to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 24.06.2020

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την πρόοδο υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων στις Κυκλάδες

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την πρόοδο υλοποίησης των Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» LEADER και «Αλιείας και Θάλασσας» Κυκλάδων.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρόοδο υλοποίησης των Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» LEADER και «Αλιείας και Θάλασσας» Κυκλάδων κατέθεσαν ο Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Συρμαλένιος και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες έχουν ήδη εκδοθεί 2 προκηρύξεις για υποβολή επενδυτικών Σχεδίων στο Πρόγραμμα CLLD/ LEADER για ιδιωτικά (Νοέμβριος 2019) και δημόσια έργα (Ιούλιος 2019) το 2019.
Στην μεν πρόσκληση για τα ιδιωτικά έργα υποβλήθηκαν συνολικά 53 προτάσεις με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη 7.324.449,16€, υπερκαλύπτοντας κατά 246% περίπου την αρχική ενδεικτική δημόσια δαπάνη η οποία ήταν 2.980.000,00€.
Στην δε πρόσκληση για τα δημόσια έργα υποβλήθηκαν συνολικά 24 προτάσεις με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη 2.461.354,59€, υπερκαλύπτοντας κατά 155% περίπου την αρχική ενδεικτική δημόσια δαπάνη η οποία ήταν1.590.000,00€.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, και κατόπιν τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη συντονιστική επιτροπή των Ομάδων Τοπικής Δράσης CLLD/LEADER όλης της Ελλάδας βρίσκεται «υπό εξέταση η παράταση και απλοποίηση των προγραμμάτων LEADER» και αυξήθηκε η «δημόσια δαπάνη του προγράμματος για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε 253 εκατομμύρια ευρώ, από 146 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός» εντάσσοντας «ακόμα 700-800 επενδύσεις που έχουν εγκριθεί για αγρότες και µικροεπενδυτές» σε όλη την Ελλάδα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως, λόγω του γεωγραφικού κατακερματισμού των Κυκλάδων, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι δύσκολο να λάβουν χώρα στο σύνολο των δήμων, με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να μην φτάνει μέχρι τις τοπικές κοινότητες και επιπλέον δεν υπάρχει ενημέρωση πως θα κατανεμηθούν τα κονδύλια μετά την ανακοίνωση περί αύξησης του προϋπολογισμού Πρόγραμμα CLLD LEADER ενώ την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά υψηλό το ενδιαφέρον των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τα προγράμματα αυτά, το οποίο και αποτυπώνεται στην υπερκάλυψη των αρχικώς κατανεμημένων προϋπολογισμών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

-Ποιο είναι το οριστικό προς διάθεση ποσό για το Πρόγραμμα CLLD «Αλιείας και Θάλασσας» για τις Κυκλάδες;

-Πότε θα εκδοθούν οι προσκλήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στις Κυκλάδες;

-Υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια για το Πρόγραμμα CLLD/ LEADER σε συγκεκριμένες Δράσεις στις Κυκλάδες; Προτίθεται να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη των δράσεων αυτών;

-Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, πόσες αιτήσεις επιλαχόντων δικαιούχων αναλογούν στις Κυκλάδες μετά και την αύξηση του προϋπολογισμού; Με ποια κριτήρια θα αποφασιστεί η ένταξη τους στο πρόγραμμα;

-Προτίθεται να προχωρήσει σε βελτίωση των όρων διαφάνειας και διάθεσης στοιχείων στην ιστοσελίδα του προγράμματος ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες το πώς κατανέμονται τα κονδύλια;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)