to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 09.01.2020

Οικονομία

ΕΣΕΕ: Πεσμένος ο τζίρος στις μισές επιχειρήσεις τα Χριστούγεννα

Ο τζίρος τα Χριστούγεννα κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα για τις μισές επιχειρήσεις, σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ


Πεσμένος ήταν ο τζίρος στις μισές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ.

Ο τζίρος τα Χριστούγεννα κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα για τις μισές επιχειρήσεις, σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση όπως και το εμπόριο που αφορά στα βιβλία, τον αθλητικό εξοπλισμό, τα παιχνίδια, τα καλλυντικά, άνθη-φυτά κλπ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντίθετα ο κλάδος των τροφίμων - ποτών είχε σχετικά μικρότερες απώλειες με τα σούπερ μάρκετ να καταγράφουν, μάλιστα, μικρή αύξηση (1,5%).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα αύξηση κατέγραψε μόλις το 17% των επιχειρήσεων,  ποσοστό που ενισχύεται στο 21% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σε όρους τζίρου.

Καλύτερες ήταν οι επιδόσεις των επιχειρήσεων σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική, σε αντιθεση με την Κεντρική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, το διάστημα πριν από τα Χριστούγεννα ήταν καλύτερο όσον αφορά την αγοραστική κίνηση, ενώ σχεδόν τρεις στις δέκα σημείωσαν υψηλότερο τζίρο το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Να σημειωθεί πως η κίνηση των πιο φτηνών προϊόντων παρέμεινε σταθερή στην προτίμηση των καταναλωτών (46%) αλλά ενισχύθηκε και η πώληση των πιο ακριβών προϊόντων (12% έναντι 4% πέρυσι).

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες (79%) κάλυψαν οι ίδιοι το διευρυμένο ωράριο, ενώ το 16% επέλεξε να διευρύνει το ωράριο των μισθωτών τους.

Σχεδόν οι 4 στους 10 επιχειρηματίες προχώρησαν προσφορές στα κατάστηματά τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ίδιο ποσοστό δηλαδή με πέρυσι.

Τέλος σημαντική μερίδα επιχειρήσεων (4/5) φαίνεται πως κατάφεραν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)