to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 04.12.2017

Οικονομία

ESM: Επιτυχής η ολοκλήρωση της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα

Την «επιτυχή» ολοκλήρωση της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, το «πακέτο αποσκοπεί στη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον ESM», και «αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρέος της χώρας μακροπρόθεσμα». 

«Ο ΕSM ολοκλήρωσε το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να περάσει με επιτυχία το τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε σχετικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του ESM. 

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ESM εκτιμά τώρα ότι η συνολική δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει τον λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 εκατοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. «Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την προβλεπόμενη στην αρχική εκτίμηση 20 ποσοστιαίων μονάδων και πέντε ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή», σημειώνει η ίδια ανακοίνωση. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν, ο ΕSM υπενθυμίζει ότι το πακέτο αποτελείται από τρία μέτρα. Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: η παράταση της μέσης ωρίμανσης αποπληρωμής κάποιων δανείων και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας. Το δεύτερο μέτρο αφορά τη μείωση του κινδύνου επιτοκίων της Ελλάδας. Η εφαρμογή του θα συνεχιστεί και το 2018, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς. Το τρίτο μέτρο αφορούσε την άρση της αύξησης του επιτοκίου όσον αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017. Η αναστολή εγκρίθηκε επίσημα στις αρχές του τρέχοντος έτους. 

Τέλος, ο ESM υπενθυμίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν τα μέτρα αυτά κατά τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 και τα Διοικητικά Συμβούλια του ESM και του EFSF τα ενέκριναν στις 23 Ιανουαρίου του 2017.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)