to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 22.12.2015

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση των ΜΑΤ στην αντιρατσιστική διαδήλωση της Θεσσαλονίκης

"Επειδή, πράγματι, η πολιτική ευθύνη σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, την εξάλειψη ακροδεξιών θυλάκων εντός αυτής καθώς και της αλλαγή της λειτουργίας της, βαραίνει την κυβέρνηση που, όπως προχώρησε στη κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ , πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και για την ομάδα ΜΑΤ".


Στις 18/12/2015, ημέρα πανελλαδικής δράσης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγιναν, σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες καταγγελίες τους, μάρτυρες ενός ακόμα περιστατικού αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν όλες οι ως άνω οργανώσεις, άνδρες των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια ειρηνικής πορείας αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, επιτέθηκαν απρόκλητα σε νεαρούς διαδηλωτές, τραυματίζοντας τέσσερις από αυτούς, δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Επειδή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων που περιλαμβάνονται  στις ως άνω καταγγελίες, οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές απλώς και μόνο επειδή άκουσαν συνθήματα εναντίον τους.

Επειδή οι άνδρες των ΜΑΤ είναι διοικητικά όργανα σε εντεταλμένη υπηρεσία και όχι «οξύθυμοι» πολίτες που μπορούν εξεγείρονται με το παραμικρό, ο αυτοέλεγχος άλλωστε και η αυτοπειθαρχία είναι συστατικό στοιχείο της δουλειάς τους.

Επειδή το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει προ πολλού καταργηθεί.

Επειδή όπως έχουν επισημάνει πολλάκις εδώ και χρόνια, τόσο το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός συνόρων, η αστυνομική βία και αυθαιρεσία στη χώρα μας έχει δομικά χαρακτηριστικά τα οποία ουδόλως συνιστούν «μεμονωμένα περιστατικά».

Επειδή, πράγματι, η πολιτική ευθύνη σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, την εξάλειψη ακροδεξιών θυλάκων εντός αυτής καθώς και της αλλαγή της λειτουργίας της, βαραίνει την κυβέρνηση που, όπως προχώρησε στη κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ , πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και για την ομάδα  ΜΑΤ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο έγινε η επέμβαση των ΜΑΤ την Παρασκευή 18.12.2015, για ποιο λόγο πραγματοποιήθηκε και με ποιες εντολές;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός προκειμένου να συσταθεί επιτέλους ένα πραγματικά ανεξάρτητο όργανο διερεύνησης ανάλογων περιστατικών;

3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Υπουργός για διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατριβάνου Βασιλική

Θελερίτη Μαρία

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)