to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 19.10.2020

Οικονομία

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: «Καθυστερήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο»

Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και την έγκρισή των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου, επισημαίνουν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση και συνυπογράφει η γραμματέας της ΚΟ, Όλγα Γεροβασίλη.


Αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες προκύπτουν από την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, ιδίως μετά την ψήφιση του ν.4635/2019 της Κυβέρνησής σας, με το βασικότερο να εστιάζεται στη μεγάλη καθυστέρηση, στην αξιολόγηση και την έγκρισή των επενδυτικών σχεδίων.

Αποτέλεσμα αυτού, οι προτάσεις που κατατίθενται καθίστανται ανεπίκαιρες, ο αναπτυξιακός νόμος δρα αποτρεπτικά για τους επενδυτές και δεν αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι δεσμευμένοι χρηματοδοτικοί πόροι. Παράλληλα, καταπατάται η ίδια η νομοθεσία, η οποία προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 60ημερών.

Το θέμα των καθυστερήσεων του αναπτυξιακού νόμου είναι διαχρονικά ακανθώδες. Οι μη ολοκληρωμένες επενδύσεις το 2015 ξεπερνούσαν τις 6.000, με διάφορες άλυτες παλιές εκκρεμότητες. Εξάλλου μέχρι το 2015, τα αιτήματα ελέγχου και ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων δεν αντιμετωπίζονταν με σειρά προτεραιότητας αλλά με διαφορετικά κριτήρια. Έπειτα από εντατικές προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας και της αρμόδιας Υπηρεσίας, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, είχαν απομείνει λιγότερα από 1.000 ανολοκλήρωτα έργα, για τα περισσότερα εκ των οποίων αναμενόταν η ανταπόκριση των ίδιων των επενδυτών. Επιπλέον τα εκκρεμή αιτήματα για ελέγχους ήταν λιγοστά.

Σύμφωνα με το ν.4635/2019, η Κυβέρνησή σας προχώρησε στην «απλοποίηση» της διαδικασίας, αναθέτοντας τον έλεγχο της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου σε ελεγκτικές εταιρείες που επέλεγαν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι. Παραβλέποντας τη σύγκρουση συμφερόντων που πιθανά προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, η «καινοτομική» αυτή πρωτοβουλία σας, κάθε άλλο παρά έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τεράστια επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως υποστηρίζατε.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια του Πληροφοριακού Σύστηματος Κρατικών Ενισχύσεων κυρίως για τις προκηρύξεις του ν.4399/2016: α) Γενική Επιχειρηματικότητα, β) Μηχανολογικός Εξοπλισμός, γ) Νέες ΜΜΕ, καθώς και για την προκήρυξη των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις και το πρόσφατο υπόμνημα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας για την αξιολόγηση των κατατεθειμένων προτάσεων, δεν είναι άμεση, αλλά καθυστερεί σημαντικά. Ζητούμενο δε από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η άμεση ενεργοποίηση και των υπολοίπων πεδίων του ΠΣΚΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και ασφάλεια το σύνολο της διαδικασίας.

Τέλος, καθυστερήσεις παρατηρούνται μέχρι και στην κατανομή των πόρων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές των ήδη εγκεκριμένων προτάσεων.

Δεδομένου ότι αναγνωρίζουμε, την κρισιμότητα των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις καθυστερημένες αντιδράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, την κρισιμότητα της δημιουργίας όλων των απαιτούμενων συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:

-Τελούν σε γνώση του τα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με την εφαρμογή του ν.4399/2016, μετά και την ψήφιση του ν.4635/2019 της Κυβέρνησής σας;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα των δυσλειτουργιών στην αξιολόγηση και έγκριση των προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου;

-Για ποιον λόγο παρατηρούνται καθυστερήσεις στην κατανομή των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

-Πόσα είναι σήμερα τα ανολοκλήρωτα έργα και πόσα τα εκκρεμή αιτήματα του Αναπτυξιακού Νόμου;

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)