to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 01.10.2020

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων στη χώρα-Χωρίς σχέδιο το υπουργείο Υγείας

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού προς τον υπουργό Υγείας.


Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει, πέραν της πανδημίας,  και  τη σοβαρή   έλλειψη  γιατρών με ειδικότητα Αναισθησιολογίας, που επηρεάζει αρνητικά  ζωτικής σημασίας τμήματα και λειτουργίες του ΕΣΥ  (τακτικά χειρουργεία, ΤΕΠ, διασωληνώσεις, διακομιδές βαρέως πασχόντων). 

Το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί έγκαιρα  από την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία σε αλλεπάλληλα διαβήματα της, προς το Υπουργείο Υγείας. 

Αυτή η έλλειψη τεκμαίρεται σε πρόσφατη μελέτη η οποία έχει ήδη τεθεί υπόψη του υπ. Υγείας σύμφωνα με την οποία στα 74 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας με σύνολο 460 χειρουργικών αιθουσών και περίπου 67.000 χειρουργικών  επεμβάσεων ετησίως, η πληρότητα σε μόνιμους Αναισθησιολόγους αγγίζει μόλις το 58% (452 μόνιμοι σε 772 θέσεις). οι δε επικουρικοί Αναισθησιολόγοι καλύπτουν ένα πρόσθετο ποσοστό της τάξης του 12% (98 επικουρικοί). Πρόσφατα προκηρύχθηκαν μόλις 70 θέσεις Αναισθησιολόγων πανελλαδικά, ποσοστό μικρότερο και από αυτό των υπηρετούντων επικουρικών. 

Παράλληλα, συνεχίζουν στο κείμενο της ερώτησης, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται  απροθυμία των γιατρών να ακολουθήσουν την  Αναισθησιολογία, πράγμα που σχετίζεται με τις δύσκολες και επίπονες συνθήκες άσκησης του ιατρικού έργου στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών κινήτρων στη χώρα, τη συρρίκνωση των οργανικών θέσεων γιατρών στα Αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων στους μνημονιακούς Οργανισμούς του 2012 και άρα στη μείωση των ευκαιριών μόνιμης απασχόλησης στο ΕΣΥ, οδήγησαν στη διαρκώς μειούμενη  ζήτηση για την ειδικότητα από τους νέους γιατρούς και στην «αιμορραγία» ειδικευμένων αναισθησιολόγων προς το εξωτερικό.

Στη συνέχεια οι βουλευτές κάνουν αναφορά στη δέσμη ειδικών κινήτρων προσέλκυσης ιατρών τις οποίες οι επιστημονικές εκπροσωπήσεις των Αναισθησιολόγων έχουν ήδη καταθέσει στον υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρξουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του σημερινού αδιεξόδου. 

Με δεδομένα ότι:

--υπάρχει απόλυτη ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης της ειδικότητας της  Αναισθησιολογίας στη χώρα  

--και το ότι  έχουν κατατεθεί ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις από τα επιστημονικά όργανα των Αναισθησιολόγων,

Ερωτάται ο υπουργός:  

Ποιος  είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας  για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας; Εξετάζει  τις προτάσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)