to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 01.09.2020

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς στο ΑΣΕΠ

Ερώτηση 43 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σ. Βαρδάκη προς την υπουργό Παιδείας και θέμα τη «Συμπερίληψη επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 στους διορισμούς των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών του ίδιου διαγωνισμού, άμεση προκήρυξη για τους 10.500 διορισμούς μονίμων στη γενική εκπαίδευση»


Μετά την υπ’ αριθμ. 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας καθορίστηκε ότι «ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών καθώς και από τους πίνακες 30μηνου και 24μηνου αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας», ακολούθησαν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δικαίωναν επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί παρότι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού δεν είχαν διοριστεί, καθώς στη θέση τους διορίστηκαν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και τους αντίστοιχους πίνακες 24μηνου και 30μηνου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν.3255/2004, που προβλέπει τον διορισμό εκπαιδευτικών κατά 60% από τους διοριστέους του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους πίνακες αναπληρωτών.

Με τις αποφάσεις αυτές συμμορφώθηκε το Υπουργείο Παιδείας, νομοθετώντας το άρθρο 73 του ν. 4589/2019, σύμφωνα με το οποίο οι εκπαιδευτικοί αυτοί διορίζονται «εφόσον έχει εκδοθεί ως προς αυτούς, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος (31-1-2019), αμετάκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου με την οποία έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως κατά της παράλειψης διορισμού τους».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός διορισμών επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 και μάλιστα πολλοί εξ αυτών, με θέση στον πίνακα επιτυχόντων υψηλότερη από αυτούς που διορίστηκαν με το άρθρο 73 του ν.4589/2019, οι οποίοι είτε για οικονομικούς λόγους δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, είτε δεν πρόλαβαν χρονικά, καθώς τέθηκε ως προϋπόθεση η έκδοση των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων να έχει προηγηθεί της έναρξης ισχύος του ν. 4589/2019.

Οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση, που εξήγγειλε η κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ, και για τους οποίους εκδόθηκε σχετική ΠΥΣ και εκκρεμούσε η έγκριση της προκήρυξης του διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ,  μετά και την αλλαγή αναλογίας αποχωρήσεων - προσλήψεων στο δημόσιο (από 1:5, σε 1:1), θα έλυναν δια παντός το ζήτημα των εκπαιδευτικών που ζητούν συμπερίληψη, αλλά και σταδιακά όλων των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, βάσει των διατάξεων του άρθρου 73 του ν. 4589/2019. Για το ζήτημα αυτό έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ο Συνήγορος του Πολίτη  (Α.Π. 260558/53112/2019).

Επειδή:

κύριο μέλημα πρέπει να είναι η ισότητα και η αξιοκρατία
δεν υπάρχουν πλέον οι περιορισμοί του παρελθόντος στους διορισμούς
η εκπαίδευση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειάζεται κάθε δυνατή ενίσχυση σε προσωπικό
εκκρεμεί η υλοποίηση των εξαγγελθέντων απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση
Ερωτάται η Υπουργός:

1) Προτίθεστε να συμπεριλάβετε τους υπόλοιπους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008, στις διατάξεις του άρθρου 73 του ν. 4589/2019 ώστε να προχωρήσει ο διορισμός τους;

2) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση;

Ερωτάται η κα  Υπουργός:

1)Προτίθεστε να συμπεριλάβετε τους υπόλοιπους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008, στις διατάξεις του άρθρου 73 του ν. 4589/2019 ώστε να προχωρήσει ο διορισμός τους;

2)Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση;

Οι  Ερωτώντες Βουλευτές


Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος (Λευτέρης)

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαγενά Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)