to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 13.07.2018

Οικονομία

ESM: Εγκρίθηκε επί της αρχής η εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας


«Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», ανακοίνωσε σήμερα ο ESM.

O ΕSM τονίζει ότι η τελευταία εκταμίευση των δανείων «υπόκειται στην ολοκλήρωση εθνικής διαδικασίας. «Όταν ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, θα ακολουθήσει αμέσως η εκταμίευση, πριν από τη λήξη του προγράμματος του ESM», αναφέρει ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση του επικαιροποιημένου Μνημονίου και για την έγκριση της τελικής δόσης στη Γερμανία θα καθυστερήσουν, έως τον Αύγουστο. Όπως εξήγησε ο Κ. Ρέγκλινγκ, η καθυστέρηση αυτή συνδέεται με το ότι η Ελλάδα καλείται να βρει ισοδύναμα μέτρα, ύψους 28 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, λόγω της διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά ως το τέλος του έτους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τροποποιηθεί η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» των ευρωπαϊκών θεσμών και μετά το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.

«Απολύτως αναμενόμενη» χαρακτήρισε τη μετάθεση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας λίγο πριν από την ανακοίνωση Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα στο Εurogroup» και «σε λίγη ώρα θα έχουμε και επί της αρχής απόφαση που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης τον Αύγουστο. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι κάποιες τυπικές διαδικασίες στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, δεν υπάρχει κανένα θέμα... Αυτό που απομένει είναι η τελική εκταμίευση του τρίτου προγράμματος, ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ. Με τον κ. Σολτς και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ υπήρξε άριστη συνεργασία».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Αυγής», για μια ακόμη φορά η Γερμανία έπαιξε στις καθυστερήσεις και ο εκπρόσωπός της στο συμβούλιο των διοικητών του ESM ήταν ο μοναδικός που ζήτησε να παρουσιαστούν ισοδύναμα για τα 28 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει η μη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που φέρουν το βάρος του προσφυγικού. Για το 0,00186% της δόσης!

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να τα παρουσιάσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ESM

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)