρωμής των δόσεων για όσους έχουν μηδενικό εισόδημα ενώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, θα πληρώνουν το 10% του μηνιαίου εισοδήματος τους ως δόση αποπληρωμής των δανείων ενώ για όσους το εισόδημα ξεπερνά τα 25.000 ευρώ τότε η δόση προσδιορίζεται στο 20% του μηνιαίου εισοδήματος.

Για την ένταξη των υπόλοιπων νοικοκυριών στη ρύθμιση θεσπίζονται τρία κριτήρια:

1. Κριτήριο αντικειμενικής αξίας της κατοικίας στις 300.000 με 350.000 ευρώ
2. Εισοδηματικό οικογενειακό κριτήριο 50.000 ευρώ ετήσια
3. Κριτήριο καταθέσεων περίπου στις 30.000

Η οριστική ρύθμιση σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, αναμένεται να είναι έτοιμη σε ένα εξάμηνο και θα προβλέπει την ίδρυση φορέα υπό δημόσιο έλεγχο ο οποίος θα αγοράσει απο τα τραπεζικά ιδρύματα τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών.

Πρόκειται για τα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά η κάτω απο το όριο της φτώχειας που υπολογίζονται σε 100.000 -150.000 δάνεια. Ο φορέας στη συνέχεια θα προσαρμόσει κάθε δάνειο στην ανάγκη του κάθε δανειολήπτη.

Για το λόγο αυτό θα χρειαστούν τα 3 δις ευρώ απο τα κεφάλαια που βρίσκονται στο ΤΧΣ και θα επιστρέψουν στο EFDF καθώς οι τράπεζες θα εγγράψουν ζημία και θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.  (από το σχετικό ρεπορτάζ της Μαρίας Λούκα στο stokokkino,gr)

Σε πέντε στάδια η ρύθμιση των δανείων

Όπως γράφει αναλυτικότερα το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ:


Σε πέντε φάσεις σκοπεύει να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας τα «κόκκινα» δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων. Το πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την κατάθεση διάταξης για το πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη θα διαρκεί έως το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα που έχουν αδυναμία αποπληρωμής. Τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα, σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη και θα αφορά στα επίπεδα των 300.000 ευρώ.

Όποιος δανειολήπτης ενταχθεί στη συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να καταβάλει από 0-20% του εισοδήματός του για να προστατέψει την κύρια κατοικία του από πλειστηριασμό, ενώ σε ότι αφορά στα όρια, στις 500.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία και έως 25.000 εισόδημα, ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% και από εκεί και πάνω ως τις 50.000 το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20%.


Απομένει να προσδιοριστεί τι όρια θα μπούνε σε ό,τι αφορά στο εισόδημα και καταθέσεις του δανειολήπτη.

Η περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι αφορά γύρω στους 40.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει ήδη επιστολή πλειστηριασμού ή τους έχει ανακοινωθεί ημερομηνία πλειστηριασμού.

Το δεύτερο στάδιο ρύθμισης αφορά 100.000 δανειολήπτες που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και «κόκκινα» δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, θα συσταθεί ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στο φορέα μέρος της οφειλής ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το δημόσιο.

Υπολογίζεται ότι όλες αυτές οι διατάξεις για να υλοποιηθούν θα χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερου του εξαμήνου και σχετική πρόταση θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στους θεσμούς ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία.

Σχετικά με τα επιχειρηματικά δάνεια και αυτά θα ρυθμιστούν σε δύο φάσεις. Η μία θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ακολουθηθεί ένα ανάλογο μοντέλο με τα στεγαστικά και η δεύτερη αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Στόχος του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, σε ότι αφορά στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε και οι τράπεζες να μην χάσουν από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού νόμου, όμως η πρόταση των τραπεζών - εάν εφαρμοζόταν αυτή - θα οδηγούσε τις μισές επιχειρήσεις στον έλεγχό τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)