to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 19.06.2020

Πολιτική

Εστία: Σφοδρή σύγκρουση στο εσωτερικό της ΝΔ με αφορμή τον ανασχηματισμό

Παρασκήνιο και μάλιστα εντονότατο κρύβεται πίσω από την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταθέσει την ημερομηνία πραγματοποίησης του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης του, όπως γράφει σήμερα η Εστία.


«Η πρώτη και εμφανής αίτια της αναβολής οφείλεται στο γεγονός ότι πράγματι οι Υπουργοί κατέβασαν τα μολύβια, τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis άρχισαν το lobbying προκειμένου να απαλλαγούν από τον σταυρό του επερχόμενου μαρτυρίου τους, ενω το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας άρχισε να γράφει άρθρα και να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις προκειμένου να κάνει αισθητή την παρουσία του στο Μαξίμου» σημειώνει η εφημερίδα.

Υπουργοί που ανησυχούν φαίνεται πως είναι οι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης οι οποίοι με δηλώσεις τους υπερασπίζονται τη δομή των υπουργείων τους. Ανησυχία υπάρχει και στο Πεντάγωνο, καθώς ορισμένα δημοσιεύματα δεν περιελάμβαναν τον υπουργό Αμύνης στους σίγουρους προς παραμονή στο σχήμα. Ωστόσο, η δημόσια αναταραχή είναι η εμφανής αιτία της αναβολής. Υπάρχει και η αφανής σύμφωνα με την Εστία, ότι δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς αντιδρά οξύτατα στην απομάκρυνση ή υποβάθμιση πολιτικών του τέκνων όπως η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Φέρεται μάλιστα να έχει αποστείλει μήνυμα μέσω τρίτου στον πρωθυπουργό ότι τυχόν απομάκρυνση ή υποβάθμιση πολιτικών του τέκνων θα αποτελέσει «αίτια πολέμου». To ίδιο και ή μη αξιοποίηση βουλευτών, οι όποιοι θεωρεί ότι ανήκουν στην επιρροή του.

Σύμφωνα πάντα με την Εστία, επιθυμία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι η μετακόμιση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (κάτι που μάλλον απορρίπτεται). Και ο Γ. Βρούτσης, «ό όποιος παρασκηνιακά επιρρίπτει την ευθύνη για το φιάσκο με τα vouchers στον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, σε έναν από τους υφυπουργούς Οικονομικών και σε άλλα πρόσωπα», όπως γράφει η εφημερίδα επιθυμεί να παραμείνει στην κυβέρνηση. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς δεν φέρεται να έχει σε πρώτη προτεραιότητα τον Α. Γεωργιάδη, κάτι που θα μπορούσε όμως να ερμηνευθεί και σαν κίνηση τακτικής.

Δεδομένου, πάντως, ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει με δημοσκοπική κυριαρχία του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός στο φερόμενο «διάβημα Σαμαρά» - αν δηλαδή θα συμβιβαστεί με τον προκάτοχο του σεβόμενος τις επιθυμίες του αλλά και «διαμοιράζοντας την εξουσία του με εκείνον συγκυβερνήτη», όπως γράφει η εφημερίδα ή θα κάνει αυτό το όποιο έχει σχεδιάσει από την αρχή. Από την απάντηση πού θα δώσει θα κριθούν πολλά για το μέλλον - «αυτή είναι ή πρώτη οριακή στιγμή εσωκομματικώς».

Ο Πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στον Α. Σαμαρά μετά τις καταγγελίες Παπαγγελόπουλου για φιλικές σχέσεις Σαμαρά - Ράϊκου. Ή ΕΡΤ μετέδωσε στο κεντρικό της δελτίο το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ για τον σύζυγο της κ. Ράικου, το οποίο περιγράφει την παράτυπη, με βάση τις διατάξεις του ΕΟΠΥΥ, συνταγογράφηση ύψους 1,7 έκατ. εύρω, γεγονός που θεωρήθηκε μήνυμα προς την άλλη πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως, θα πρέπει να ιδωθεί και η συνέντευξη του διευθυντή του οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Ο Α. Πατέλης προκάλεσε αίσθηση την περασμένη Κυριακή, όταν δήλωσε στην Καθημερινή ότι ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγο του, με τον οποίο παντρεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρότι ερμηνεύτηκε σαν κίνηση υπέρ των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας, ίσως απλώς υπογραμμίζει την όξυνση της αντιπαράθεσης εντός της Νέας Δημοκρατίας μεταξυ φιλελευθερων της πλευράς Μητσοτάκη και «νεοσυντηρητικών» της λαϊκιστικής πλευράς Σαμαρά. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η στάση της Καθημερινής, η οποία φιλοξένησε την συνέντευξη Πατέλη και στην οποία ο διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς έβαλε προσφάτως κατά του Μακαρθισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)