to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΕΣΥ: Τα ράντζα και όχι τα κρεβάτια περιμένουν τους ασθενείς

Η εικόνα με τα έτοιμα ράντζα πριν τις εφημερίες είναι κανοονικότητα για την εφημερία σημείωσε στην «Α» ο Μιχάλης Γιαννάκος


Χθες το πρωί ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα βρέθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», για τα εγκαίνια της νέας Αγγειοχειρουργικής Κλινικής. Το αμφιθέατρο του νοσοκομείου γέμισε από την πολιτική ηγεσία της Υγείας, τις πρυτανικές αρχές και πανεπιστημιακούς γιατρούς (πανεπιστημιακό νοσηλευτικό ίδρυμα γαρ). Ωστόσο, λίγα μέτρα δίπλα, στην είσοδο του νοσοκομείου (στον προαύλιο χώρο), είχαν ήδη βγει τα ράντζα, για να είναι έτοιμα ενόψει της εφημερίας που ξεκίνησε στις 14:30 το μεσημέρι. Πριν καν ξεκινήσει η εφημερία, δεκάδες ράντζα είχαν στηθεί για να υποδεχτούν τους ασθενείς. Ράντζα και όχι κανονικά κρέβάτια, τα οποία άλλωστε έχει πληρώσει ο ασθενής και θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες.

Μπροστά στα μάτια του Πλεύρη

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το ότι ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα πέρασαν από το συγκεκριμένο σημείο και είδαν την εικόνα ντροπής. Ωστόσο, αυτό δεν φάνηκε να τους συγκινεί. Συνέχισαν κανονικά για τα εγκαίνια. Είναι δε ενδεικτικές οι δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί για το θέμα των ράντζων, παρουσιάζοντας μια πλασματική εικόνα. «Θετικά αποτελέσματα έχουμε επίσης στο θέμα της εξάλειψης των ράντζων από τη γενική εφημερία των νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου» είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ. Επίσης υποστήριξε ότι τα ράντζα εξαλείφθηκαν στον «Ευαγγελισμό», ενώ στο «Αττικόν» μειώθηκαν κατά 70%. Οι εικόνες όμως που παρουσιάζει η ΑΥΓΗ είναι από το «Λαϊκό» και φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχουν εξαλειφθεί τα ράντζα, αλλά, αντιθέτως, έχουν γίνει κανονικότητα σε κάθε εφημερία. Άραγε, ο Θάνος Πλεύρης θα αναδιατυπώσει την εικόνα που έχει για τα ράντζα στα ελληνικά νοσοκομεία;

Οι γιατροί ετοιμάζονται γιατί είναι ακάλυπτοι

«Είπε κανείς ότι καταργήθηκαν τα ράντζα;» διερωτήθηκε αμέσως ο Μιχάλης Γιαννάκος, όταν του ζητήσαμε το σχόλιό του για τις φωτογραφίες από το «Λαϊκό». Μάλιστα, μεταφέρει ότι στην τελευταία εφημερία του «Αττικόν» αναπτύχθηκαν 68 ράντζα. «Δηλαδή, σταδιακά ο αριθμός των ράντζων θα πάει εκεί που ήταν πριν από λίγο καιρό» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώνοντας ότι με διοικητικά μέτρα δεν λύνεται το ζήτημα.

«Έχουμε λίγα κρεβάτια, προσωπικό δεν υπάρχει στα μικρά νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία της Περιφέρειας λειτουργούν σαν κέντρα διακομιδών γιατι δεν έχουν προσωπικό και μεταφέρουν τα περιστατικά στην Αττική. Έκρυψαν τα ράντζα για μια περίοδο με τη διασπορά. Για πόσο ακόμα θα συμβαίνει όμως;» σημειώνει. Μάλιστα, εξηγεί ότι όσο υπάρχουν χειρουργικά περιστατικά που περιμένουν ένα μήνα γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες, δεν γίνεται να λυθεί το θέμα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 5,3 κλίνες.

Επομένως αυτή η κατάσταση είναι αναπόφευκτη, από τη στιγμή που κρεβάτια κλείνουν συνεχώς λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τέλος, ο Μιχάλης Γιαννάκος διευκρινίζει ότι πλέον η εικόνα με τα έτοιμα ράντζα πριν τις εφημερίες είναι κανοονικότητα, καθώς οι γιατροί και οι νοσηλευτές ετοιμάζονται για την εφημερία. «Αν τύχει κάτι έκτακτο, ο άρρωστος θα μείνει όρθιος; Έτσι, τα ετοιμάζουν από πριν» καταλήγει συμπληρώνοντας την εικόνα δυστοπίας στο ΕΣΥ.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)