to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 06.07.2022

Διεθνή

Εθνικοποιείται πλήρως η γαλλική «ΔΕΗ»

Βίοι αντίθετοι με την Ελλάδα όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και μοίρασε υπέρογκα μπόνους στα golden boys


Την εθνικοποίηση στο 100% την εταιρεία κοινής ωφέλειας ηλεκτρισμού Electricite de France (EDF), ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση, στην οποία κατέχει ήδη ποσοστό πάνω από 80%.

Η EDF έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις τιμές αναγκάζοντας την EDF να πουλά ενέργεια σε ιδιώτες ανταγωνιστές της με έκπτωση, ενώ οι τιμές έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας οι απώλειες στην παραγωγή θα μειώσουν τα κέρδη κατά 18,5 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις ενέργειας με έκπτωση θα της κοστίσουν 10,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα το χρέος της εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 40% φέτος σε περισσότερα από 61 δισ. ευρώ.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη ανέφερε ότι «η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται». Όπως τόνισε «επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF».

Ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιο εθνικοποίησης της εταιρείας, της οποία το κράτος κατέχει το 84%. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να εθνικοποιηθεί ούτως ώστε να στηριχτεί η γαλλική ενεργειακή ανεξαρτησία και η φιλοδοξία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών.

Η EDF αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως ο γηρασμένος στόλος των πυρηνικών αντιδραστήρων και οι υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Σύμφωνα με το Reuters σήμερα οι μισοί από τους αντιδραστήρες της EDF είναι εκτός λειτουργίας. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από το κρατικό πλαφόν στις τιμές και την παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν η EDF θα χρειαστεί ευρεία αναδιοργάνωση και δημόσια χρηματοδότηση δεκάδων δισ. ευρώ προκειμένου να κατασκευάσει 6 έως 14 νέους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2050. Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μαζί με μια σειρά έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας αποτελούν μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της Γαλλίας να καταστεί ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050.

Οι μετοχές του ομίλου, οι οποίες σημείωναν πτώση 5% πριν από την ανακοίνωση, εκτινάχτηκαν έως και 9% αμέσως μετά.

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)