to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:13 | 06.07.2022

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κενά στη φροντίδα ασθενών με σύνδρομο long-Covid

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας της ΚΟ Ανδρέα Ξανθού και θέμα: «Κενά στη φροντίδα ασθενών με σύνδρομο long-Covid».


Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- Μία εξαιρετικά σοβαρή επιπλοκή στη ζωή των ανθρώπων που νόσησαν από τον νέο κοροναϊό αποτελεί αναμφίβολα το σύνδρομο long-covid, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σοβαρών συμπτωμάτων και παρουσιάζει χρονιότητα.

- Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του CDC  (Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ), 1 στα 3 ενήλικα άτομα που έχουν νοσήσει με Covid-19 παρουσιάζουν το σύνδρομο μακράς Covid.

- Αντίστοιχα, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) εκτιμά ότι μεταξύ 3 και 12% των ατόμων που νοσούν με COVID-19 θα εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα 12 εβδομάδες μετά την αρχική τους μόλυνση.

- Στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας δημιουργήθηκαν 30 ιατρεία Long COVID, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες, καθώς αφήνουν ακάλυπτες πολλές περιοχές της επικράτειας. Επιπλέον είναι σε λειτουργία 2 μόλις κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα.

- Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και της απουσίας κρατικής μέριμνας από την πλευρά του Υπ. Υγείας είναι η δημιουργία  της Ελληνικής Ένωσης Ασθενών με Μακρά Κόβιντ , η οποία προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα και να διεκδικήσει καλύτερη φροντίδα.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1)   Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη φροντίδα   σε ασθενείς με σύνδρομο long-Covid;

2)   Ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης νέων δημόσιων δομών υποστήριξης ασθενών με σύνδρομο long-Covid ;

3)   Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, των ασθενών και των πολιτών για την αναδυόμενη αυτή υγειονομική απειλή ;

4)   Πως θα στηριχθεί η επιστημονική έρευνα και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των υγειονομικών στο θέμα αυτό ; 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)