to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 06.06.2013

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις αθρόες προσαγωγές διεμφυλικών ατόμων στη Θεσσαλονίκη

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για τις αθρόες προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη διεμφυλικών προσώπων σε καθημερινή βάση, χωρίς αιτιολόγηση και με στόχο την τρομοκράτησή τους ενόψει της εκδήλωσης «Παρέλαση Υπερηφάνειας».


Αποκορύφωση αυτής της εκφοβιστικής  τακτικής από την ΕΛΑΣ υπήρξε η παράνομη κράτηση και της  δικηγόρου  Ηλέκτρας Κούτρα η οποία είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα για να συναντήσει την κρατούμενη εντολέα της.

Οι βουλευτές ζητούν την  άμεση διακοπή των «επιχειρήσεων-Αρετή» που βάλλουν εναντίον των διεμφυλικών συμπολιτών μας,  την διερεύνηση του απίστευτου και πρωτοφανούς περιστατικού κατάχρησης εξουσίας σε βάρος της   δικηγόρου και την τιμωρία των αστυνομικών οι οποίοι παραβίασαν θεμελιώδεις διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας.

Επίσης ζητούν να αναχαιτιστούν τα περιστατικά  αστυνομικής αυθαιρεσίας που πλήττουν το κράτος δικαίου και για  τα οποία επιδεικνύεται   ανοχή από  το υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη.

Ολόκληρη η ερώτηση

Προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Τρομοκράτηση διεμφυλικών προσώπων ενόψει της εκδήλωσης «Παρέλαση Υπερηφάνειας» στη Θεσσαλονίκη - Πρωτοφανής κατάχρηση εξουσίας σε βάρος συνηγόρου υπεράσπισης 

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της ετήσιας «Παρέλασης Υπερηφάνειας», οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αθρόες προσαγωγές / επιχειρήσεις-«σκούπα» σε βάρος διεμφυλικών (τρανσέξουαλ) προσώπων. Ενώ, κατά παράδοση, και μέχρι σήμερα, εναντίον της διοργάνωσης στρέφονται ακροδεξιές οργανώσεις και κύκλοι της ιεραρχίας, κι ενώ στο παρελθόν, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, είχαν σημειωθεί επεισόδια με πρωταγωνιστές μέλη παραθρησκευτικών και ακροδεξιών ομάδων, σήμερα καταγράφεται μια προσπάθεια ποινικοποίησης άνευ προηγουμένου, με τη συμμετοχή της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με καταγγελία, ένα από τα εν λόγω διεμφυλικά πρόσωπα προσήχθη τρεις φορές μέσα σε τέσσερις μέρες στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, στις 4.6.2013  η δικηγόρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ), Ηλέκτρα Κούτρα, πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης και υποστήριξης διεμφυλικών ατόμων (transsexual) στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πληροφορηθεί τις επιχειρήσεις «σκούπα» της Αστυνομίας και τις καταχρηστικές προσαγωγές τους. Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης, ειδοποιήθηκε  ότι προσήχθη ξανά, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες, εντελώς αναιτιολόγητα, ένα από τα διεμφυλικά άτομα που μόλις την είχαν εξουσιοδοτήσει. Για τον λόγο αυτόν μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να αναλάβει την υπεράσπιση της προσαχθείσας. Εκεί, όμως, αντιμετώπισε άρνηση πρόσβασης στο Αστυνομικό Τμήμα, παρόλο που επέδειξε την δικηγορική της ταυτότητα και μολονότι γνωστοποίησε ότι εκπροσωπεί προσαχθέν πρόσωπο. Η ίδια ειδοποίησε την Άμεση Δράση για την απαγόρευση επικοινωνίας κρατουμένου με το συνήγορό του, κίνηση μετά την οποία ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν  της «επέτρεψε» τελικά την επικοινωνία. 

Σύμφωνα με την καταγγελία της κ. Κούτρα, αφού αρχικά δέχθηκε απειλές περί «αυτοφώρου», γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρή άγνοια αστυνομικών οργάνων για θεμελιώδεις διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας, οδηγήθηκε στο κρατητήριο όπου βρισκόταν κλειδωμένη «χωρίς να κρατείται» η εντολέας της. Στη συνέχεια, σπρώχθηκε βίαια και είδε πίσω της την σιδερένια πόρτα του κελιού να κλειδώνει. 

Τα αναφερόμενα πραγματοποιήθηκαν ενώπιον ομάδας αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι δυστυχώς -και παρά τις εκκλήσεις της κ. Κούτρα- δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις περί τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που αναλαμβάνουν κατά την ορκωμοσία τους.

Η κρατηθείσα συνήγορος, αφού απελευθερώθηκε, αναγκάστηκε να μεταβεί σε άλλο αστυνομικό τμήμα (λόγω άρνησης του προηγούμενου να καταγράψει την μήνυσή της), όπου και προχώρησε σε υποβολή μήνυσης σε βάρος του Αξιωματικού Υπηρεσίας αλλά και όλων των εκεί παρισταμένων Αστυνομικών, για τα ποινικά αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (κακούργημα), κατάχρησης εξουσίας, κατακράτησης παρά το Σύνταγμα, παράνομης βίας, αρπαγής, απειλής και απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης, που τελέστηκαν όχι μόνο σε βάρος της ατομικά, αλλά και σε βάρος κάθε έννοιας Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και διαφύλαξης της σχέσης των Πολιτών με τις δημόσιες Αρχές. 

Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό ότι μετά τα καταγγελλόμενα, η Εισαγγελέας Υπηρεσίας, τόσο τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, οπότε και επιλήφθηκε, όσο και το μεσημέρι της επομένης, όταν δηλαδή της ζητήθηκε από τη συνήγορο της Ηλέκτρας Κούτρα, έκρινε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία (τα όρια του αυτοφώρου εκτείνονται έως την 23.59 της Πέμπτης 6/6/2013).

Επειδή τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας πληθαίνουν ανησυχητικά.

Επειδή η στοχοποίηση διεμφυλικών προσώπων (βίαιες επιθέσεις σε σχολεία, επιθέσεις ακροδεξιών, αυθαίρετες προσαγωγές) είναι προφανής, επειδή τμήματα των κατασταλτικών μηχανισμών, αντί να την αντιμετωπίζουν, την αφήνουν ατιμώρητη ή και την ενισχύουν. 

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 79 παρ. 3 (δ) του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, η τέλεση πράξης από μίσος λόγω της ταυτότητας φύλου του θύματος αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

• Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

1. Θα προβεί, και πότε, στις νόμιμες ενέργειες για την  διερεύνηση της υπόθεσης και ειδικότερα για τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων προς την συνήγορο υπεράσπισης κα Κούτρα;

2. Θα φροντίσει για την άμεση διακοπή των «επιχειρήσεων-Αρετή» που βάλλουν εναντίον των διεμφυλικών συμπολιτών μας;

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να αναχαιτίσει τα περιστατικά  αστυνομικής αυθαιρεσίας που πλήττουν το κράτος δικαίου και για  τα οποία επιδεικνύεται   ανοχή από  το υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Βασιλική Κατριβάνου

Δημήτρης Τσουκαλάς

Χρήστος Καραγιαννίδης

Αφροδίτη Σταμπουλή

Αμμανατίδου Λίτσα

Γαϊτάνη Ιωάννα

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Δριτσέλη Παναγιώτα

Διαβάστε ακόμα: Δεν επιτρέπει την προβολή του Athens Pride στους χώρους του Μετρό η ΣΤΑΣΥ

Ο Άνθιμος απειλεί έμμεσα με διάλυση το 2ο Gay Pride της Θεσσαλονίκης

Απορρίφθηκε από το ΕΣΡ διαφημιστικό σποτ για το Athens Pride που θα γίνει στις 8 Ιουνίου

Θεσσαλονίκη: Αυθαίρετες προσαγωγές διεμφυλικών ατόμων λίγες μέρες πριν το Thessaloniki Pride

Ομάδα Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ Νέων ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο των επιχειρήσεων "σκούπας" τώρα και τα διεμφυλικά άτομα

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: Μεσαίωνας φασιστικών πρακτικών στην αστυνομία της Θεσσαλονίκης

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)