to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:26 | 24.09.2020

Πολιτική

Εσωκομματική κρίση στη ΝΔ καθυστερεί την ψήφιση των μνημονίων της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, «κάρφωσε» την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στα μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία - Σφοδρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας - Αρνείται ότι έδωσε συγκεκριμένη πληροφόρηση ο Κ. Τασούλας σε απάντησή του


Το σοβαρό εσωκομματικό πρόβλήμα της ΝΔ γίνεται πρόδηλο, όπως αρχικά παρατήρησε το avgi.gr, από την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής σε σχετική ερώτηση βουλευτών για το πότε θα κατατεθούν τα μνημόνια. «Δεν έχουν κάποια πρεμούρα» να τα φέρουν προς ψήφιση οι κυβερνώντες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Να πετάξει από πάνω του τις καθυστερήσεις του επιτελείου Μητσοτάκη στην νομοθέτηση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μεκαδονία εθέλησε σήμερα ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει να προχωρήσει τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε να εκτεθεί η ηγεσία της ΝΔ, αλλά και συγκεκριμένοι βουλευτές της, όπως ο Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα φαίνεται πως η ΝΔ ακόμα αδυνατεί να βρει εισηγητή που να μιλήσει θετικά για τα τρία προς ψήφιση μνημόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από τον Πρόεδρο ενημέρωση για το πότε θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα συγκεκριμένα μνημόνια, ένα εκ των οποίων υπογράφει ο άλλοτε ένθερμος «Μακεδονομάχος», Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για θέμα της κυβέρνησης και να συμπληρώσει αινιγματικά «δεν είναι ορατές...».

Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ρωτήθηκε ξανά για αυτή την πολυαναμενόμενη διαδικασία. Επανέλαβε ότι είναι θέμα αρμοδιότητας της κυβέρνησης και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:

Δεν βλέπω να βιάζονται. Δεν έχουν κάποια πρεμούρα.

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για την αναβολή ψήφισης των συμφωνιών λόγω φόβου διαρροών στη ΝΔ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ασκείται σφοδρή κριτική για το γεγονός της αναβολής, κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμα και για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η κυνική παραδοχή του Προέδρου της Βουλής ότι η κυβέρνηση, υπό το φόβο διαρροών, παραπέμπει στις καλένδες την ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία συνιστά επιβεβαίωση του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της προεκλογικής εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη.

Δεν χρειάζεται να αγχώνεται, δεν του έχει μείνει πλέον ούτε φύλλο συκής. Το ομολογούν και οι παμμακεδονικές οργανώσεις με τις οποίες η ΝΔ διοργάνωνε τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη «φανατικότερο της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τον κ. Τσίπρα».

Καλωσορίζουμε τη ζέση του κ. Μητσοτάκη και τον περιμένουμε μαζί με τους κ. κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπογδάνο, Γκιουλέκα και λοιπούς Μακεδονομάχους της ΝΔ  στη Βουλή να δώσουμε όλοι μαζί ακόμα μία μάχη για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.

Θερμή παράκληση, μαζί με τις περικεφαλαίες τους μην ξεχάσουν και από μία συγγνώμη στους Έλληνες πολίτες».

Η απάντηση του Κ. Τασούλα: Όσα εγράφησαν αφορούν κάποιον άλλον Πρόεδρο, κάποιας άλλης Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής,  Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε με τον χρόνο κύρωσης των τριών διεθνών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αλλά και αμέσως μετά, στην επικοινωνία μου με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενημέρωσα, μεταξύ άλλων, πως οι τρεις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν χαρακτήρα επείγοντα.

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Όλα τα άλλα που εγράφησαν, αφορούν προφανώς κάποιον άλλον Πρόεδρο, κάποιας άλλης Βουλής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)