to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 27.04.2017

Οικονομία

ΕΤΕΑΝ: Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία σε σχέση με τα παλαιά

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας σε σχέση με τα παλαιά και εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στην ελληνική οικονομία, η οποία τα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.


Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος στην ομιλία του στο συνέδριο για τις «πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των ΜμΕ στην Ελλάδα» που συνδιοργανώνει σήμερα το υπουργείο Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, τα παλαιά χρηματοδοτικά εργαλεία ήταν οι επιδοτήσεις (ή οι επιχορηγήσεις, ή οι μη επιστρεπτέες ενισχύσεις) και είχαν ως βασικό χαρακτηριστικό ότι πέραν των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνταν αρχικά, δεν υπήρχε κάποιο πρόσθετο μετρήσιμο οικονομικό όφελος ή μετρήσιμη οικονομική ώθηση για την οικονομία. Για παράδειγμα εάν διατεθούν 400 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις, αυτό ήταν και το μέγιστο όφελος για την οικονομία.

Η πραγματικότητα με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Εξοικονομώ κατ Οίκον είναι αρκετά πιο σύνθετη και αρκετά πιο ενδιαφέρουσα από χρηματοοικονομική άποψη, όπως είπε ο κ. Γαλιάτσος και εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων (μόχλευση κεφαλαίων κλπ) και όχι μόνο μίας όπως στα παλαιά κι αυτή η διαφορά έχει δύο συνέπειες: Η αποτελεσματικότητα των νέων εργαλείων, δυνητικά είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα παλαιά και η ευελιξία των νέων εργαλείων είναι πολύ μεγαλύτερη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΕΤΕΑΝ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)