to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 09.04.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ετοιμάζουν 20.000 απολύσεις μέχρι το 2014, παραμένει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ

Για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε περίτρανα ότι "διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας" σημαίνει "οι υπουργοί συναντούν τους εκπροσώπους των δανειστών για να λάβουν εντολές από τον Π. Τόμσεν".


Και για του λόγου το ασφαλές η τρόικα επέβαλε και αυτή τη φορά στην ελληνική πλευρά τους όρους της και ειδικότερα:


* Ναυαγεί το σχέδιο συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, το οποίο από τον Οκτώβριο έτυχε διθυραμβικής αποδοχής και χαρακτηριζόταν ως καλό για τον τόπο και έπαιρνε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Μάλιστα ναυαγεί κατόπιν παρέμβασης των τροϊκανών την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διοχέτευε την πληροφορία ότι το θέμα βαίνει προς επίλυση.

* Παραμένει ουσιαστικά σε ισχύ και για το 2013 το χαράτσι στα ακίνητα, παρότι το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να "χρυσώσει το χάπι" με τα περί μείωσης της επιβάρυνσης κατά 15%.

* Αναβάλλεται (τυπικώς για μετά την ανακεφαλαιοποίηση, πρακτικώς ουδείς γνωρίζει το αν και πότε) η όποια ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

* Ακόμη και για τη ρύθμιση χρεών δεν έχει ακόμη κλείσει το πιο "εύκολο" από τα σημεία τριβής, το αν αυτή θα ισχύσει με 36 ή με 48 δόσεις, παρότι είναι αυτονόητο πως, δεδομένης της φοροδοτικής αδυναμίας των ελληνικών νοικοκυριών, η πρόταση για 48 δόσεις ανταποκρίνεται περισσότερο στις δημοσιονομικές ανάγκες και τις δυνατότητες των φορολογουμένων. Αλλά ακόμη και για την πάγια ρύθμιση "πέρασε" σύμφωνα με πληροφορίες η άποψη της τρόικας για 12 δόσεις αντί για 18 δόσεις που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.

Και σαν να μην αρκούσε η άτακτη υποχώρηση της τρικομματικής κυβέρνησης από τις θέσεις (οι οποίες σημειωτέον μόνον "μαξιμαλιστικές" δεν υπήρξαν) που διατυπώνονταν όλες τις προηγούμενες ημέρες, ήλθαν χθες και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε που έδωσαν το ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεών του για την ελληνική οικονομία: "...Η Ελλάδα έχει καταστεί πλέον πιο ανταγωνιστική, ωστόσο έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη", για να προσθέσει χαρακτηριστικά αναφορικά με τα προγράμματα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον Ευρωπαϊκό Νότο: "...Η λιτότητα δεν συνιστά την αιτία του προβλήματος". Διέλυσε έτσι τις όποιες ψευδαισθήσεις για "Μνημόνια με ανθρώπινο πρόσωπο". Στον αντίποδα πάντως κινείται η επισήμανση της Διεύθυνσης Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ότι πρόσθετα σοκ δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος, δεδομένου ότι θα επιδεινώσουν μια ήδη βαθιά διαρθρωτική κρίση.

Καθώς όμως έχουν παραμείνει αρκετές εκκρεμότητες στις συνομιλίες, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα και νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τα στελέχη της τρόικας, καθώς το χθεσινό αναβλήθηκε.

Αναλυτικότερα, έως τώρα, στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε συμβιβασμό συντασσόμενη πλήρως με τις θέσεις της τρόικας για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

20.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ 20 ΜΗΝΕΣ, ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013 ΟΙ 7.500



Στο πρώτο από τα δύο θέματα που αποτελούν προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση του τέταρτου μέρους της "υπερ-δόσης" του Δεκεμβρίου 2012 (τα 2,8 δισ. ευρώ), το οποίο είναι αυτό της απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων, παρά την σε επικοινωνιακό επίπεδο δημιουργία εντυπώσεων που επιχειρήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, το μόνο κέρδος της τελευταίας περιορίστηκε σε μια νέα -και πάντως μικρή- πίστωση χρόνου, με την ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων περί απομάκρυνσης 1.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο, με την τρόικα να προσάπτει στην κυβέρνηση ότι είναι απρόθυμη να απολύσει επίορκους και υπαλλήλους οι οποίοι προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά.

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, των δημοσίων υπαλλήλων, πληροφορίες θέλουν τους Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ να απαιτούν την κινητικότητα και διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων, από τους οποίους οι 20.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στους επόμενους 20 μήνες και ειδικά ώς το τέλος του 2013 περί τους 7.500 από αυτούς. Η τρόικα όμως πιέζει και για απομάκρυνση επίορκων δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι για οποιαδήποτε απομάκρυνση χρειάζεται η απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου.

Ένα σημείο όπου η υποχώρηση της κυβέρνησης ήταν άτακτη αφορά τη ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια, μετά την έκρηξη των επισφαλειών και των κόκκινων δανείων που διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα.

ΠΡΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΤΗΔΕ ΚΑΤΑ 15%

Στο επίμαχο θέμα της μείωσης του ΕΕΤΗΔΕ φαίνεται να προκρίνεται η οριζόντια μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές του χαρατσιού χωρίς να έχει καν αποφασιστεί οτιδήποτε για αφορολόγητο, καθώς η τρόικα δεν φαίνεται να έχει πεισθεί ακόμη για τα ισοδύναμα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να καλύψει την απώλεια από την μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων.

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ

Αναφορικά με την αποδέσμευση των δόσεων προς την Ελλάδα στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι από το σύνολο των 8,8 δισ. ευρώ θα αποδεσμευθούν ενδεχομένως άμεσα τα 2,8 δισ. ευρώ (το τελευταίο τμήμα της δόσης του Δεκεμβρίου) ενώ για τα 6 δισ. ευρώ, που είναι η δόση του α' τριμήνου, η απόφαση ενδέχεται να μετατεθεί για τις 13 Μαΐου.

Πηγή: Αυγή, 9/4/2013

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)