to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ΕΣΥ δεν πρέπει να γίνει εταιρεία

Μιλάμε για ένα σύστημα Υγείας που στα ιδεολογικά εγχειρίδια της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου λειτουργεί περισσότερο σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία


Η μόνη τους ελπίδα για να πείθουν την κοινωνία είναι το προπαγανδιστικό σύστημα ενημέρωσης που έχουν καταφέρει να εγκαθιδρύσουν στη χώρα και μέσω αυτού μπορούν να παρουσιάζουν το μαύρο ως άσπρο και το χυδαίο ως λογικό και ωφέλιμο. Για παράδειγμα, το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών ανεμβολίαστους πολίτες περνά μέσω των επικοινωνιακών διαύλων του Μαξίμου προς την κοινωνία ως ένα λογικότατο και δίκαιο “αντίτιμο υγείας” που πληρώνοντάς το κάποιοι ενισχύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας για την πίεση που -σύμφωνα με την κυβέρνηση- οι ίδιοι τού ασκούν.

Μια επικίνδυνη για το μέλλον του κοινωνικού κράτους λογική και πολιτική, πλήρως ταυτισμένη με το πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού, που, παρά το λογικοφανές περιτύλιγμα με το οποίο το προπαγανδιστικό σύστημα της κυβέρνησης επιχειρεί να την ενδύσει, ανοίγει τον δρόμο για την πλήρως εμπορευματική αντιμετώπιση της υγείας και των πολιτών που μελλοντικά θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ατομικά υπεύθυνοι για την ασθένεια ή την πάθησή τους και σε μη Covid περιπτώσεις.

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, η έννοια της ατομικής ευθύνης παίρνει πλέον άλλα χαρακτηριστικά και περνά σε άλλη διάσταση, υπηρετώντας αποκλειστικά το δόγμα του λιγότερου κράτους, καθιερώνοντας με στρεβλή μετάφραση της ανταποδοτικότητας ακόμα και σε κρίσιμους τομείς όπως αυτός της Υγείας. Και μιλάμε για ένα σύστημα Υγείας που στα ιδεολογικά εγχειρίδια της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου λειτουργεί περισσότερο σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που ορίζει το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες - πελάτες με γνώμονα και τη συνυπευθυνότητά τους στην ασθένεια.

Είναι επικίνδυνος ο δρόμος που ανοίγει η κυβέρνηση με την απόφασή της αυτή. Κι ακόμα πιο επικίνδυνο είναι πως το συγκεκριμένο διοικητικό πρόστιμο παρουσιάζεται ως “ενίσχυση” του ΕΣΥ και του συστήματος περίθαλψης που δικαιούται ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως ατομικής ευθύνης για την αρρώστια του.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)