to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:23 | 22.09.2020

Οικονομία

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Μειωμένοι Έλεγχοι από τα Ελεγκτικά Κέντρα της Φορολογικής Διοίκησης

Τη μείωση των ελέγχων από τα Ελεγκτικά Κέντρα της Φορολογικής Διοίκησης επισημαίνουν με ερώτηση τους οι Αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου και Τρύφων Αλεξιάδης.


Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την παρακολούθηση της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, παρατηρείται μία στασιμότητα στο στάδιο των ελέγχων.

Με βάση τους δείκτες της Αρχής και τα επίσημα στοιχεία, φαίνεται πως οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020, που αφορούν αυτοαπασχολούμενους με μεγάλους τζίρους, άτομα με μετοχική εμπλοκή σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες και έλεγχοι των εμβασμάτων που αφορούν σε κινήσεις κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, βαίνουν μειούμενοι.
Το πλήθος των υποθέσεων που ολοκληρώνεται είναι απογοητευτικό και μεγάλο μέρος των υποθέσεων κινδυνεύει να παραγραφεί.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει μείωση των αναμενόμενων εσόδων, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε συνεχή πτώση, αλλά και πίεση προς τους Υπαλλήλους της Αρχής ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της Αρχής βλέπουμε ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2020, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ήταν ήδη σε εξέλιξη 1.219 έλεγχοι, ενώ την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν μόλις 31 (νέοι) έλεγχοι, δηλαδή 15 τον Ιανουάριο, 13 τον Φεβρουάριο, 12 τον Μάρτιο και 1 τον Απρίλιο.
Επίσης, οι νέες εντολές ελέγχου ήταν για τον Απρίλη του έτους που διανύουμε 126. Ο ρυθμός της διεκπεραίωσης των ελέγχων είναι εμφανώς προβληματικός και εγείρει ερωτηματικά για την ολοκλήρωση των εν λόγω εντολών. Αντίστοιχα όμως και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.Π.), το πρώτο τετράμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν μόλις 42 (νέοι) έλεγχοι και 80 στο σύνολό, ενώ οι νέες εντολές που εκδόθηκαν ήταν 117!

Σημειώνουμε δε ότι σύμφωνα με το 6ο άρθρο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης Μαρτίου του 2020, όπως αυτή κυρώθηκε με τον ν.4684, ανεστάλησαν οι διαδικασίες κοινοποίησης φύλλων ελέγχου, η διατύπωση απόψεων και  η λήψη διασφαλιστικών  μέτρων κατά των οφειλετών του Δημοσίου. 

Επειδή η μεγάλη ύφεση του πρώτου εξαμήνου, η κάθετη πτώση των εσόδων από τον κλάδο του τουρισμού και η γενικότερη κρίση στην ελληνική οικονομία (π.χ. κλάδος εστίασης) δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με τα φετινά έσοδα.
Επειδή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν αποδίδουν και φέτος, περισσότερο παρά ποτέ, υπάρχει ανάγκη για αύξηση των δημοσίων εσόδων  ειδικά από πηγές με περιθώριο απόδοσης.
Επειδή, η φορολογική δικαιοσύνη επιτάσσει τον πληρέστερο δυνατό έλεγχο των εν λόγω δραστηριοτήτων.
Επειδή τέλος οι εργαζόμενοι στα ελεγκτικά κέντρα θα πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο και μέσα προκειμένου να επιτελέσουν με επάρκεια και στους προβλεπόμενους χρόνους τα ελεγκτικά τους καθήκοντα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι του μειωμένου ρυθμού των ελέγχων;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην μειωθούν ακόμη περισσότερο τα Δημόσια Έσοδα;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)