to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 31.10.2018

Οικονομία

Εταιρικό σκάνδαλο: Ο αντιπρόεδρος των Jumbo, οι Κινέζοι και τα POS της Εθνικής

Σοβαρό εταιρικό σκάνδαλο με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας έρχεται στο φως της δημοσιότητας καθώς διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «σπάσιμο» των capital contols, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr,  έλεγχοι των κινεζικών αρχών για ύποπτη διακίνηση κεφαλαίων οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός κυκλώματος που μεταπωλούσε ελληνικά ακίνητα σε Κινέζους αγοραστές μέσω συναλλαγών με POS της Εθνικής Τράπεζας.

«Εγκέφαλος» του όλου συστήματος -τουλάχιστον εκ μέρους της ελληνικής πλευράς- εμφανίζεται να είναι ο γνωστός επιχειρηματίας, συνιδρυτής, αντιπρόεδρος και μέτοχος της Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε συστήσει προσωπική εταιρία εκμετάλλευσης ακινήτων, σχηματίζοντας ένα υπολογίσιμο χαρτοφυλάκιο διαμερισμάτων και κατοικιών, που μεταπωλούσε σε Κινέζους αγοραστές, εκμεταλλευόμενος, αφενός, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και αφετέρου, το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση της «χρυσής βίζας» σε αλλοδαπούς.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να είχε προμηθευτεί 8 POS της Εθνικής Τράπεζας μέσω των οποίων δεχόταν την πληρωμή των τιμημάτων για τα ακίνητα που πουλούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω αυτής της μεθόδου πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, ποσό που ευλόγως κινητοποίησε τις κινεζικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο έλεγχος στράφηκε στις ενδείξεις παραβίασης των capital controls που ισχύουν στην Κίνα, στην πιθανότητα παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος, αλλά και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο σχετικός φάκελος που σχηματίστηκε, διαβιβάστηκε μάλιστα στην Ελλάδα και στη διοίκηση της ελληνικής τράπεζας. 

Στο μεταξύ και έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, ο κ. Παπαευαγγέλου απομακρύνεται από τη θέση που κατέχει στο Δ.Σ. της εισηγμένης Jumbο, η οποία συγκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, και έκανε αποδεκτή την παραίτησή του και δεν προχώρησε σε αντικατάστασή του. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Jumbo

H Jumbo AEE με σημερινή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως «αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής».

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στην ανακοίνωση «ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».

Εξάλλου, όπως προαναφέραμε, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Jumbo κατά τη συνεδρίαση του αποδέχθηκε τη παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου (Αναπληρωτή Αντιπροέδρου) και αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

H Εθνική «προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες»

Απ' την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας τα δημοσιεύματα επιταχύνουν τις εξελίξεις, με την τράπεζα να ανακοινώνει την άμεση λήψη μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΤΕ έχει ως εξής:

«Η Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.

Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)