to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 07.01.2019

Πολιτισμός

Εθνική Λυρική Σκηνή: Στα ίχνη της μουσικής και των εικαστικών

Μία μεγάλης κλίμακας εικαστική εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη αναπτύχθηκε σε όλους τους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 5 Ιανουαρίου


Μία μεγάλης κλίμακας εικαστική εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη αναπτύχθηκε σε όλους τους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 5 Ιανουαρίου, εγκαινιάζοντας την ενδιαφέρουσα σύμπραξη της ΕΛΣ με τον πολιτισμικό οργανισμό ΝΕΟΝ, διασυνδέοντας πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. 

Δομικά μέρη της εγκατάστασης του Ν. Ναυρίδη είναι συνθέσεις του Γκουσταβ Μάλερ και του Γκιόργκι Κούρταγκ, τα δεκάδες κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ, το ηχητικό περιβάλλον, η Ορχήστρα της ΕΛΣ, οι ερμηνευτές, οι χώροι της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος και η ενεργή συμμετοχή του κοινού. 

Σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα οι θεατές βίωσαν την εμπειρία της εικαστικής εγκατάστασης που ο καλλιτέχνης ονομάζει Noli me Tangere (μη μου άπτου), λατινική απόδοση της φράσης του Ιησού στη Μαρία Μαγδαληνή μετά την Ανάσταση. Οδηγήθηκαν, ανά ομάδες, από τα παρασκήνια πάνω στη σκηνή όπου στήθηκε και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ζιάβρα. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά» του Μάλερ, το κοινό παρακολούθησε από τη σκηνή μία χορογραφημένη περφόρμανς που έλαβε χώρα στην πλατεία του θεάτρου, όπου 40 περφόρμερς τοποθέτησαν δεκάδες κοστούμια στις θέσεις των θεατών, ένα νέο αφήγημα για τον ρόλο του κοστουμιού ως άδειου σώματος που φοριέται πολλαπλά επί σειρά ετών σε διαφορετικές παραγωγές. 

Μετά το τέλος του έργου το κοινό οδηγήθηκε στην πλατεία και έλαβε τις θέσεις του ανάμεσα στα άδεια κοστούμια, τα οποία ο Ν. Ναυρίδης χειρίστηκε ως άπνοες οντότητες, προσδίδοντάς τους έναν τρισδιάστατο και πνευματικό χαρακτήρα. Από αυτές τις θέσεις το κοινό παρακολούθησε την ερμηνεία του έργου «Quasi una fantasia» του Κούρταγκ. 

Οι επόμενες παρουσιάσεις της εγκατάστασης έχουν προγραμματιστεί για τις 3 και τις 10 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του ευρύτερο προγράμματος «The Artist on the Composer», το οποίο θα συνεχίσει με αναθέσεις σε καλλιτέχνες για τρία χρόνια. Το επιμελούνται η διευθύντρια του ΝΕΟΝ, Ελίνα Κουντούρη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)