to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 26.10.2021

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Χωρίς σχολικά γεύματα έχουν μείνει χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στον Νομό Ηρακλείου

Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται καμία αύξηση των σχολικών γευμάτων μέχρι το 2024 για τον νομό Ηρακλείου;


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας της περιόδου 2011-2014,  λύνοντας, σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των περισσότερων οικογενειών, για σωστή σίτιση των παιδιών, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, προάγοντας την αξία της ισότητας όλων, στο δημόσιο σχολείο.
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η διανομή 600.000 σχολικών γευμάτων καθημερινά  έως το 2024.
Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου για αύξηση των σχολικών γευμάτων από τη φετινή χρονιά, αφού τα είχε παγώσει για 2 χρόνια ακριβώς στα 185.000 που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος διαγωνισμός τα παγώνει για τρία χρόνια στα 224.000.
Για τον νομό Ηρακλείου συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται καμία αύξηση, καθώς ο προγραμματισμός του Υπουργείου κάνει λόγο για 5.647 γεύματα ημερησίως μέχρι το 2024, όσα ακριβώς παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.
Για διάστημα 5 χρόνων, από το 2019 - 2024, η κυβέρνηση απαξιεί να προσθέσει έστω και 1 ευρώ στον προϋπολογισμό του Προγράμματος για μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως είναι αυτή του Ηρακλείου. Σε αυτή περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερα πολυπληθείς δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Αστερουσίων, Χερσονήσου, Γόρτυνας, Φαιστού, Βιάννου, οι οποίοι, συν τοις άλλοις, επλήγησαν σφοδρά από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021, με αποτέλεσμα στην συντριπτική τους πλειοψηφία να κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι οικογένειες που ζουν εκεί να αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα επιβίωσης.
Η υποβάθμιση του κοινωνικού προσήμου των σχολικών γευμάτων από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται και μετά τον όρο που για πρώτη φορά έβαλε στον διαγωνισμό, απορρίπτοντας τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναθέτοντας την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από 5 εταιρείες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του διαγωνισμού του ΟΠΕΚΑ για τα σχολικά γεύματα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς απεφάνθη ότι ο όρος της Κυβέρνησης αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού, στο νόμο 4412/16 περί Δημοσίων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου.
Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα τινάζεται στον αέρα, με 5.647 μαθητές από 49 σχολεία στον νομό Ηρακλείου και εκατοντάδες χιλιάδες πανελλαδικά, να μένουν χωρίς σχολικά γεύματα.
Επειδή, υπάρχουν γονείς, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους.
Επειδή, είμαστε πάλι στα πρόθυρα  ανθρωπιστικής κρίσης.
Επειδή, η εφαρμογή του προγράμματος, έχει ήδη καθυστερήσει, για τη φετινή σχολική χρονιά.
Επειδή, η απουσία σχολικών γευμάτων επιδεινώνει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία βιώνουν πολλές οικογένειες που απειλούνται από φτώχεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στην χώρα μας.
Επειδή, για τον νομό Ηρακλείου, ο προγραμματισμός του Υπουργείου δεν περιλαμβάνει καμία αύξηση στα σχολικά γεύματα μέχρι το 2024.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα και να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα για όλα τα σχολεία;
Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται καμία αύξηση των σχολικών γευμάτων μέχρι το 2024 για τον νομό Ηρακλείου;
Θα διεξαχθεί νέος διαγωνισμός, ο οποίος αυτή τη φορά θα είναι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και θα επεκτείνει το πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία του νομού Ηρακλείου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παππάς Νικόλαος

Πολάκης Παύλος

Ραγκούσης Ιωάννης

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)