to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 30.07.2020

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις αδυναμίες και τα προβλήματα του «ESTIA II»

Τις αδυναμίες και τα προβλήματα του νέου προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο «ESTIA II» επισημαίνουν με ερώτηση τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Αθηνών, Κώστα Ζαχαριάδη.


Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: «Ερώτηση για το πρόγραμμα ΕSTIA ΙΙ: Όροι λειτουργίας προγράμματος»

Το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο «ESTIA II» παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα σε πολλά επίπεδα. Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος από τους δήμους είναι τα εξής: Τα κόστη του προσωπικού, καθώς επίσης και οι περικοπές στις επιλέξιμες δαπάνες, που μετακυλούν το κόστος στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με το νέο πρόγραμμα προβλέπεται μικρότερος αριθμός των ελάχιστων εργαζομένων στο υποχρεωτικό προσωπικό του πεδίου, γεγονός που ναρκοθετεί την ίδια την επιτυχία του προγράμματος και τους στόχους που υποτίθεται πως εξυπηρετεί. Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών δαπανών των φορέων διαχείρισης του προγράμματος δεν καλύπτεται ως επιλέξιμη δαπάνη, αυξάνοντας το κόστος διαχείρισης και προκαλώντας αδυναμία ορθής υλοποίησής του.

Χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα, χαμένοι θα βγουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και παράλληλα οι δημοτικές υπηρεσίες δεν θα καταφέρουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Τελική συνέπεια θα είναι η ιδιωτικοποίηση του προγράμματος, με την κυβέρνηση να εγκαταλείπει πλήρως τις πολιτικές στέγασης και ένταξης των προσφύγων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 30 ημερών οι πρόσφυγες πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο που ζουν αλλιώς τα έξοδα θα βαραίνουν τον οποίο φορέα διαχείρισης. Αυτό οδηγεί τους δήμους σε πλήρη αδυναμία καθώς θα γίνονται καταλογισμοί μέσω μετά από  έλεγχο ορκωτών λογιστών.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει δηλώσει επιφυλάξεις για την υποχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ και προκρίνει την λειτουργία μέσω των δήμων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1. Θα επαναπροσδιορίσει τα σημεία των πρόσφατων Αποφάσεων του (ΦΕΚ Β΄ 2375 και 1223 του 2020) από τα οποία προκύπτουν οι σοβαρές αδυναμίες του προγράμματος «ESTIA II», που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην αποτελεσματική υλοποίησή του;

2. Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την μείωση του προσωπικού και των αμοιβών, καθώς και το κυλιόμενο κόστος στους δήμους που δυσχεραίνει την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος;

3. Σκοπεύει να ενισχύσει χρηματοδοτικά το πρόγραμμα ή επιδιώκει να το υποβαθμίσει και να περάσει τελικά σε χέρια ιδιωτών;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)