to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 31.03.2021

Πολιτική

Εθνικό Σχέδιο «ανάκαμψης» με δάνεια, ΣΔΙΤ, άφθονο Πισσαρίδη και άφαντο... υπουργό Ανάπτυξης

Σε μια περίοδο που ο πλανήτης αντιλαμβάνεται την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών και των μηχανισμών προστασίας, η κυβέρνηση φρόντισε εξαρχής να κάνει σαφές πως το Εθνικό «Σχέδιο Ανάκαμψης» έχει σκοπό να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Μπόλικος Πισσαρίδης, συμπράξεις δημοσιου-ιδιωτικού τομέα, αλλά και δάνεια από τράπεζες καθώς το κράτος «είναι ανίκανο να σχεδιάσει και να επιλέξει επενδύσεις», στους τέσσερις πυλώνες του σχεδίου


Τον εγκλωβισμό της χώρας για πολλά χρόνια σε ένα σχέδιο για λίγους ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η κυβέρνηση. Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός άνοιξε την παρουσίαση του Σχεδίου, το οποίο παρότι έγινε με απολύτως μηδενική διαβούλευση με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στο εσωτερικό της χώρας, καλείται τώρα να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την ύφεση της πανδημίας, μέχρι το 2027, χρόνο που ξεπερνά κατά πολύ την παρούσα κυβερνητική θητεία.

Ήδη η απουσία διαβούλευσης, αλλά και το μείγμα που τελικά επελέγη ,έχει προκαλέσει κλίμα έντονης αμφισβήτησης τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδίου, όσο και ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο διανείμει τα κονδύλια.

Το Σχέδιο παρουσίασε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια ανέλυσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας.

Τέσσερις πυλώνες, συνεπείς στους τέσσερις άξονες του νεοφιλελεύθερου σχεδίου αποδιάρθρωσης, όπως είχε προβλέψει το σχέδιο αντι-Πισσαρίδη που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης. Οι άξονες αυτοί ήταν:

Πρώτον περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με άμεσο αντίκτυπο στους μισθούς.

Δεύτερον ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα με ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων σε υποδομές και ενέργεια, αποκλειστική ανάθεση σε ΣΔΙΤ των έργων υποδομής και κυκλικής οικονομίας και την μερική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, των υπηρεσιών υγείας και επιλεκτικά της εκπαίδευσης.

Τρίτον την συρρίκνωση των ΜμΕ επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και της επιλογής των μεγάλων επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία.

Τέταρτον τη μείωση της φορολογίας για τις ευκατάστατες εισοδηματικά τάξεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεταφορά φορολογικών βαρών σε κατανάλωση και σε μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Το μοντέλο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχει στόχο τη μείωση των υφιστάμενων διευρυμένων ανισοτήτων, αλλά θα δημιουργήσει νέες και πιο βαθιές «πράσινες» «ψηφιακές» και κοινωνικές ανισότητες».

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Αχτσιόγλου - Χαρίτσης: Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της κοινωνίας

  2. Δημ. Παπαδημούλης: Το Εθνικό Σχέδιο ανάκαμψης απαιτεί εθνική διαβούλευση και όχι τετελεσμένα

Το Σχέδιο με τα μάτια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για σχέδιο με τέσσερις πυλώνες έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο είχε μιλήσει για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, τονίζοντας σήμερα ότι αυτό θα δημιουργήσει «200.000 θέσεις εργασίας» (!) και μπορεί να αυξήσει κατά επιπλέον επτά ποσοστιαίες μονάδες το ΑΕΠ της χώρας, σε όμως βάθος εξαετίας.

«Μιλούμε για συνολικό ποσό 57 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Δήλωσε ότι αλλάζει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας που γίνεται εξωστρεφής, με ψηφιακό κράτος και φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που το σχέδιο βαφτίζεται «Ελλάδα 2.0».

Σχέδιο «ανάκαμψης» με τον υπουργό Ανάπτυξης στον πάγκο

Ηχηρή ήταν η απουσία του Άδωνι Γεωργιάδη από το πάνελ της παρουσίασης, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνητικές κινήσεις «μαρτυρούν» πως η εμπιστοσύνη απέναντι στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει κλονιστεί. Άλλωστε ήδη από τον προηγούμενο ανασχηματισμό έχουν αφαιρεθεί αρκετές αρμοδιότητες από το χαρτοφυλάκιο του υπουργού.

«Ελλάδα 2.0»: Μία «νέα», «καλύτερη» εκδοχή της χώρας (!) θέλει η κυβέρνηση

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, στάθηκε ιδιαίτερα στο όνομα του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», σημειώνοντας πως πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια που αφορά ιδιαίτερα τους νέους της χώρας.

Μίλησε συγκεκριμένα για «ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο να κάνει update στο software και το hardware της Ελλάδας για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των νέων, καθώς είναι ένα σχέδιο που αφορά το μέλλον. Είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται στο κινητό μας», ήταν ένα «παράδειγμα» που έφερε ο Α. Σκέρτσος και πρόσθεσε: Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας.

Επιπλέον ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε «ιδανικό» το timing του Σχεδίου καθώς «έρχεται με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων».

Σκυλακάκης: «Ανάκαμψη» με περισσότερα δάνεια, αλλά ουδεμία αναφορά στο τρομακτικό ιδιωτικό χρέος

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικότερα στοιχεία για το Σχέδιο:
 
Nextgen-1 Nextgen-2

Nextgen-4 Nextgen-5 Nextgen-6 Nextgen-7 Nextgen-8 Nextgen-9

Nextgen-10


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)