to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 09.09.2020

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ολιγωρία στο ζήτημα των σχολικών γευμάτων

Με κοινοβουλευτική ερώτησή τους, ο Νίκος Φίλης, η Θεανώ Φωτίου και 47 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνουν την κυβέρνηση για την ολιγωρία στο ζήτημα των σχολικών γευμάτων και την απίστευτη αναλγησία που επιδεικνύει έναντι των μαθητών που τα έχουν ανάγκη.


Θυμίζουν, πιο συγκεκριμένα, ότι ο επιτυχημένος θεσμός των «Σχολικών Γευμάτων» σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής επισφάλειας των μαθητών, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών με έμφαση στην μεσογειακή διατροφή.

Ο θεσμός ενισχυόταν και επεκτεινόταν κάθε χρόνο η δε υλοποίησή του είχε πλήρως εξασφαλιστεί για το σχολικό έτος 2019-2020. Μάλιστα ο προγραμματισμός του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε το 2020-21 τα σχολικά γεύματα να επαρκούν για 400.000 μαθητές και το 2021-22 να καλύψουν το σύνολο των 600.000 μαθητριών και μαθητών των δημοτικών σχολείων.

Αντί αυτών, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να διαθέσει ως το τέλος του 2020 γεύματα στις σχολικές μονάδες που ήδη τα λάμβαναν, αξιοποιώντας απλώς τους πόρους που δεν διανεμήθηκαν τον περασμένο χρόνο λόγω του lockdown. Για το χρονικό διάστημα δε από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός προϋπολογισμού 47 εκ. €, ο οποίος προχωράει με χαρακτηριστική βραδύτητα και στην καλύτερη περίπτωση θα καταστεί δυνατό να διατεθούν σχολικά γεύματα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι την περασμένη χρονιά υπήρξε σημαντικός αριθμός σχολείων, κυρίως σε μεγάλους δήμους (πχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη), στα οποία ουδέποτε διανεμήθηκαν γεύματα καθώς δεν ολοκληρώθηκαν, λόγω ολιγωρίας της κυβέρνησης, οι διαγωνισμοί, που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019. Σε σχετική μάλιστα προγενέστερη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η υπουργός Παιδείας απάντησε... δηλώνοντας αναρμόδια (θαρρείς και δεν υπάρχει πολιτική συνυπευθυνότητα και συνεργασία των υπουργείων), ενώ ο υπουργός Εργασίας απαξίωσε να απαντήσει!

Όσο και να προσπαθεί να απαξιώσει το θεσμό η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τα σχολικά γεύματα… συσσίτια, δεν θα καταφέρει να μειώσει την τεράστια απήχησή του στους γονείς και τους μαθητές, καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη διαρκή επέκταση και το μέλλον του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)