to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 19.12.2022

Πολιτική

Εσωτερική έρευνα της Κομισιόν για την εμπλοκή Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ του Παντσέρι

«Καθόλου "τιμητική", ούτε για τον ίδιο, ούτε για την Ελλάδα, αυτή του η ανάμιξη» τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις


Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του πρώην Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή.

"Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά από τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020", ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για την αμοιβή του κ. Αβραμόπουλου από την εν λόγω ΜΚΟ, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι η Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις αποδοχές του. "Δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να πει ποιά μπορεί να είναι η αμοιβή που έλαβε από αυτόν τον οργανισμό. Ωστόσο θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να ρωτήσετε τον ίδιο", δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ.

"Απλώς επαληθεύουμε εάν συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που τέθηκαν στην εξουσιοδότηση που του δώσαμε, μεταξύ άλλων ότι δεν έπρεπε να επικοινωνήσει με την Επιτροπή στο όνομα αυτής της ΜΚΟ", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι "προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη για το αντίθετο".

Δ. Παπαδημούλης: «Ο κ. Αβραμόπουλος οφείλει απαντήσεις»

Απαντήσεις από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει πάρει 60.000 από τη ΜΚΟ του Παντσέρι ζήτησε άλλωστε, μέσω twitter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα εξής: "Ο κ. Αβραμοπουλος οφείλει απαντήσεις: Γιατί δεν δήλωσε αμέσως, μαζί με την παραίτησή του, ότι πήρε 60.000€ από την ΜΚΟ Παντσερι σε 1 χρόνο; Πήραν χρήματα και τα άλλα "βαριά ονόματα" ή ήταν ο μόνος; Καθόλου "τιμητική", ούτε για τον ίδιο, ούτε για την Ελλάδα, αυτή του η ανάμιξη!".


Απάντηση Αβραμόπουλου: "Η επιτροπή που συμμετείχα ήταν τιμητική, μου δόθηκε έγκριση από την Φον ντερ Λάιεν"

Στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας "La Stampa", αναφορικά με τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του φερόμενου "εγκεφάλου" του QatarGate απάντησε νωρίτερα ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

"Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ'αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική. Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρό Φον ντερ Λάιεν", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αβραμόπουλος.

"Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό: 3750€). Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει", συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Και καταλήγει η δήλωσή του: "Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή".

Ο πρώην επίτροπος απάντησε για τα δημοσιεύματα και μέσω του Alpha.

"Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια συγκεκριμένων media από την Ιταλία να διαστρεβλώσουν την εικόνα της καθ’ όλα νόμιμης συμμετοχής μου στην ΜΚΟ. Πρώτος στόχος η υπονόμευση της υποψηφιότητας που έχω υποβάλει για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον περσικό κόλπο και βέβαια του Ιταλού σοσιαλιστή υποψηφίου που είναι φαβορί για τη θέση", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

"Εργαλειοποιούν ένα υπαρκτό σκάνδαλο προκειμένου να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς. Ως προς τη σχέση με τον οργανισμό, είναι ένας οργανισμός που έχει εγκριθεί και συσταθεί από το βελγικό κράτος. Βεβαίως πρόεδρος ήταν ο Παντσέρι που ήταν από τις κορυφαίες μορφές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος και σημείωσε ότι ζήτησε κι έλαβε γραπτή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την υπογραφή της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ενέκρινε τόσο την τυπική, όσο και τη συνηθισμένη σε αυτές περιπτώσεις αποζημίωση.

"Η αποζημίωση ήταν νόμιμη, δηλωμένη φορολογημένη στην Ελλάδα και εγκεκριμένη από την Κομισιόν. Διήρκησε για περίπου 12 μήνες αφότου ξεκίνησαν οι λειτουργίες της ΜΚΟ και δεν ξεπέρασε τα 45 χιλιάρικα καθαρά για όλο τον χρόνο. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, από την ώρα που ατόνισε η λειτουργία αυτού του οργανισμού, εγώ ζήτησα να σταματήσει η κατάθεση αυτής της μηνιαίας αποζημίωσης, δηλαδή έναν χρόνο πριν ξεσπάσει αυτό το σκάνδαλο. Δεν υπάρχει τίποτα το περιέργο" είπε, επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)