to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:39 | 07.07.2013

Πολιτική

Ετοιμάζει χορό στη ΝΕΡΙΤ η εκλογική πελατεία της Ν.Δ.

Αναδημοσίευση από την Αυγή


Η κρατική ραδιοφωνία ιδρύθηκε επί Μεταξά. Η κρατική τηλεόραση επί Παπαδόπουλου. Η νέα κρατική τηλεόραση επί Σαμαρά.

Σε ασφυκτικό κυβερνητικό, δηλαδή νεοδημοκρατικό κλοιό επιχειρείται να δημιουργηθεί από το μηδέν δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια τηλεόραση, τη ΝΕΡΙΤ, περιγράφοντας τις γενικές αρχές και το πλαίσιο, όχι όμως τις συγκεκριμένες λειτουργίες που θα επιτελεί ούτε καν τον αριθμό των καναλιών. Με τον τρόπο αυτό, μένει ανοικτό το πεδίο στην κυβέρνηση να λάβει τις οι όποιες αποφάσεις με τα χέρια λυμένα, ιδίως μάλιστα βάσει της ρύθμισης της μεταβατικής περιόδου.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται. Οι μεταβατικές διατάξεις που προώθησε στη Βουλή τής δίνουν την ευχέρεια ενός ολόκληρου χρόνου να «αλωνίζει» μέσα στη δημόσια τηλεόραση, με προσλήψεις προσωπικού από τη γαλάζια «πελατεία», με συμβάσεις fast track και αναθέσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως προβλέπεται, για μεταβατική περίοδο ενός έτους - κατά την οποία η ΝΕΡΙΤ θα ιδρυθεί, θα στελεχωθεί και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της- το «Εποπτικό Συμβούλιο» της ΝΕΡΙΤ, όργανο καινοτόμο για την Ελλάδα, που εγγυάται την ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, συγκροτείται από το... υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα, μετά από πρόταση του υπουργού Επικρατείας (Δ. Σταμάτης) και του Υφυπουργού, αρμόδιου για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (Π. Καψής). Χωρίς διαγωνισμό και χωρίς δημόσια προκήρυξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Το Εποπτικό Συμβούλιο στη συνέχεια, και πάλι χωρίς διαγωνισμό ή δημόσια πρόσκληση, θα διορίσει τον πρόεδρο / διευθύνοντα σύμβουλο και ολόκληρο το Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ. Αυτή είναι η «ανεξαρτησία» του Α. Σαμαρά. Μια σειρά λειτουργιών (όπως ο αριθμός των εκπεμπόμενων καναλιών και ραδιοφώνων), αλλά και κανονιστικών πράξεων- όπως ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας και ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού - μένει να αποφασιστούν στο μέλλον, με νόμο ή με Υπουργικές Αποφάσεις, όχι όμως απαραιτήτως από τα ίδια τα όργανα της ΝΕΡΙΤ.

Υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν αξιοκρατικές προσλήψεις; Ότι ιδίως για τους δημοσιογράφους και τις καλλιτεχνικές ειδικότητες - όπου δεν παρεμβάλλεται ΑΣΕΠ- δεν θα ενεργοποιηθούν όλα τα «βύσματα»; Υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει την πιστή πελατεία της εντός της ΝΕΡΙΤ;

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)