to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Εταιρική υπευθυνότητα»: Επιμένει στις απολύσεις η διοίκηση του ΟΠΑΠ - Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι

«Η διοίκηση του ΟΠΑΠ επιμένει στην άτεγκτη στάση της ως προς τις πρόσφατες απολύσεις 8 μελών του Σωματείου Εργαζομένων ενώ, παράλληλα, "διαφημίζει" κατά τρόπο προκλητικό το "κοινωνικό" προφίλ της δαπανώντας πολλά εκατομμύρια!», σημειώνει στο Left.gr ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Αντωνάκος


Χθες, Τετάρτη 18/10, ακόμα μία ημέρα βρήκε εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΠΑΠ σε συνάντηση «εργατικής διαφοράς» στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Η διοίκηση της εταιρείας, παρά τις πρόσφατες «παραινέσεις» του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη, αρνείται πεισματικά να ανακαλέσει τις 8 απολύσεις, τις οποίες των Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει ως παράνομες και καταχρηστικές

«Ενώ στην πρώτη συνάντηση στο ΣΕΠΕ αλλά και στο υπουργείο, παρουσία του Ανδ. Νεφελούδη, αιτιολογούσαν τις απολύσεις βασιζόμενοι στην περίφημη αξιολόγηση και στη χαμηλή, δήθεν, απόδοση των απολυμένων, τώρα το "μαζεύουν" διότι φαίνεται ότι δεν τους βγαίνει», σχολιάζει στο Left.gr ο πρόεδρος του Σωματείου, Νίκος Αντωνάκος

Ωστόσο, αν και χρησιμοποιεί διαφορετική επιχειρηματολογία, η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί αβάσιμη την κατηγορία περί καταχρηστικών απολύσεων, παραμένει αμετακίνητη και «θεωρεί ότι το ζήτημα θα κριθεί στη Δικαιοσύνη».

Θυμίζουμε ότι οι 8 αυτές απολύσεις, μελών του Σωματείου και στην πλειοψηφία τους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, έγιναν εν μέσω διαπραγμάτευσης για τη σύναψη Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΠΑΠ. Και όλα αυτά, σημειώνει ο Ν. Αντωνάκος, «την ώρα που η εταιρεία διαφημίζει κατά τρόπο προκλητικό το "κοινωνικό" προφίλ της δαπανώντας πολλά εκατομμύρια».

«Έτσι, επιβάλλεται και η 'ομερτά' στα ΜΜΕ», επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του Σωματείου ενώ με μία πρόχειρη αναζήτηση στο Google διαβάζουμε ότι ο ΟΠΑΠ αναδείχθηκε πρόσφατα από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών «κορυφαία εταιρεία της Ελλάδας στην Εταιρική Υπευθυνότητα». 

«Το Σωματείο Εργαζομένων είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη μάχη σε όλα τα πεδία, συνδικαλιστικό, πολιτικό και δικαστικό, με κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να καταστούν οι απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές. Δεν υποκύπτουμε στην εργοδοτική αυθαιρεσία και συνεχίζουμε τον αγώνα μας ώστε να υπογραφεί Επιχειρησιακή  Σύμβαση Εργασίας», επαναλαμβάνει ο Ν. Αντωνάκος. 

Το Σωματείο έχει ήδη προσφύγει στον ΟΜΕΔ απαντώντας στην παρελκυστική τακτική της Διοίκησής του ΟΠΑΠ για την υπογραφή Σύμβασης Εργασίας, όπου και θα οριστεί μεσολαβητής στις 26 Οκτωβρίου όταν και θα εκκινήσει η διαδικασία της Μεσολάβησης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Αντωνάκος: Ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΟΠΑΠ θα πρέπει να αποτυπώνεται και στο εργασιακό περιβάλλον εντός της εταιρίας

Εν αναμονή της «καμπάνας» του ΣΕΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τους ελέγχους επιθεωρητών του ΣΕΠΕ έχουν ήδη διαπιστωθεί σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν καταγραφεί ατομικές συμβάσεις που δεν περιγράφουν το ωράριο και τη θέση εργασίας (ειδικότητα) του εργαζόμενου στον ΟΠΑΠ και δεν αναφέρουν μισθό αλλά ετήσιες απολαβές, έχει καταγραφεί μη καταβολή του συνόλου της αποζημίωσης απόλυσης. Επίσης, έχει εντοπιστεί κανονισμός εργασίας που δεν ισχύει και δεν έχει κατατεθεί με τη σωστή διαδικασία καθώς και έντυπο αξιολόγησης (η οποία αποτέλεσε το πρόσχημα για τις πρόσφατες απολύσεις) στην αγγλική γλώσσα. 

Μετά τη συλλογή από το ΣΕΠΕ όλων των εγγράφων που ζητήθηκαν από την πλευρά του ΟΠΑΠ και την κατάθεση υπομνήματος και από τις δύο πλευρές και αφού έχει ήδη συνταχθεί δελτίο ελέγχου για τις παραβάσεις, το ΣΕΠΕ θα συντάξει πόρισμα και αναμένεται να επιβάλει πρόστιμα στη διοίκηση του ΟΠΑΠ. 

«Είναι αδιανόητο μια υπερκερδοφόρα εταιρεία όπως ο ΟΠΑΠ, να αρνείται στους εργαζόμενους  την υπογραφή  επιχειρησιακής σύμβασης που να συνάδει στοιχειωδώς με  την μεγάλη κερδοφορία της και να προχωράει σε απολύσεις εργαζομένων», τόνιζε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώντας την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)