to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 23.03.2020

Πολιτική

Αντί για περισσότερες προσλήψεις: Εθελοντική συμμετοχή στην Υγεία ζητά η κυβέρνηση

Καθώς η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μια από τις πιο σοβαρές παγκόσμιες κρίσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην άρνηση νέων προσλήψεων και αντ' αυτού ζητά... εθελοντές!


Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη αναφερόμενη στο σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας, τόνισε πως το σύστημα ενισχύεται καθημερινά.

Συμπλήρωσε δε πως λόγω της πανδημίας κρίνεται αναγκαία και η εθελοντική συμμετοχή από όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας.

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε την έκκληση της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης:

«Το μήνυμα του υπουργείου Υγείας όπως θα επρεπε να είναι.

Η αντιμετώπιση της πανδημιας του κορονοϊού δεν μπορεί να βασίζεται κυρίως στην ατομική ευθύνη των πολιτών και τον εθελοντισμό.

Να αναλάβει ΤΩΡΑ η Πολιτεία τις ευθύνες της για άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με γιατρούς, νοσηλευτες, προστατευτικό υλικό για το ιατρικό προσωπικό και επιταξεις ιδιωτικών νοσοκομείων για αύξηση των ΜΕΘ».

Το «τραυματισμένο» σύστημα που παρέλαβε η ΝΔ

Επίσης, η κα Πελώνη αντί να δεσμευθεί με σαφή τρόπο για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, προσπάθησε να βρει εκ των προτέρων δικαιολογίες για την ολιγωρία της κυβέρνησης. Σε ερώτηση τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο αίτημα το αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας η κα Πελώνη είπε: «Το σύστημα ήταν τραυματισμένο το 2015. Τραυματισμένο ήταν και το σύστημα που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Η κρίση είναι μια ευκαιρία να γίνουν σε λίγες ημέρες όσα δεν έγιναν χρόνια. Θωρακίζουμε το σύστημα και σε προσωπικό και εξοπλισμό».

Τι «ξέχασε» η κα Πελώνη; Ότι αυτή στιγμή η χώρα διαθέτει 555 κρεβάτια πολυδύναμων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας ενω το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε438 κρεβάτια ΜΕΘ και τον Ιούλιο του 2019 σε λειτουργία 568.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 19.500 προσλήψεις προσωπικού από τις οποίες οι 8.500 αφορούσαν σε μόνιμο προσωπικό. Η καθαρή εισροή στο δημόσιο σύστημα υγείας (εάν συνυπολογίσουμε τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης) την περίοδο 2015-19 ήταν πάνω από 11.000 μόνιμο προσωπικό και συμβασιούχοι (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό).

Οι 19.500 προσλήψεις αφορούν κυρίως στα εξής:
-- 3.360 μόνιμο ιατρικό προσωπικό και 3.300 επικουρικό
-- 5.000 μόνινο νοσηλευτικό προσωπικό και 2.300 επικουρικό
-- 4.600 μέσω δύο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ
-- 1230 μέσω προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ

Επιπλέον, είχαν δρομολογηθεί και νέες προσλήψεις τις οποίες δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ είτε τις ακύρωσε είτε τις πάγωσε.

Για να μη θυμηθούμε τις παρεμβάσεις του  Άδωνι Γεωργιάδη το 2013, με τις διαθεσιμότητες και τις συγχωνεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων, κομμάτων και φορέων, τόσο το «Αγία Βαρβάρα», πρώην Λοιμωδών Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, όσο και το «Παμμακάριστος» καθώς και άλλα πέντε νοσοκομεία τον Οκτώβριο του 2013 να σταματήσουν να λειτουργούν ως τριτοβάθμια νοσοκομεία. Μάλιστα, ο τότε υπουργός επαιρόταν για τις απολύσεις των υπεράριθμων και τεμπέληδων υγειονομικών ότι είναι δικό του έργο και όχι της τρόικας και μιλούσε για αχρείαστα και περιττά νοσοκομεία!

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψήφισμα 713 γιατρών για τη στελέχωση του ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να φθάσει το ταχύτερο δυνατό ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στις 2.000, ενώ σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική έρευνα έως τον Νοέμβριο σε όλη την χώρα λειτουργούσαν μόνον 557 κλίνες ΜΕΘ. Άλλες 80, παρ’ ότι είναι εξοπλισμένες, παρέμεναν κλειστές.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και με τις  Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). «Τα Νοσοκομεία με βάση τα διεθνή standards θα έπρεπε να διαθέτουν κλίνες ΜΑΦ σε διπλάσιο ποσοστό των κλινών ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα έπρεπε τα Νοσοκομεία να διαθέτουν 7.000 κλίνες ΜΑΦ. Με βάση τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ τουλάχιστον 1.100 κλίνες ΜΑΦ. Πιστοποιημένες σήμερα λειτουργούν 157 κλίνες», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)