to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 07.12.2015

Διεθνή

Εσωτερικό έγγραφο του Ισλαμικού Κράτους αποκαλύπτει πώς οικοδομεί το κράτος του

Ένα εσωτερικό έγγραφο του Ισλαμικού Κράτους αποκαλύπτει πώς η τρομοκρατική ομάδα έχει σχεδιάσει την οικοδόμηση ενός κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, με πλήρη κυβέρνηση, υπουργεία και οικονομικό πρόγραμμα.



Το έγγραφο 24 σελίδων που έχει στα χέρια του ο Guardian, περιγράφει με λεπτομέρεια ένα σχέδιο για την «καλλιέργεια» εξωτερικών σχέσεων, μία πλήρως οργανωμένη προπαγάνδα και για τον συγκεντρωτικό έλεγχο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων ζωτικών τμημάτων της οικονομίας.

Το έγγραφο το οποίο γράφτηκε το περασμένο έτος και φέρει τον τίτλοΑρχές Στη Διοίκηση του Ισλαμικού Κράτους, περιγράφει ωμά τις φιλοδοξίες του ΙΚ γύρω από την οικοδόμηση ενός ολόκληρου κράτους και τους τρόπους με τους οποίους έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ως η πλουσιότερη και πιο αποσταθεροποιητική τζιχαντική ομάδα, τα τελευταία 50 χρόνια.

Μαζί με άλλα έγγραφα που έχει στα χέρια του ο Guardian, ο ISIS χτίζει την εικόνα μιας ομάδας που, αν και ορκίστηκε να αποτελεί ιδρυτική αρχή της ωμής βίας, επίσης «ασχολείται» με πιο πεζά θέματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, το εμπόριο, οι επικοινωνίες και οι θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για το χτίσιμο ενός κανονικότατου κράτους.

Το έγγραφο - που έχει γραφτεί ως ένα κείμενο-θεμέλιο για την εκπαίδευση στελεχών και διοικητικών υπαλλήλων, μήνες αφού ο ηγέτης του ISIS, o Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, κήρυξε «χαλιφάτο» στο Ιράκ και τη Συρία στις 28 Ιουνίου την περίοδο 2014 -σκιαγραφεί πώς μπορεί κανείς να οργανώσει κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των φυσικών πόρων, της βιομηχανίας, των εξωτερικών σχέσεων, των δημόσιων σχέσεων καθώς και στρατόπεδα.

Χρονολογείται κάποια στιγμή μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου 2014 και περιγράφει λεπτομερώς πώς το ISIS θα αναπτύξει ξεχωριστά στρατόπεδα εκπαίδευσης δυνάμεων του τακτικού στρατού και των βετεράνων αγωνιστών. Οι βετεράνοι, όπως γράφει, θα πρέπει να παρακολουθούν επαναληπτικό μάθημα ένα δεκαπενθήμερο κάθε χρόνο για να διδαχθούν τις «τελευταίες τέχνες της χρήσης όπλων, στρατιωτικού σχεδιασμού και στρατιωτικών τεχνολογιών».

Θα τους δοθεί επίσης, όπως περιγράφεται, ένας «λεπτομερής σχολιασμός για τις τεχνολογίες του εχθρού» και για το «πώς οι στρατιώτες του κράτους μπορούν να επωφεληθούν από αυτές».

Ο ρόλος του επιχειρηματία για τη διαρροή του εγγράφου

Το έγγραφο αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο ISIS είχε πάντα στις προθέσεις του να εκπαιδεύει στρατιωτικά μικρά παιδιά, καθώς αυτά εμφανίζονται να πυροβολούν ακόμη και αιχμαλώτους.

Το κείμενο, γραμμένο από έναν Αιγύπτιο με το όνομα Αμπού Αμπτουλάχ, είναι κατηγορηματικό προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη από τα μέσα του 2014. Τα παιδιά, αναφέρει, “θα εκπαιδευτούν στον ελαφρύ οπλισμό”, ενώ θα επιλεγούν τα καλύτερα για να φυλούν συγκεκριμένα σημεία ελέγχουν.

Υπογραμμίζεται η ανάγκη ο ISIS να επιτύχει μια ενοποίηση της κουλτούρας ξένων και γηγενών, αλλά και να διασφαλίσει την αυτάρκειά του μέσω “εργοστασίων για τοπική παραγωγή όπλων και τροφίμων” σε ειδικές “ασφαλείς ζώνες”.

Το έγγραφο προήλθε από έναν επιχειρηματία, ο οποίος εργαζόταν εντός του ISIS μέσω του ερευνητή Aymenn al-Tamini,ο οποίος εργαζόταν την προηγούμενη χρονιά προκειμένου να συνθέσει ένα αρχείο καταγραφής των εγγράφων του ISIS για το κοινό. Ο Guardian αναφέρει ότι για λόγους ασφαλείας δε μπορεί να πει περισσότερα για τον επιχειρηματία, ο οποίος έχει διαρρεύσει συνολικά περί τα 30 έγγραφα. 

Απόστρατος στρατηγός: Μην τους υποτιμάτε

Όπως εξηγεί, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο ότι επικεντρώνονται στην παιδεία, στην αποτελεσματική διακυβέρνηση, στη χρήση της τεχνολογίας, στην προπαγάνδα και στο ότι μαθαίνουν από τα λάθη των προηγούμενων.  Ο απόστρατος στρατηγός Stanley McChrystal που το 2006-2008 μαχόταν εναντίον του προκατόχου του ISIS στο Ιράκ, τονίζει ότι “αν το έγγραφο είναι πράγματι αληθινό, τότε είναι συναρπαστικό και πρέπει να διαβαστεί από τον καθένα, ειδικά από όσους χαράσσουν πολιτική στη Δύση. Αν η Δύση βλέπει τον ISIS ως ένα στερεοτυπικό γκρουπ ψυχοπαθών δολοφόνων, τότε κινδυνεύουμε δραματικά να τους υποτιμήσουμε”.

Μετάφραση-επιμέλεια: thetoc.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)