to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 31.10.2017

Πολιτική

Εθισμένοι στο τζάμπα: Μιντιάρχες αντιδρούν στη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ - «Οι απειλές τους θα πέσουν στο κενό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντίδραση με έμμεσες απειλές για απολύσεις από μερίδα των (μεγαλο)εργοδοτών των media φέρνει η τροπολογία για να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ


Οι εταιρείες «Άλτερ Έγκο», «Ελευθερία του Τύπου», «Παραπολιτικά» του Βαγγέλη Μαρινάκη, «Αττικές Εκδόσεις» του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, «Πρώτο Θέμα Εκδοτική» των Αναστασιάδη – Καραμήτσου και «Καθημερινές Εκδόσεις» του Γιάννη Αλαφούζου «προβαίνουν στην απολύτως απαράδεκτη και χυδαία κίνηση να απειλούν με απολύσεις, προκειμένου να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

Αντίδραση με έμμεσες απειλές για απολύσεις από μερίδα των (μεγαλο)εργοδοτών των media φέρνει η τροπολογία που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και θα προβλέπει για τα ΜΜΕ εισφορά που θα αντιστοιχεί στο 2% των ετήσιων κερδών τους για να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.

Όπως φάνηκε και στην περίπτωση των αδειών για τις τηλεοπτικές άδειες, ορισμένοι εκδότες και καναλάρχες έχουν εθιστεί στο... τζάμπα και ετοιμάζονται για νέες από κοινού μάχες κατά της τροπολογίας που καθιερώνει νέο πόρο για τον ΕΔΟΕΑΠ και τους καλεί επιτέλους να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί για την περίθαλψη των εργαζομένων στα ΜΜΕ (αναλυτικά παρακάτω η ανακοίνωση των μιντιαρχών). 

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη η αντίδραση μιας μερίδας εργοδοτών, στο σχέδιο διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, όταν οι εργοδότες επί δεκαετίες είχαν μάθει να μην πληρώνουν εισφορές για την ασφάλιση των εργαζομένων τους. Όπως δεν αποτελεί έκπληξη και το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κατεστημένο του δημοσιογραφικού χώρου μετερχόμενο διαφόρων ψευδεπίγραφων επιχειρημάτων βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες εργοδότες. Άλλωστε έχουμε συνηθίσει σε εταιρίες ΜΜΕ που λειτουργούν με αφανείς χρηματοδότες». Αυτό απαντάει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ν. Καρούτζος και επισημαίνει:

«Οι εργοδότες πριν σπεύσουν να εκδώσουν ανακοινώσεις καλό θα ήταν να αιτιολογήσουν πώς χάνονταν στο δρόμο των πολλαπλών τιμολογήσεων και των τριγωνικών συναλλαγών μέρος του φόρου διαφήμισης και του Αγγελιοσήμου. Επίσης καλό θα ήταν να μας πουν ποιος ο μέσος μισθός που καταβάλλουν σήμερα αλλά και πόσοι από τους εργαζόμενους που απασχολούν αμείβονται κανονικά και πληρώνονται στην ώρα τους. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.»

«Η φιλοσοφία του σχεδίου διατάξεων που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε εργαζόμενοι, κυβέρνηση και υγιείς επιχειρηματίες των ΜΜΕ πέρα από τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ εξασφαλίζει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατική ενημέρωση», καταλήγει στην απάντηση προς τους συνήθεις «μπαταχτσήδες».


Δημ. Τζανακόπουλος: «Οι κατ' εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας, που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά κατά τη σημερινή (Τρίτη) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, για τον οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα ρύθμιση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Η κυβέρνηση καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα. Όμως οι κατ' εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας βρίσκονται πάλι απέναντι, ανέφερε ο Δημ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως οι δημοσιογραφικοί όμιλοι των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου, Αναστασιάδη, Κουρτάκη πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ.

Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ ήταν ένα από τα ζητήματα που, όπως τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση πέτυχε να κλείσει με θετικό τρόπο στην πρώτη φάση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης.
 
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αφουγκραζόμενη την αγωνία των δημοσιογράφων καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα με τον ΕΔΟΕΑΠ και πως «το δυστύχημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο οι κατ' εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι". Καταλόγισε στους δημοσιογραφικούς ομίλους των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου, Αναστασιάδη και Κουρτάκη ότι πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ «αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τόσο τις πολιτικές τους σκοπιμότητες όσο και την πλήρη αδιαφορία τους για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου και όλων των εργαζόμενων στον Τύπο».

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική η ανακοίνωση των εκδοτών για τον ΕΔΟΕΑΠ - Οι απειλές τους θα πέσουν στο κενό

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακοίνωση των εκδοτών για τον ΕΔΟΕΑΠ:

Η ανακοίνωση των 6 εκδοτικών επιχειρήσεων εναντίον της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ είναι άκρως προκλητική.

Οι συγκεκριμένοι εκδότες-ιδιοκτήτες συγκροτημάτων ΜΜΕ επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα φορτώνοντας τις ευθύνες για την κρίση στον χώρο του τύπου σε όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους. Προς τούτο, προβαίνουν στην απολύτως απαράδεκτη και χυδαία κίνηση να απειλούν με απολύσεις, προκειμένου να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Την ίδια τακτική, άλλωστε, είχαν ακολουθήσει και οι καναλάρχες κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αν αναζητούν υπεύθυνους για την κρίση στον χώρο των ΜΜΕ, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι εκδότες που συνέταξαν την ανακοίνωση ενάντια στη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ είναι να κοιτάξουν τον καθρέφτη τους. Οι απειλές τους θα πέσουν στο κενό. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και οι αγώνες των σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι το καλύτερο εχέγγυο για τη διάσωση του ταμείου τους.

ΕΣΗΕΑ: Οι εκδότες πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή του τζάμπα τελείωσε

Το κείμενο με τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές του ΕΔΟΕΑΠ, που δήλωσε η κυβέρνηση ότι προτίθεται να νομοθετήσει, έπειτα από την συνεργασία με τις Ενώσεις  Συντακτών και τον ΕΔΟΕΑΠ, αποτελεί βάση διάσωσης και ανάσα ζωής για το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στην Ενημέρωση αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.

«Στηρίζεται στις προτάσεις, που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ για τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση και κατά ένα μέρος στην εισφορά επί του τζίρου ενώ διατηρείται ο αυτοδιοίκητος χαρακτήρας του. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να στηριχθεί και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τους επόμενους μήνες να δούμε τις τυχόν αλλαγές και διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο ΕΔΟΕΑΠ να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα» σημειώνει και προσθέτει:

«Οι εκδότες πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή του τζάμπα τελείωσε και να συμβάλουν καθόσον τους αναλογεί για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τους εργοδότες έξι συγκροτημάτων που αποφάσισαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, απειλώντας μάλιστα με απολύσεις ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν καταβάλουν καν τις εισφορές των εργαζομένων, που έχουν παρακρατήσει. Την ίδια ώρα από την αρχή του 2017 κερδίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση του τέλους επί των πωλήσεων ενώ έχουν καρπωθεί και ένα μέρος από την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σταθερή στην μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, για να πάρουν ξανά οι συνταξιούχοι τις επικουρικές τους συντάξεις, που κόπηκαν για δεύτερο μήνα και για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πάνω από 18.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι.

Καλούμε τους εργοδότες που αντιδρούν στην επιβολή εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση των εργαζομένων τους να ενταχθούν στις εργοδοτικές οργανώσεις του Κλάδου τους και να συμβάλουν στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Διαφορετικά ας μας επιτρέψουν να θεωρήσουμε ότι τα δάκρυά τους είναι 'κροκοδείλια'».


Αναλυτικά η ανακοίνωση των εκδοτών οι οποίοι απειλούν ότι  θα προσφύγουν σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια (!):

«Ο έντυπος τύπος στην Ελλάδα έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κρίση. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά βρίσκονται παγκοσμίως σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Η ελληνική οικονομική κρίση έχει πλήξει τα μέσα περαιτέρω λόγω της δραματικής μείωσης της διαφήμισης. 

Οι λιγοστές επιχειρήσεις του κλάδου που πλήρωναν τους φόρους και τις εισφορές και ήταν εντάξει στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους βίωσαν όμως και τα αποτελέσματα του αθέμιτου ανταγωνισμού που κράτησε πολλά χρόνια. Διότι κλήθηκαν να ανταγωνισθούν επιχειρήσεις που αθετούσαν συστηματικά και χωρίς συνέπειες όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις. 

Η κρίση του κλάδου και τα τεράστια λάθη του παρελθόντος έχουν φέρει το ασφαλιστικό του ταμείο σε αδιέξοδο. Η αγωνία των εργαζομένων είναι μεγάλη και δικαιολογημένη. Κάνουν όμως τεράστιο λάθος όσοι θεωρούν ότι με έναν νέο, μη αναλογικό και ανταποδοτικό φόρο θα λυθεί το πρόβλημα. 

Για τις επιχειρήσεις του έντυπου τύπου η επιβολή του νέου φόρου επί του τζίρου τους θα οδηγήσει στην βέβαιη απώλεια θέσεων εργασίας και ενδεχομένως στο κλείσιμό τους. Οι εταιρείες που έμειναν όρθιες δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, τελεία και παύλα. Όσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, θα μειώσει δραματικά το πολύ μικρό ποσοστό που τους απομένει από την διαφημιστική δαπάνη η οποία πηγαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις μεγάλες ξένες εταιρείες.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό να κληθούν λίγες βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις να αναλάβουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί και επίσης δεν αντέχουν να σηκώσουν. Σεβόμαστε τους εργαζομένους μας, μοιραζόμαστε τις αγωνίες τους γιατί είναι και δικές μας και δεν επιθυμούμε να χαθούν θέσεις εργασίας από ένα νέο, απροσδόκητο και εντελώς παράλογο φόρο. Θα προσφύγουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους και τις υποχρεώσεις μας.

Οι εκδοτικές επιχειρήσεις: 
ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.
ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Α.Ε.»

Από την πλευρά της και η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή της τις θέσεις της: 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει: 

"Η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ), καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της στον διάλογο που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλου και συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης και των ενώσεων των εργοδοτών για το μέλλον του ΕΟΔΕΑΠ εξέφρασε επίσημα τη θέση της υπέρ της διάσωσης και της διατήρησης του ΕΔΟΕΑΠ ως φορέα επικουρικής ασφάλισης και υγείας όλων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, υπό τις προϋποθέσεις που γνωστοποιήσαμε στο πλαίσιο των τριμερών συναντήσεων Ωστόσο, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του διαλόγου είναι φανερό ότι καμία μελέτη δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποδείξει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα είναι βιώσιμός ούτε μπορεί να γίνει εκτίμηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ώστε το Ταμείο να είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Από την έναρξη του διαλόγου δηλώσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας. Συνεπώς, είμαστε αντίθετοι και δεν αποδεχόμαστε τη θέσπιση κανενός νέου πόρου, με τη μορφή ποσοστού επί του κύκλου εργασιών (τζίρου) των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων. Πολύ δε περισσότερο στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κατάργηση του αγγελιοσήμου όχι μόνο δεν οδήγησε σε αύξηση των διαφημιστικών εσόδων μας, αλλά σε περαιτέρω συρρίκνωση της καθαρής διαφημιστικής δαπάνης. Οι ραδιοφωνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να επωμιστούν κανένα κόστος, πέραν αυτού που ήδη καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι οι παροχές που θα παρέχει ο ΕΔΟΕΑΠ θα είναι καλύτερες από αυτές που προσφέρονται από τον ΕΟΠΠΥ και το ΕΤΕΑΠ.

Η ΕΙΙΡΑ εκφράζει για άλλη μία φορά δημόσια τη θέση της υπέρ της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Το νέο σύστημα να συμπεριλαμβάνει όλα τα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο) και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους σε αυτά. Η καθολικότητα είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για τη βιωσιμότητα του όποιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
2. Οι παροχές του ΕΔΟΕΑΠ να είναι καλύτερες από αυτές παρέχει ο ΕΟΠΠΥ και το ΕΤΕΑΠ.
3. Το κόστος που θα επωμιστούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να μην ξεπερνά το ποσό που ήδη καταβάλλεται σήμερα στον ΕΦΚΑ.
4. Να μην θεσπιστεί κανένα νέος πόρος που θα επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των ραδιοφωνικών σταθμών, ιδίως σε μία περίοδο που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς αδειοδότησης".

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)