to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 14.03.2023

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη ΒΙΠΕ Τρίπολης»

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η αιτία της αλυσίδας των εργατικών ατυχημάτων, δεδομένου ότι θεωρεί τους εργαζόμενους οικονομικό βάρος και όχι ανθρώπους με ανάγκες που αγωνίζονται για το «μεροκάματο», επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, με θύμα ένα νέο εργολαβικό εργαζόμενο, συνιστά ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα τέτοιας βαρύτητας εργατικών ατυχημάτων.

Με την αλυσίδα των θανατηφόρων, και όχι μόνον, εργατικών ατυχημάτων αποδεικνύεται, η πλήρης υποτίμηση των θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, η έλλειψη επαρκών και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, η χαλάρωση μέχρι βαθμού διάλυσης του θεσμικού προστατευτικού πλαισίου του εργατικού δικαίου εις βάρος (της προστασίας) των εργαζομένων, η ενίσχυση των συνθηκών εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, η συνεχώς αυξανόμενη χρησιμοποίηση εργολαβικών εργαζομένων, η επέκταση του ωραρίου, οι απλήρωτες υπερωρίες και η εν γένει εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη ελέγχων, με την υποστελέχωση και την εν γένει αποδυνάμωση-υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αφετηρία όλων αυτών είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που θεωρεί τους εργαζόμενους οικονομικό βάρος και όχι ανθρώπους με ανάγκες που αγωνίζονται για το «μεροκάματο».

Είναι αναγκαίο, να επαναλειτουργήσει το Τμήμα «Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία» της Επιθεώρησης Εργασίας, στην Τρίπολη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, διαθέτει ΒΙΠΕ και στη Μεγαλόπολη φιλοξενούνται το ορυχείο και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού, κατατέθηκε από 23 βουλευτές, σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)