to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 10.11.2015

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με "δανεικούς" εργαζόμενους στις τράπεζες

Σε γενικές γραμμές οι ΕΠΑ (άμεσος εργοδότης) προσλαμβάνουν εργαζόμενους, προκειμένου να τους ενοικιάσουν σε μια δεύτερη επιχείρηση, τη λεγόμενη «χρήστρια»


Ολόκληρη η ερώτηση:

Το νομοθετικό πλαίσιο της τελευταίας  δεκαπενταετίας έχει οδηγήσει  στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, μέσω της γενίκευσης της χρήσης  της προσωρινής απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών της, δημιουργώντας εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων και θυσιάζοντας εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. 2956/2001 θέσπισε επίσημα τη λειτουργία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ), οι οποίες προωθούν την εργασία με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.  Να επισημανθεί, ότι σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στο τραπεζικό τομέα, στις τουριστικές μονάδες, και άλλων ειδών Ν.Π.Ι.Δ και Ν.Π.Δ.Δ. εργάζονται κάτω από το εν λόγω εργασιακό καθεστώς.

         Σε γενικές γραμμές οι ΕΠΑ (άμεσος εργοδότης) προσλαμβάνουν εργαζόμενους, προκειμένου να τους ενοικιάσουν σε μια δεύτερη επιχείρηση, τη λεγόμενη «χρήστρια».  Έτσι, ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του σε μια επιχείρηση υπό τις εντολές του έμμεσου εργοδότη, ενώ υπάγεται στο εργασιακό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ΕΠΑ.  Τα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις είναι όχι μόνο η επίτευξη  χαμηλού εργασιακού κόστους και δημιουργία προσωπικού  πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά  και η παράκαμψη ευνοϊκών εργασιακών ρυθμίσεων όπως οι νόμιμες αποδοχές και η δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

         Ειδικότερα,  στο τραπεζικό τομέα οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι δε καλύπτονται από την κλαδική  συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ και κατά συνέπεια βιώνουν εντατικοποίηση της εργασίας με συστηματική παραβίαση του νομίμου ωραρίου εργασίας, αδυναμία λήψης κανονικών αδειών , εκβιασμούς και κλίμα εκφοβισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, εργαζόμενες στο κλάδο της καθαριότητας, οι οποίες έχουν άμεσο εργοδότη την εταιρεία “La bolaget” και έμμεσο την “EUROBANK”, δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις το τελευταίο δίμηνο, προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις με μειωμένες απολαβές έως και 55%. Παράλληλα,  η τράπεζα σχεδιάζει την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για το «έργο» της καθαριότητας, ασκώντας επιπρόσθετη πίεση στις εργαζόμενες.

          Ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.)  έχει καταφέρει με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του  να πετύχει τρίμηνη αναστολή της μείωσης των αμοιβών του και αναβολή της προκήρυξης  μειοδοτικού διαγωνισμού για την καθαριότητα απέναντι στις επιδιώξεις  άμεσου και έμμεσου εργοδότη.

         

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.  Πώς θα εξασφαλίσει στους εργαζόμενους το δικαίωμά τους να γίνονται μέλη των επιχειρησιακών συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του νόμου 1264/82 ανεξάρτητα εάν εργοδότης τους είναι ο κύριος της επιχείρησης που τους απασχολεί ή τρίτος;

2.  Τι μέτρα προτίθεται να λάβει  προκειμένου να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους  «δανεικούς» εργαζόμενους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Μπάρκας Κώστας

Βαρδάκης Σωκράτης

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη
 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)