to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 18.12.2014

Πολιτική

Προαναγγελία νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου

Δεν διευκρίνισε αν θα κατέβει τον Ιανουάριο σε περίπτωση εκλογών - «Να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε. Ξανά» ανέφερε στην ομιλία του στην Κοζάνη - Ζήτησε εθνική συνεννόηση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας


Νέο κόμμα προανήγγειλε στην ουσία ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κοζάνη, καλώντας σε κινηματικές διαδικασίες και αυτοοργάνωση από τη βάση, χωρίς να αποσαφηνίσει αν θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα σε περίπτωση εκλογών των Ιανουάριο.

Επίσης απέρριψε το κριτήριο του παραβάν (είναι ΠαΣοΚ όποιος ψηφίζει ΠαΣοΚ πίσω από το παραβάν) που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και την διεκδίκηση του σημερινού προέδρου του ΠαΣοΚ να μετατραπεί η παράταξη στον τρίτο πόλο του πολιτικού συστήματος ο οποίος θα εγγυηθεί την εθνική σταθερότητα. Επιπλέον διακήρυξε ότι «αξίζει κάθε πρωτοβουλία» για να δημιουργηθεί η «μεταπελατειακή Ελλάδα, η Ελλάδα των αξιών».  

«Υπάρχει κόσμος», είπε ο κ. Παπανδρέου, «που μοιράζεται τις αξίες και υπερασπίζεται τη διαδρομή και τις στρατηγικές επιλογές του ΠαΣοΚ. Δεν θέλει να το κρύψει – ούτε θέλει η επίκληση του ονόματος ΠαΣοΚ να γίνεται μόνο προεκλογικά και μόνο για την ψήφο στο παραβάν. Η Ελλάδα, όλοι μας χρειαζόμαστε ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών. 

Ο πολιτικός μας χώρος,  ο χώρος της προόδου,  της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού,  είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά. Δεν μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση».

Ο κ. Παπανδρέου αποκόπτεται σταθερά από το σχήμα ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη. «Όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση.  Κινηματικά, στη βάση. Με αυτοοργάνωση», συνέχισε. «Με συμμετοχή. Να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε. Ξανά. Είναι τώρα η ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την «Μεταπελατειακή Ελλάδα», την Ελλάδα των αξιών.

Η δύναμή μας, όταν αποτινάξουμε την ηττοπάθεια,  όταν συμμετέχουμε,  όταν αυτοργανωθούμε,  όταν δικτυωθούμε,  όταν δεν περιμένουμε τη λύση από αυτόχθονες ή έξωθεν σωτήρες, η δύναμη όλων σας, όλων μας, δεν είναι απλά μια φωνή διαμαρτυρίας,  είναι μια δύναμη ­ φορέας μιας δυναμικής πρότασης, είναι δύναμη παραγωγική, δημιουργική, είναι και μια δύναμη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα της χώρας και του

Ελληνικού λαού, και μαζί,  μια δύναμη προσφοράς,  αλληλεγγύης,  δημιουργίας, που ενώνει απέναντι στις αντιλήψεις των κάθε λογής κατεστημένων. Αυτή η προσπάθεια, είναι που έχει αξία και σημασία. Για αυτήν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Για αυτήν, αξίζει κάθε πρωτοβουλία. Για τις αξίες μας, την ιστορία μας, αξίζει κάθε πρωτοβουλία».  

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος έστω και αυτή την ύστατη ώρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον.  Και επανέφερε την πρόταση του για την άμεση συγκρότηση άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, η οποία όπως είπε θα πρέπει:  

- Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

- Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση ­ προτείνω και διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία μας ­  για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

- Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

- Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα». 

«Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο,  ότι αυτή η πρόταση που κατέθεσα προ ημερών,  είναι πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν τη χώρα και μαζί είναι πρόταση προοπτικής και μιας βιώσιμης πορείας. Και βεβαίως ­ για την διασφάλιση μιας βιώσιμης πορείας για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Με πληροφορίες από "το Βήμα"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)