to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εθνική τράπεζα: Οι πρώτες 6 απολύσεις «ενοικιαζόμενων» χωρίς αιτιολόγηση

Η αποθράσυνση των εργοδοτών συμπίπτει με την κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης από την κυβέρνηση


Τις πρώτες 6 απολύσεις «ενοικιαζόμενων» της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ψήφιση της τροπολογίας κατάργησης της αιτιολόγησης απόλυσης, καταγγέλει ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

Σε σχετική ανακοίνωση  του συλλόγου αναφέρεται:  «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου για τη διευκόλυνση των απολύσεων – με τη κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης – και η Εθνική Τράπεζα προχωρά στην αξιοποίησή του. Τη Παρασκευή 30 Αυγούστου, 6 νέες απολύσεις ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες δύο που είχαν γίνει στις αρχές του καλοκαιριού. Απολύονται συνάδελφοι που χαρακτηρίζονται από την εταιρεία τους ως «εξαιρετικοί υπάλληλοι», που έχουν προϋπηρεσία δεκαετιών, που έχουν εργαστεί για να στηρίξουν τη Τράπεζα και που πληρώνονται με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 5 σωματείων εργολαβικών

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Τρίτη το απόγευμα  5 σωματεία εργολαβικών/συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, για τις τελευταίες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα 5 σωματεία αναφέρουν ότι η  κατάργηση της διάταξης για την αιτιολογημένη απόλυση και του νόμου για τη συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος το έργο «γκρεμίζει ακόμα και τα ελάχιστα καταφύγια προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε αυθαίρετες πρακτικές».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται, για τα μεγάλα προβλήματα των «ενοκιαζόμενων»:

«Οι εργαζόμενοι, τους οποίους εκπροσωπούμε, βιώνουν καθημερινά στον εργασιακό τους χώρο το νόμο του ισχυρότερου και όχι της αξιοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης δεδομένου ότι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα του εργοδότη-αναθέτουσας εταιρείας να ασκεί χωρίς περιορισμούς το διευθυντικό του δικαίωμα.  Οι εναλλαγές των εργολάβων ανά διετία, τα «έργα» φαντάσματα που δημιουργούνται για να επικαλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανά μήνα με συνολική διάρκεια ακόμα και δεκαετιών είναι η καθημερινότητα μας. Οι απολύσεις συναδελφισσών σε εγκυμοσύνη (μη ανανέωση της σύμβασης), οι συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, όπου υπάρχουν, που δεν εφαρμόζονται στους εργαζόμενους μέσω εργολάβων, μας κάνουν εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας».

Τη διαμαρτυρία διοργανώνουν τα ακόλουθα σωματεία: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΠΣΕΦΑ), ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΣΕΕΕΠΦΧ) ΣΤΑ ΕΛΠΕ  και ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΠΑ, ΕΝΕΡ-ΔΕΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)